Ny trend:

Intelligent trening

Å spisse treningen opp mot akkurat din kropps behov, er en trend. Men betyr det at alle må ha personlig trener?

TRENING: Nå er det visstnok trendy med intelligent trening eller bevegelse. FOTO: NTB Scanpix
TRENING: Nå er det visstnok trendy med intelligent trening eller bevegelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nå er det visstnok trendy med intelligent trening eller bevegelse. Dette er det motsatte av «uintelligent» trening som er å se på treningsstudioer daglig, hvor folk ikke tenker på selv grunnleggende ting som kroppsholdningen sin.

Så dette er en treningstrend som handler om å være in tune with your body og vite hvordan effektivt bevege seg og hva slags fysiske tilkortkommenheter du må ta hensyn til og jobbe med.

- I vinden som aldri før

Henning Holm i Evo Fitness oppsummer greit hva vi får vite av samtlige trenere vi tar kontakt med for å lufte denne «trenden».

- Intelligent trening er i vinden som aldri før. Det som er litt spesielt er at det er en trend som personlige trenere og de aller mest dedikerte på treningssentrene har fått med seg, men ikke den store massen med medlemmer, sier Henning Holm som er personlig trener og konseptdirektør i treningssenter-kjeden Evo Fitness.

- Enkelt sagt så betyr intelligent trening at du tar hensyn til dine egne behov i større grad enn tidligere, forteller Holm, og en motsetning til dette er å bruke standardiserte programmer på trening.

For menneskekroppen har mange likheter, men den har også forskjeller som gjør at du må ta hensyn til dine egne mål, skadehistorikk, utgangspunkt når du setter igang, livsstil, alder, arbeidssituasjon osv.

- Dette er ikke noe revolusjonerende, annet enn at du tar hensyn til at trening er «individual business», sier Holm.

Monica Halvorsen Berg i 3T ser likevel ikke på dette som verken en trend eller noe nytt.

- Dette har vi gjort i alle år – å være mindful når du trener gir bedre resultater. Du er mer skjerpet, har bedre kontakt, bedre teknikk og så videre, sier Monica Halvorsen Berg som instruerer i yoga og dans og er medie- og kommunikasjonsansvarlig i treningskjeden 3T.

Personlig trening

Eirin Bolle i Spenst ser heller ikke på dette som en trend.

- Jeg tror det er snakk om en effekt av at vi har mer og personlig spissing av trening, bloggere, PT guruer og så videre, sier Eirin Bolle som er kjedesjef i Spenst Norge.

Holm tror det er flere blant dem som trener med en PT enn dem uten, som vil utføre denne intelligente treningen.

- En PT individualiserer treningen og gjør den mer intelligent, sier Holm.

Halvorsen Berg forklarer at en PT lærer deg hvordan du skal få kontakt med musklene og hvordan du skal gjøre det med riktig teknikk. Du lærer deg å fokusere, og fyre der du skal fyre. I tillegg blir du motivert til å yte det lille ekstra, og da kommer resultatene!

- Vi ser en tydelig økning i bruk av personlig trener, og det kan ha sammenheng med at folk ønsker å trene smartere, sier Halvorsen Berg.

Livsstilstrend?

Bolle forteller at i en samfunnsutvikling hvor tiden er dyrebar er det naturlig at vi spisser inn på effektivitet og resultater – også innen treningsbransjen.

- En slik trend er jo i utgangspunktet ikke en treningstrend, men en livsstilstrend som alle kan kjenne seg igjen i, sier Bolle.

Det at vi har dårligere tid til å trene og det blir viktig å trene intelligent som i: det å være flink til å trene riktig og effektivt.

- Intelligent trening er en liten nisje for de som er vant til å trene, de som er konkurransemennesker og de som har dårlig tid, sier hun.

Bolle ser på dette som en typisk greie som kommer og går i treningsbransjen og i samfunnet for øvrig.

Du trenger ikke løpe lenge for å få knalleffekt. Vis mer

Mer uintelligent å ikke trene

Halvorsen Berg liker uansett ikke begrepet intelligent trening.

- Først og fremst vil jeg påstå at det ikke finnes noe som heter uintelligent trening. Det er vel mer uintelligent å ikke trene, sier hun.

Hun frykter at det å kalle noe intelligent trening kan gjøre terskelen for å trene enda høyere.

- Det kan oppfattes som at det ikke er noen vits i å trene hvis man ikke trener 100 prosent riktig. Sånn er det ikke! All trening er bedre enn ingen trening, understreker Halvorsen Berg.

Hun påpeker at i treningsstudioet ser hun både de som har forbedringspotensial på denne fronten, men også de som tydelig har god kontakt med kroppen sin.

- Toppidrettsutøvere har gjort dette bestandig. Dette kommer med treningserfaring, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer