Trene Seg Til Hjerteinfarkt

Intens trening over lengre tid kan føre til farlig hjertesykdom

Ekspert frykter at vi kan få en hjerteflimmer-«epidimi».

ATRIEFLIMMER: Trening er bra for helsa i moderate mengder. Trener du intens kondisjonstrening over lengre tid kan det imidlertid ha negative konsekvenser for hjertet ditt.  Foto: Shutterstock / gpointstudio
ATRIEFLIMMER: Trening er bra for helsa i moderate mengder. Trener du intens kondisjonstrening over lengre tid kan det imidlertid ha negative konsekvenser for hjertet ditt. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert fått med deg at regelmessig trening er noe av det beste du kan gjøre for kroppen og helsen din - det kan forlenge livet ditt, styrke hjertet og bekjempe en rekke sykdommer. 

Overdreven utholdenhetstrening kan imidlertid ha stikk motsatte effekt på hjertet, og faktisk føre til skade. 

LES OGSÅ: Er du overtrent?

Kan trene på seg atrieflimmer 

Maja-Lisa Løchen, som er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø og har skrevet boken «Kvinnehjerter» sammen Eva Gerdts, forteller at overtrening blant annet kan føre til atrieflimmer, også kjent som hjerteflimmer eller forkammerflimmer - en sykdom som gir ujevn hjerterytme. 

- Atrieflimmer (AF) er en tilstand der hjertets normale stimuleringsmekanisme gjennom sinusknuten ikke fungerer. Unormale elektriske impulser sendes i mange forskjellige retninger i hjertet, noe som resulterer i uregelmessig puls som ofte går svært raskt. Dette kan på sikt føre til en svekkelse av hjertets mekaniske pumpefunksjon. 

- Personer som har atrieflimmer kan oppleve ubehag i form av brystsmerter, angst, hjertebank, svimmelhet, besvimelser, nedsatt funksjonsevne og åndenød. Atrieflimmer kommer oftest til å begynne med i anfall, og sykdommen kan forverres over tid – den kan bli kronisk, det vil si vedvarende atrieflimmer uten anfall. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.