Ingers Rugbrød

Ingers lavkarbo-brød kan bidra til raskere vektnedgang

Her får du oppskriften.

LAVKARBO-FAVORITT: Inger Kløkstads lavkarbobrød er supersunt, mettende og glutenfritt. Bak det i dag! Foto: Bjørgli & Bergersen
LAVKARBO-FAVORITT: Inger Kløkstads lavkarbobrød er supersunt, mettende og glutenfritt. Bak det i dag! Foto: Bjørgli & Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele Norges «brød-Inger», Inger Kløkstad (60), hadde selv slitt med vekten hele livet, da hun på 80-tallet startet på et kostholdskurs i Tønsberg. Samtidig savnet hun et brød som mettet uten at man trengte å spise i mengder.

– Jeg fant ut at fiber var tingen, det trekker til seg væske og sveller slik at man blir fortere mett, og forblir mett en god stund. Men brødet måtte jo også smake godt, så det ble mye prøving og feiling hjemme på kjøkkenet, forteller Inger.

LES OGSÅ: Steinalderbrødet som det tar 10 minutter å lage

ILDSJEL: Inger Kløkstad utvikler stadig nye bakeoppskrifter, og har stor glede av å arrangere kostholdskurs. – Målet er alltid at 
brødet skal være sunt og mette godt, sier hun. Foto: Bjørgli & Bergersen
ILDSJEL: Inger Kløkstad utvikler stadig nye bakeoppskrifter, og har stor glede av å arrangere kostholdskurs. – Målet er alltid at brødet skal være sunt og mette godt, sier hun. Foto: Bjørgli & Bergersen Vis mer

Selv om «Ingers rugbrød» er oppskriften hun først og fremst forbindes med, er hennes nye glutenfrie lavkarbobrød (se oppskrift) en variant som får stadig flere tilhengere:

Jeg blir ikke overrasket om vi får en «epidemi» av mennesker med cøliaki de neste årene, for helt fra fødselen er vi nordmenn blitt fôret opp med mat som inneholder gluten – noe som kan føre til intoleranse og ulike allergier. Jeg tror den glutenfrie interessen vil øke enda sterkere, og har derfor utviklet både et nytt brød og en loff. Om disse kommer i butikkene, er for tidlig å si, fremholder den driftige vestfoldingen.

Hun arrangerer også kostholdskurs. Der fokuserer hun blant annet på av å spise regelmessig; gjerne fire ganger om dagen.

- Min erfaring er at frokosten er det viktigste måltidet vi har, og det som setter i gang forbrenningen. Spiser du et grovt brød med masse fiber, vil du også oppleve at søtsuget blir borte – og da er det lettere å nå målet om å finne en vekt du trives med. Kursdeltakerne blir ofte overrasket over hvor mye de kan spise. Selv starter jeg dagen to brødskiver med magert pålegg til frokost, to skiver til lunsj, middag og så et brødstykke eller knekkebrød til kvelds. Fyll gjerne på med grønnsaker underveis. Beregn å gå ned en kilo i uka. Jeg er opptatt av at man ikke må bli fanatisk, og derfor finner en livsstil man kan leve med, sier Inger. 

Og legger til: – Jeg går mye tur med bikkja mi og spiser regelmessig og sunt. For meg er det oppskriften på et helsemessig godt liv!

LES OGSÅ: Derfor bør du bake ditt eget brød

LAVKARBO-FAVORITT: Inger Kløkstads lavkarbobrød er supersunt, mettende og glutenfritt. Bak det i dag! Foto: Bjørgli & Bergersen
LAVKARBO-FAVORITT: Inger Kløkstads lavkarbobrød er supersunt, mettende og glutenfritt. Bak det i dag! Foto: Bjørgli & Bergersen Vis mer

Ingers sunne lavkarbo-brød

(1 brød/20-30 skiver)

1 beger cottage cheese
5 egg
½ dl rapsolje
3 ts bakepulver
2 ts salt
2 ts fiberhusk
2 ts johannesbrød-kjernemel
50 g fibrex (hvis du tåler gluten, kan du bruke 50 g kruskakli)
50 g linfrø
40 g solsikkefrø
40 g sesamfrø
30 g hakkede valnøtter

Bruk en stavmikser for å blande cottage cheese, egg og rapsolje. Tilsett de øvrige ingrediensene. La stå i 10 minutter, slik at fiberhusken og johannesbrødkjernemelet sveller.
Ha bakepapir i en brødform som rommer 1 ½ liter og ha i deigen. Stekes på 180° i ca. 30 minutter. Senk temperaturen til 150° og la brødet steke i ytterligere 30 minutter. Ta brødet ut av formen og etterstek på 180° i cirka 20 minutter.

LES OGSÅ: Den beste måten å oppbevare brød på

Denne artikkelen har også stått på trykk i Allers nr 16/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer