Allergi mot insekter:

Insektsallergi er sjeldent, men et stikk kan gi alvorlige allergiske reaksjoner

Dette er symptomene du må være obs på.

ALLERGI MOT INSEKTER: Allergi mot insektstikk er sjeldent, men kan gi alvorlige reaksjoner. FOTO: NTB Scanpix
ALLERGI MOT INSEKTER: Allergi mot insektstikk er sjeldent, men kan gi alvorlige reaksjoner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Får du også helt noia når du hører «buzzingen» til en veps? Vepsestikk kan være farlige, men i de aller fleste tilfeller er det bare ubehagelig.

Når vi snakker om insektsallergi er det først og fremst veps og bie det er snakk om. Mygg kan også gi allergiske reaksjoner hos noen, men dette er sjeldnere. Har du lurt på om du er allergisk, fordi du får store hevelser og blir rødere enn de rundt deg er det imidlertid slett ikke sikkert det er tilfellet.

- De mest alvorlige reaksjonene finner vi ved vepsestikk. Enkelte mennesker kan utvikle allergi mot giften, som kan gi svært alvorlige reaksjoner, også med risiko for å få anafylaktisk sjokk som kan være livstruende, forteller Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Naaf (Norges astma og allergiforbund).

- Det er viktig å vite at for personer som ikke er allergiske, så vil et stikk fra en vanlig veps uansett gjøre vondt. Om man er uheldig å treffer på en geithams og bli stukket, så vil det gjøre enda vondere, rett og slett fordi det er mer gift der, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Hva med en insektsbrownie til dessert i dag?

Hevelse og rødhet er sjeldent tegn på allergi

Akkurat hvor vanlig allergi mot insekter er vites ikke, men det er sjeldent forteller Sverre Steinsvåg, som er avdelingsleder for øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen. Men selv om de færreste er allergiske opplever de aller fleste å få en reaksjon på giftstoffene i både mygg, veps og bie.

- De fleste som reagerer på gift fra insekter er ikke allergiske, sier Sverre Steinsvåg, avdelingsleder for øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen.

Hevelser og rødhet – også om du synes du blir rødere enn alle andre – er sjeldent tegn på en reaksjon, men kommer av at det er gift som sprøytes inn i huden når du blir stukket.

- Så lenge det dreier seg om en lokal reaksjon så er det veldig sjeldent at det har med en allergi å gjøre, sier Steinsvåg.

Og hvor røde og hovne vi blir varierer fra person til person og avhenger av stikksted på kroppen. Noen reagerer kraftigere enn andre. Opplever du derimot symptomer andre steder i kroppen, som pusteproblemer eller allmennsymptomer så bør det sjekkes opp hos lege.

LES OGSÅ: Slik fjerner du flått

KAN VÆRE FARLIG: Får du symptomer andre steder enn stikkstedet kan det være snakk om en allergisk reaksjon. FOTO: NTB Scanpix
KAN VÆRE FARLIG: Får du symptomer andre steder enn stikkstedet kan det være snakk om en allergisk reaksjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

40 prosent opplever en form for allergisk reaksjon i løpet av livet

Gunvaldsen forteller at rundt 40 prosent av befolkningen vil oppleve å få en form for allergisk reaksjon i løpet av livet, men dette betyr ikke nødvendigvis at du utvikler en allergi.

- Det er per nå cirka 20 prosent som har pollenallergi, som er den mest vanlige allergien. Det finnes ingen tall på hvor mange som er allergisk mot insekter, men det er en sjelden allergi, sier hun.

Hun råder til å høre med en lege dersom du opplever reaksjonene som plagsomme. Rådet da kan være antihistaminer. For å finne ut om du er allergisk trenger du en blodprøve.

- Kløestillende midler, nedkjøling og våte omslag kan være vel så effektivt. For reaksjoner hos barn er det viktig at man rådfører seg med lege før man prøver seg fram med antihistaminer.

Får du en reaksjon der du får symptomer som svimmelhet, kvalme, tungpust, blodtrykksfall eller at luftveiene hovner opp er det viktig å kontakte lege raskt.

LES OGSÅ: Har du fått symptomer på allergi i voksen alder?

LES OGSÅ: Derfor øker forekomsten av astma

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer