Irritabel tarm-syndrom:

Irritabel tarm er den vanligste årsaken til mageplager

Kost- og livsstilsendringer er fremste behandlingsmetode, men også fysioterapi og psykolog kan være aktuelt for noen.

IRRITABEL TARM-SYNDROM: Sykdommen rammer én av ti nordmenn, men kun toppen av isberget (20-30 prosent) oppsøker lege. Foto: Jens Lyngstad
IRRITABEL TARM-SYNDROM: Sykdommen rammer én av ti nordmenn, men kun toppen av isberget (20-30 prosent) oppsøker lege. Foto: Jens Lyngstad Vis mer
Publisert

Irritabel tarm-syndrom (IBS) gir magesmerter, luftplager, kvalme, forstoppelse og diaré, og er den vanligste årsaken til mageplager. Sykdommen rammer én av ti nordmenn, men kun toppen av isberget (20-30 prosent) oppsøker lege.

– De 70-80 prosentene som ikke oppsøker lege, neglisjerer symptomene og betrakter dem som en del av hverdagen. Det betyr at antall individer som lider av IBS, langt overstiger det som er angitt for den norske befolkningen. Har du IBS er du virkelig ikke alene om det, sier Birgitte Berentsen.

Berentsen er prosjektleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer ved Haukeland universitetssykehus. 

LES OGSÅ: Blir du lett mett og kvalm med smerter i magen?

IBS fører ikke til alvorlig sykdom

Symptomene kan være svært plagsomme, men irritabel tarm utvikler seg ikke til alvorlig sykdom.

– Forskning viser faktisk at personer med IBS har mye lavere sannsynlighet for å utvikle kreft enn det som er gjennomsnittet for befolkningen. Men det reduserer livskvaliteten betraktelig, forklarer Berentsen.

Noen har plager daglig, mens andre kan ha symptomer som kommer og går – gjerne med intervaller på uker eller måneder. Graden av symptomer varierer fra person til person, og fra akseptabel til alvorlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer