Prostatakreft

Innfører ny testmetode for prostata-sjekk

Den nye metoden gir lavere risiko for alvorlige infeksjoner og vil bli ny standardmetode for vevsprøver ved mistanke om prostatakreft i løpet av 2023.

PROSTATA-TEST: Vevsprøve tatt fra endetarmen skal utfases, ifølge FHI, ettersom denne metoden gir økt risiko for infeksjoner. Foto: NTB
PROSTATA-TEST: Vevsprøve tatt fra endetarmen skal utfases, ifølge FHI, ettersom denne metoden gir økt risiko for infeksjoner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vevsprøver tatt i prostata via området mellom endetarmen og urinrøret kan trolig redusere risikoen for alvorlige infeksjoner sammenlignet med vevsprøver tatt via endetarmen, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Dette kommer fram i en metodevurdering fra FHI, som har analysert og oppsummert internasjonal forskning på de to metodene.

Dermed fases metoden med å ta vevsprøver fra endetarmen, ut i løpet av 2023.

Bedre med ny metode for vevsprøver

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn i Norge. I 2021 fikk 5188 menn prostatakreft i Norge, og i 2020 døde 954 menn av kreftformen, skriver Kreftregisteret.

Hvert år utredes anslagsvis 10 000 menn for mistanke om prostatakreft, ifølge FHI, og ved slik mistanke blir det tatt en vevsprøve, en såkalt biopsi, av denne kjertelen, som tradisjonelt har blitt tatt via endetarmen. Dette kalles transrektal biopsi, men på grunn av bakteriefloraen i endetarmen blir det gitt antibiotika rutinemessig for å forebygge infeksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer