Alle som har bodd med en person lenge vet at det i blant er lett å irritere seg over ting som egentlig er bagateller. Kanskje kjæresten din aldri tar ut av oppvaskmaskinen? Eller bråker veldig om morgenen når du vil sove lenge?
Noen ganger irriterer vi oss i det skjulte, men det kan kanskje være best å ta opp problemet på en ordentlig måte før det går for langt.
- Er det vanlig å irritere seg veldig over kjæresten sin i blant på grunn av småting?
- Det er definitivt veldig vanlig. Og kan være ganske slitsomt for begge parter, sier samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby, som også driver bloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par, til KK.
Hun forklarer at slik irritasjon ofte kommer av at vi har ulike ønsker og behov, og ulike måter å være på og gjøre ting på.
- Når man lever under samme tak, blir man tett på, det er hverdager og forpliktelser, kanskje lite egentid. Det kan være krevende å ta seg sammen hele tiden, og man blir gjerne mindre forståelsesfull og mindre tolerant.
LES OGSÅ: Kaller kjæresten din deg for stygge ord når dere krangler?
Slik vet dere om det er blitt et problem
Det er altså vanlig å irritere seg grønn over kjæresten sin i blant, men kan det være et dårlig tegn om man irriterer seg mye over ting som ikke betyr så mye?
- Det kan være et veldig dårlig tegn – hvis det blir et mønster. Det som skiller par som får det til, fra par som ikke får det til, handler mye om hvordan man håndterer ulikhet og uenighet, sier Huseby, og fortsetter:
- De som får det til, har et grunnleggende positivt syn på partneren. De tenker positivt om forholdet og om det de har sammen. Ulikhet og uenighet rokker ikke ved den positive grunnholdningen. De finner måter å snakke om det på og de finner måter å løse det på.
De parene som ikke får det til, har gjerne kommet inn i et negativt mønster der de legger mer merke til feil og mangler enn det som er positivt, forklarer samlivsterapeuten.
- Det blir en grunnleggende negativ holdning, med ensomhet og mistrivsel i forholdet. Nærheten blir borte, ofte uttrykt slik: «Jeg har mistet følelsene».

Løsningen er å se på uenighet og irritasjon som en mulighet for bedre innblikk i hverandres indre verden.
- For ofte er det uinnfridde ønsker, savn og udekte behov som ligger bakom. Når disse kommer for dagen, kan det skape forståelse og nærhet. Hvis man både klarer å se på det som en mulighet - og å legge til rette for samtaler som øker forståelse, vil det bli mindre irritasjon og sjeldnere konfrontasjoner.
Hun understreker at det for mange vil være en fordel med profesjonell hjelp for å endre samspill og få nye, positive erfaringer.
LES OGSÅ: - Det karakteristiske ved misofoni er at personen reagerer med sinne
Slik snakker dere om det på en sunn måte
I blant kan irritasjon føre til at vi får et lite utbrudd. Er det innafor å blåse ut slik frustrasjon på kjæresten, eller bør vi prøve å bevare husfreden så godt vi kan? Huseby forklarer at det er veldig menneskelig å gi følelsene utløp av og til.
- Hvis den grunnleggende positive holdningen er på plass og man har lært seg å reparere etter krangel, er det ingen fare, sier hun.
Huseby har følgende tips til hvordan dere kan prate om irritasjonsmomenter på en sunn og saklig måte:
- Ikke ta det der og da. Vent til du klarer å regulere følelsene og være konstruktiv Lær å ramme inn en samtale
- Lytt til den andres budskap, like mye som du presenterer ditt eget
- Ha som mål å forstå hverandre bedre
- Ved behov, ta time-out
- Avslutt samtalen som venner. Det kan man gjøre ved å sitte stille i et minutt og tenke ut én setning som man vet vil være god for den andre å høre. Når man har setningen klar, sier man «Jeg er klar!» og når begge er klare, sier man hver sin setning. For eksempel: «Du er veldig god til å forstå hvordan det ser ut for meg, selv om det ser annerledes ut for deg» Etter det setter man punktum for samtalen.
LES OGSÅ: Husarbeid er det vi krangler mest om
Hold en konstruktiv tone
Sexolog og familieterapeut Thomas Winther forklarer at måten vi tar opp irritasjonsmomenter med hverandre på, har mye å si for om det blir en krangel eller en konstruktiv samtale.
- Vi har alle feil - det har garantert du også - og om vi peker fingeren utover og forteller hva andre gjør feil, vil de ofte gå i rett forsvar og ta igjen, sier han til KK.
Han forklarer at en mye bedre løsning er å fortelle partneren din hvordan det får deg til å føle når han eller hun gjør noe du irriterer deg over. Det er mye mer konstruktivt enn å gå direkte på hva partneren din gjør feil og forlange at personen skal forandre seg.
- Veldig mange tenker at de kan forandre partner, og det kan man ikke. Noen ganger kan det være bedre å selv bite tenna litt sammen i stedet for å gå og irritere seg hele tiden. Vi har alle ting vi ikke er gode på.