SPA-TANNLEGEN: Ingrid er spesialist på å behandle pasienter med tannlegeskrekk, og å rette på skjeve tenner uten at noen kan se at man faktisk har tannregulering. FOTO: Ida Bergersen
SPA-TANNLEGEN: Ingrid er spesialist på å behandle pasienter med tannlegeskrekk, og å rette på skjeve tenner uten at noen kan se at man faktisk har tannregulering. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Tannlege:

Ingrid (38) er en av få som har spesialisert seg på tannlegeskrekk og «usynlig» tannregulering

- Det mest fantastiske med jobben er å kunne bidra til at mennesker får et mer positivt liv – det er ganske utrolig hva noen småjusteringer kan gjøre.

Publisert

Dersom du kvier deg for å gå til tannlegen er du ikke alene. Mange nordmenn går sjelden eller aldri til tannlegen, og omkring én million har tannlegeskrekk. Ofte er det vonde minner fra barndommen som holder oss tilbake.

Ingrid Fjærvik (38) jobber som tannlege, og hun har spesialisert seg og jobbet med tannlegeskrekk i 14 år, i både inn- og utland. Hun forklarer at alle sanseinntrykkene skaper reaksjoner hos folk.

– Folk reagerer på lys, lyd og lukt. Jeg synes det er synd at mange har så store problemer med å gå til tannlegen, så jeg ønsket å skape et sted folk synes det er hyggelig å komme.

Dette ble starten på Fjærvik-klinikken i Oslo. Det tok to år før Ingrid fant de perfekte lokalene midt på Solli plass, hvor hun fikk hjelp fra interiørarkitekter for å skape tannlegeklinikken hun hadde drømt om i flere år.

– Mange trodde at jeg kom til å gå konkurs i løpet av det første året. Det viste seg likevel at det var et stort marked for det vi holder på med, og vi gikk med et hyggelig overskudd allerede det første driftsåret, smiler hun.

LES OGSÅ: Tannregulering til barn kan variere veldig i pris

Hvorfor er det så mange som har tannlegeskrekk?

For å finne ut hva som skulle til for å skape en tannlegeklinikk folk faktisk ønsker å dra til, tok Ingrid et dypdykk i hva som er roten til tannlegeskrekk hos folk flest. Hun intervjuet pasienter for å kartlegge hvorfor det er så innmari skummelt å gå til tannlegen.

MØTER PASIENTEN PÅ EN NY MÅTE: Ingrid Fjærvik har skapt en tannlegeklinikk med en helt annen atmosfære enn vanlige tannlegeklinikker. (Foto: Ida Bergersen)
MØTER PASIENTEN PÅ EN NY MÅTE: Ingrid Fjærvik har skapt en tannlegeklinikk med en helt annen atmosfære enn vanlige tannlegeklinikker. (Foto: Ida Bergersen) Vis mer

– Det viser seg at det er de små detaljene som gjør den store forskjellen. Vi har et bra ventilasjonsanlegg, og kaffemaskin ved inngangen – dette gjør at det lukter nytraktet kaffe når man entrer lokalene, i stedet for å bli møtt av skummel «tannlege-lukt».

Følelsen av å komme inn på en spa-avdeling er mer passende, med flott kunst, komfortable møbler, dempet belysning og levende lys. Det er altså ikke mer som skal til – atmosfæren har mye å si.

– Vi setter alltid av en hel time til nye pasienter. I stedet for å bli kastet rett i tannlegestolen i flombelysning, sitter vi og snakker sammen på et koselig rom først. Da kan pasienten forklare hva han eller hun ønsker, og eventuelt hva som er skummelt, så tar vi hensyn til det.

«Usynlig» tannregulering er fremtiden

Ved siden av å kurere tannlegeskrekk hos pasientene, jobber Ingrid med Invisalign – også kalt «usynlig» tannregulering. Dette er revolusjonerende her til lands – Ingrid studerte i utlandet i flere år, og var én av de første som startet opp dette i Norge. Nå holder hun kurs om «fremtidens regulering» for andre tannleger rundt omkring i hele Europa.

– Først i 2011 ble Invisalign et produkt som kunne likestilles med vanlig tannregulering, og i dag har det akkurat samme funksjon. Jeg får inn pasienter som har drømt om regulering i mange år, men som av ulike grunner ikke har kunnet skaffe seg det.

Tannregulering blant barn er veldig vanlig, men det er sjelden man ser voksne med grå klosser på tennene.

– Jeg har blitt kontaktet av musikere, skuespillere, lærere, menn og kvinner i administrerende topposisjoner og så videre. De er helt avhengige av å kunne snakke normalt, se «normale» ut, og med en usynlig regulering kan man nettopp det. Det er helt revolusjonerende, og det truer bransjen som har hatt monopol i Norge i mange, mange år.

For å få en slik «usynlig tannregulering», bruker Ingrid et avansert digitalt program på pc-en, hvor hun justerer pasientens tenner, og kunden kan få lov til å ta del i hele prosessen. Så får vedkommende med seg et bestemt antall skinner hjem, som skiftes ut hver eller annenhver uke.

– I USA har det tatt helt av, og mange kjendiser bruker det. Det kan være dyrere enn vanlig tannregulering, men vi jobber med å få til en refusjonsordning. Det er helt klart billigere enn regulering på innsiden.

Les også: Tannregulering hos barn kan variere veldig i pris.

Kan forandre livene til folk

INVISALIGN: Med denne revolusjonerende tannreguleringen slipper du å gå rundt med grå klosser på tennene – noe spesielt voksne setter stor pris på. (Foto: Ida Bergersen)
INVISALIGN: Med denne revolusjonerende tannreguleringen slipper du å gå rundt med grå klosser på tennene – noe spesielt voksne setter stor pris på. (Foto: Ida Bergersen) Vis mer

Når vi møter en ny person, er 40 prosent av førsteinntrykket basert på smilet til vedkommende. Noen liker ikke å smile med tenner, fordi de er misfornøyd med smilet sitt, noe som kan påvirke førsteinntrykket og sende ut feil signaler.

– Jeg brenner for å gjøre en endring i folks liv. Jeg ser pasienten som kommer inn for å få Invisalign eller behandle tannlegeskrekken, og når han/hun er ferdig, er det som å se et helt nytt menneske. Mange får en skikkelig selvtillitsboost! Det er det som er det morsomme med jobben min – det er så inspirerende, og en sann glede å se takknemligheten deres.

Klinikken til Ingrid åpnet høsten 2013. Det tok ikke lang tid før pasientene fant frem til «spa-tannlegen», og Ingrid hadde ikke et stort behov for å markedsføre seg. Ordet på gata var nok, og antall kunder vokser med cirka 30 prosent hvert år.

– Ingen trodde en cowboy fra Sarpsborg kunne bygge opp noe helt eget, ler Ingrid, og fortsetter:

– Det mest fantastiske med jobben er å kunne bidra til at mennesker får et mer positivt liv – det er ganske utrolig hva noen småjusteringer kan gjøre, og for noen kan nettopp dette være helt avgjørende for hvordan man føler seg.

Les også: Derfor bør du gå til tannlegen ofte

Anne har hatt tannlegeskrekk i mange år – ingen klarte å hjelpe henne

Anne Bramo (54) er en av mange som har tannlegeskrekk. Hun er høyt utdannet og jobber som leder, men tannlegeskrekken har alltid vært et stort problem.

– Tannlegeskrekken er en konsekvens av traumer jeg fikk som barn. Jeg hadde også en «gal» tannlege i ungdomsårene, og under behandlingen følte jeg at jeg ble kvalt. Det handler mye om situasjonen; man ligger lent bakover og har en annen person over seg, med hendene inni munnen – jeg følte at jeg ikke fikk puste.

Tenner er veldig viktig for svært mange – det er tross alt noe av det første du legger merke til hos en annen person.

– Det er helt elementært å ta vare på tennene slik man gjør med kroppen generelt. For meg handler god tannhelse om verdighet, men grunnet tannlegeskrekken forbinder jeg det med nederlag, angst, skam og sorg.

Først da Anne møtte en spesialist på tannlegeskrekk, klarte hun endelig å gjennomføre behandlingen hun sårt trengte. Da var det nødvendig med omfattende tannbehandling – tidligere tannleger klarte aldri å gjennomføre, fordi Anne fikk så kraftige brekninger.

– Jeg var så fortvilet, ingen klarte å hjelpe meg. Å møte en som spesialiserer seg på tannlegeskrekk har utgjort en stor forskjell i mitt liv – nå blir jeg virkelig tatt på alvor, og får både narkose og lystgass. Jeg vil virkelig anbefale alle med tannlegeskrekk om å oppsøke de som spesialiserer seg på det – det er tusenvis som trenger denne hjelpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer