Rugbrød

Inger (57) gikk ned 12 kilo - blant annet ved å bytte brød!

- Jeg fant ut at fiber var tingen.

NÅ: Inger Rensvold har funnet sin personlige, effektive måte 
å kombinere kostholdsomlegging og trim på. – Det gir energi å legge inn et par gode gåturer hver dag, konstaterer hun. Foto: Lars O. Gulbrandsen
NÅ: Inger Rensvold har funnet sin personlige, effektive måte å kombinere kostholdsomlegging og trim på. – Det gir energi å legge inn et par gode gåturer hver dag, konstaterer hun. Foto: Lars O. Gulbrandsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen tåler å spise brød bakt på mel, mens andre må holde seg unna for mye karbohydrater. Ja, vi er alle forskjellige, noe også Inger Rensvold (57) har merket. Etter at hun gikk på bakekurs hos brøddronning Inger Kløkstad (dama bak Ingers rugbrød og det nye lavkarbobrødet), har hun lagt om kostholdet, byttet brød, begynt å trimme og gått ned 12 kilo!

- Det har vært så moro å ha Inger med på kurset mitt, for hun har vært så flink til å finne sin måte til varig livsendring. Hun går flere kilometer hver dag, og det har også stor effekt, roser Inger Kløkstad (se flere av hennes oppskrifter nederst i saken!).

– Da jeg for noen måneder bestemte meg for å bli noen kilo lettere, var det viktig å finne en metode som jeg kunne leve med i lang tid – også etter at vektmålet var nådd. Trim ble også stadig viktigere underveis. I stedet for være på et treningssenter, har jeg prøvd å gå i stedet for å bruke bilen. Da får jeg den daglige dosen med trening, uten at det oppleves som noe slit, konstaterer Rensvold.

Hun jobber i en stor matbutikk i Tønsberg, der hun har ansvaret for post og spill. Hennes eget lykketall er blitt 12, det samme antall kilo som er forsvunnet siden hun i vinter begynte på kurs hos Kløkstad (60). 

– Jeg fant ut at fiber var tingen, det trekker til seg væske og sveller slik at man blir fortere mett, og forblir mett en god stund.

FØR: Inger Rensvold i en tyngre utgave. – Alt er lettere nå; blant annet det å finne klær som passer, sier hun.  Foto: Privat
FØR: Inger Rensvold i en tyngre utgave. – Alt er lettere nå; blant annet det å finne klær som passer, sier hun. Foto: Privat Vis mer

 LES OGSÅ: Så fort må du faktisk gå

Slank uten sult

På kurset til Kløvstad har Rensvold fått innføring i viktigheten av å spise regelmessig; gjerne fire ganger om dagen.

– Jeg spiser to skiver rugbrød med magert kjøttpålegg til frokost og det samme til lunsj.
I matpakka kan skivene bli litt tørre, så derfor har jeg dem i brødristeren først. Til middag blir det alltid ekstra mye grønnsaker som tilbehør. Nå som det er sommer, elsker jeg å kose meg med jordbær og andre vannholdige bær og frukter, forteller Inger.

– Hva gjør du når du kommer på en sommerfest, der grillmat og alkohol ofte står på menyen?

– Det er lov å kose seg, og jeg tar gjerne et glass vin eller to i helgen. Hvis jeg kan, velger jeg imidlertid magre pølser fremfor de mer fettholdige. Og jeg er glad for at jeg liker grønnsaker så godt.

Inger har også fått bukt med søtsuget.

– Jeg spiser et par spiseskjeer kruskakli blandet med yoghurt hver dag, og da forsvinner lysten på godteri og snacks helt. Kruskakli trekker til seg væske og sveller: da blir det volum i magen, som gir metthetsfølelse som varer mye lenger.

LES OGSÅ: Vil det å spise noe rett før trening gi deg mer energi?

Nyter livet til fulle

Da Allers er på besøk hjemme hos henne på Tolvsrød i Tønsberg, sitter ektemannen Roger (58) og nikker bekreftende mens fruen forteller om kostholdsomleggingen. For ti år siden ble han brått rammet av hjerneblødning, uten noe forvarsel.

– Livet har lært oss å ta vare på alle de fine stundene underveis. Vi har det veldig bra sammen, og begge har vi gått ned i vekt fordi vi spiser sunnere enn før. Selv har jeg en mild variant av leddgikt, og opplever at livsstilen holder sykdommen i sjakk. Jeg stortrives, og ser fram til å kunne være en vital bestemor i mange år, sier Inger Rensvold.

LES OGSÅ: Rita (52) veide 120 kilo: -Jeg kom til et punkt hvor jeg ikke orket mer

IMPONERT: – Inger har vært kjempeflink, sier navnesøster Inger Kløkstad, damen bak «Ingers rugbrød». Foto: Yvonne Wilhelmsen
IMPONERT: – Inger har vært kjempeflink, sier navnesøster Inger Kløkstad, damen bak «Ingers rugbrød». Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

PS: Inger Rensvold blir ny i Allers nummer 32, som kommer i salg fra 8. august!

Slik er Ingers dagsmeny 

Frokost:
2 hjemmebakte rugbrødskiver til frokost med magert pålegg
Kaffe/te
1 glass melk eller juice

Lunsj:
2 skiver brød med magert pålegg

Middag: (eksempel)
200 g lettsaltet torsk
2 middels store poteter
Så mye gulrøtter du ønsker (kokt eller raspet)
Litt smeltet smør

Til kvelds:
1 rugbrødskive med magert pålegg

Mellommåltider:
3 frukter (1 dl bær tilsvarer 1 frukt)
1–2 beger med 01 prosent yoghurt (drikker du melk til frokost, kun én yoghurt)

Denne reportasjen står også i Allers nr 29, 2016

Finn brødet for deg!

Finn det som passer deg best! Noen kan spise vanlig brød og samtidig gå ned i vekt, mens andre ikke tåler dette. I all slags mel, også grovt, er det mye karbohydrater, og dette får mange høyt blodsukker og insulinutskillelse av. Da er det vanskelig å gå ned i vekt

Dersom du opplever det vanskelig å gå ned når du spiser grovt brød, kan du prøve å bake et lavkarbobrød, som er basert på frø i stedet for mel. Inger Kløkstad har oppskrift på begge deler, og selv om smaken er litt ulik, smaker begge brødtypene godt! LES OGSÅ: Den beste måten å oppbevare brødet

Ingers rugbrød

«Ingers grove rundstykker» Foto: fra boka «Sunt, raskt og rimelig med Inger», Kagge forlag
«Ingers grove rundstykker» Foto: fra boka «Sunt, raskt og rimelig med Inger», Kagge forlag Vis mer

(3 brød i 2-litersformer)
1,3 kg fin sammalt hvete
200 g sammalt rug, fint
200 g helkorn hvete
75 g fersk gjær
2 strøkne ts salt
9 dl kruskakli
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
1,8 dl vann (ev. 1 l skummet melk, søt eller sur og 1 l vann)
Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken, og arbeid deigen godt. Deigen skal være løs! Forhev i 1 time, slå deigen ned igjen, og hell/spa opp i smurte former. Kan etterheves, men ikke lenger enn at den har gått opp kant i kant med formen (ellers blir det lett hulskorpe). Settes inn i varm ovn. Stekes på 220° (200° på varmluft) i underkant av 1 time. LES OGSÅ: Derfor bør du bake ditt eget brød

Ingers grove rundstykker

«Ingers sunne lavkarbo-brød» Foto: fra boka «Sunt, raskt og rimelig med Inger», Kagge forlag
«Ingers sunne lavkarbo-brød» Foto: fra boka «Sunt, raskt og rimelig med Inger», Kagge forlag Vis mer

(ca. 15 stykker)
200 g hvetemel
200 g sammalt hvete – fin eller grov
200 g havregryn
50 g kruskakli
2 ss rapsolje
1 ts salt
½ dl linfrø
½ dl solsikkekjerner
50 g fersk gjær
5–6 dl lunkent vann
Bland alt det tørre. Løs opp gjæren i litt av væsken, som er varmet opp til 37 grader, og arbeid deigen godt. Forhev til dobbelt størrelse, etterheves ca. 20 minutter og stekes på midterste rille på 200° i ca. 10–15 minutter. Disse kan du også lage som briks/brytebrød – da brer du deigen ut i en langpanne og «rifler» deig­emnet opp i passe størrelser med en pizzarulle. LES OGSÅ: Steinalderbrødet som bare tar ti minutter å bake

Ingers sunne lavkarbo-brød

(1 brød/20–30 skiver)
1 beger cottage cheese
5 egg
½ dl rapsolje
3 ts bakepulver
2 ts salt
2 ts fiberhusk
2 ts johannesbrødkjernemel
50 g kruskakli (hvis du ikke tåler gluten, kan du bruke 50 g fibrex)
50 g linfrø
40 g solsikkefrø
40 g sesamfrø
30 g hakkede valnøtter
Bruk en stavmikser for å blande cottage cheese, egg og rapsolje. Tilsett de øvrige ingrediensene. La stå i 10 minutter, slik at fiberhusken og johannesbrødkjernemelet sveller. Ha bakepapir i en brødform som rommer 1 ½ liter og ha i deigen. Stekes på 180° i ca. 30 minutter. Senk temperaturen til 150° og la brødet steke i ytterligere 30 minutter. Ta brødet ut av formen og etterstek på 180° i cirka 20 minutter. LES OGSÅ: Så grovt bør brødet være - og slik vet du at det faktisk er det

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer