Ingen vet hvorfor Norge er på verdenstoppen i denne skaden

- I dag får bare ti-tjue prosent den behandlingen de skal ha, mener professor.

DØDELIG SYKDOM: Det er kanskje lett å bagatellisere bruddskader, men osteoporose er er dødelig sykdom, mener professor Erik Fink Eriksen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
DØDELIG SYKDOM: Det er kanskje lett å bagatellisere bruddskader, men osteoporose er er dødelig sykdom, mener professor Erik Fink Eriksen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En firedel av pasientene dør det første året etter hoftebrudd. Like mange ender opp på sykehjem, og resten blir aldri helt friske.

– Dette understreker at osteoporose faktisk er en dødelig sykdom, som vi må behandle deretter, sier professor og endokrinolog Erik Fink Eriksen.

Bruddskader hos eldre medfører mye smerte, tap av funksjon, redusert levealder og store utgifter for samfunnet. Selv om risikoen for å pådra seg brudd i hoften har gått ned de siste tiårene, vil antall hoftebrudd stige på grunn av at vi lever stadig lenger.

Eriksen bekrefter at osteoporose er en kvinnesykdom.

– Mens en av to voksne kvinner risikerer å utvikle beinskjørhet en gang i løpet av livet, er risikoen for menn under det halve, opplyser han.

Anbefaler hormonbehandling

Noe er aldersrelatert. Med alderen brytes beinvevet raskere ned enn det dannes.

– Fra femtiårsalderen taper både kvinner og menn beinsubstans, men for kvinner spiller også hormoner inn. Noen år etter menopausen vil lavere østrogennivå føre til at skjelettet mister 20-30 prosent av sin styrke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer