FY! Hunder som bjeffer til alt kan være irriterende, men det skyldes ikke bare at man ikke er streng nok. Foto: Irina Bg / Shutterstock / NTB scanpix
FY! Hunder som bjeffer til alt kan være irriterende, men det skyldes ikke bare at man ikke er streng nok. Foto: Irina Bg / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hunder Som Bjeffer

Irriterer du deg over «gneldrebikkjer»?

- En del småhunder, som for eksempel chihuahua, er avlet fram til å sitte på fanget og varsle at det kommer noen ved å bjeffe, sier hundeinstruktør.

Hunden er kanskje menneskets beste venn, men noen ganger kan din beste venn være litt for storkjefta og gneldrete. Alle har vi møtt en slik hund i løpet av livet. 

Kanskje har du som meg, sittet på kafé med en god venninne og hennes elskede hund, der ethvert forsøk på å holde en normal samtale konstant blir avbrutt av at bikkja skal skrike og knurre til alt og alle som passerer. 

LES OGSÅ: Silje har en rev som kjæledyr

Åhh… kan hun ikke bare få den hunden til å holde kjeften – det er det du tenker, ikke sant?

Linn Gareid som er instruktør, fysioterapeut og massør for hund, både privat og for Asker Hundeklubb, sier til KK.no at det kan være mange grunner til at hunder oppfører seg slikt.

– Det kan skyldes manglende dressur, at eier ikke er konsekvent nok, eller hunden kan ha forventninger om å få møte andre hunder. Det kan også komme av at hunden er engstelig for noe som den har opplevd tidligere som skapte en negativ opplevelse, forteller hun. 

Noen hunderaser har bjeffing i genene

Dette er likevel bare noen få eksempler på hvorfor hunden bjeffer og ikke hører etter. For det er ikke alltid slik at det kun er «dårlig oppdragelse» som er grunnen til at noen hunder holder på sånn.

– Flere raser har jo også vokterinstinkt i seg, mens andre raser har bjeffing i genene, forklarer Gareid. 

LES OGSÅ: Hunden skjønte at Unn var alvorlig syk

VOFF: Småhunder er kjent for å bjeffe mye, og dette skyldes at de faktisk er avlet fram til å varsle. Foto: Prostock-studio / Shutterstock / NTB scanpix
VOFF: Småhunder er kjent for å bjeffe mye, og dette skyldes at de faktisk er avlet fram til å varsle. Foto: Prostock-studio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Dette er Sandra Øversveen, innehaver av Hundeakademiet, også enig i. Ulike hunderaser er gjerne avlet frem til ulike egenskaper, og dette kan komme til uttrykk i deres adferd.

– En fuglehund vil for eksempel alltid ha interesse for fugl, og en elghund vil alltid bjeffe for de er avlet fram til det. Så har du en del småhunder, som for eksempel chihuahua, som er avlet fram til å sitte på fanget og varsle at det kommer noen ved å bjeffe, sier hun til KK.no. 

Småhunder fungerte opprinnelig som selskaps- og tempelhunder for hoff og sosieteten. De skulle bjeffe og varsle når noen kom, og fungerte også som «varmeflasker», og liker derfor svært godt å sitte på armen. Mops, Malteser, Bichon og Papillon er noen eksempler på disse rasene.

En rekke studier viser at å ha et kjæledyr kan gjøre oss lykkeligere, men før man skaffer seg hund er det alltid lurt å tenke over hva man ønsker seg i sitt kjæledyr. I tillegg bør du også ta i betraktning hva slags hund som passer inn i din livsstil – noen hunder trenger tross alt mer mosjon og aktivitet enn andre.

LES OGSÅ: - For mye menneskeliggjøring av hunden kan være skadelig

Start tidlig med miljøtrening og sosialisering

Selv om Gareid har drevet aktivt med hund i 10 år og er utdannet instruktør, går også hun selv på kurs med sine hunder – noe hun anbefaler alle med hund å gjøre.

– Hundekurs er alltid lurt å gå på for da får man satt treningen i et system, og hunden blir vant til å gjøre oppgaver selv om det er andre hunder tilstede. Det daglige vil da bli bedre, men eieren har også en jobb å gjøre hjemme selv om man går på dressurkurs, forteller hun. 

Øversveen mener også det er veldig nyttig for hunder å være på kurs. Da de lærer de seg å sosialisere med andre hunder og mennesker, og de lærer seg å være trygge selv når de har forstyrrelser rundt seg. 

FLINK GUTT! For å få trygge og lydige hunder har alle godt av å gå på hundekurs, og helst allerede som valper.  Foto: Ksenia Raykova / Shutterstock / NTB scanpix
FLINK GUTT! For å få trygge og lydige hunder har alle godt av å gå på hundekurs, og helst allerede som valper. Foto: Ksenia Raykova / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Og det er lurt å starte tidlig. De erfaringer valpen får i tidlig alder påvirker hvordan hunden vil bli som voksen. De hunder som ikke får tilstrekkelig med miljøtrening og sosial trening i ung alder, vil med større sannsynlighet kunne bli redd fremmede mennesker, hunder, eller nye ting den møter i omgivelsene.

– Det kan være hunder som er usikre fordi de ikke har fått trening i den viktigste miljø- og sosialiseringsfasen, som er fra de er fem uker til de er tolv uker. I menneskealder tilsvarer det fram til vi er syv år. I denne alderen er det viktig at de kommer seg ut og lærer ting, forteller Øversveen.

LES OGSÅ: Dette må du tenke på før du anskaffer kjæledyr

Selv gamle hunder kan lære nye triks

Men hva gjør du så hvis du har adoptert en hund som har passert sin tid som valp for lenge siden? Vi har vel alle hørt uttrykket «du kan ikke lære gamle hunder nye triks». 

Vel, det er heldigvis ikke så svart-hvitt. Det er nemlig ikke umulig, bare litt vanskeligere. Det mest ideelle er selvsagt å starte tidlig med lydighetskurs, men også voksne hunder kan ha god nytte av litt trening.

– Alle kan jo lære hele livet, og gamle hunder kan lære de også hvis man går frem på riktig måte. Det går bare ikke like raskt som med valper. Man kan alltids lære dem en annen adferd, men de vil aldri bli hundre prosent trygge, for gamle usikkerheter er så innlært, forklarer Øversveen. 

Også Gareid mener at alle hunder har godt av dressur og lydighetskurs, selv om de er noen år gamle.

– Det er aldri for sent å lære en hund nye vaner, det tar bare litt lengre tid når hunden er eldre. Men det er lettere å legge til vaner enn å få bort uvaner, forklarer Gareid.

LES OGSÅ: 5 matvarer som kan være livsfarlig for kjæledyr

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop