Ising i tennene:

Iser det i tennene?

Kan skyldes for voldsom tannpuss eller betennelser.

ISING I TENNENE: Ising i tennene er ikke uvanlig, men kan være grunn til et tannlegebesøk. FOTO: NTB Scanpix
ISING I TENNENE: Ising i tennene er ikke uvanlig, men kan være grunn til et tannlegebesøk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra tid til annen vil de fleste av oss oppleve at det iser litt i tennene. Det kan være helt ufarlig, men det kan også være en god grunn til en tur til tannlegen. Drikker du noe kaldt, varmt eller syrlig og kjenner at det iser i tennene kan årsaken være alt fra feil tannpuss til betennelser og skader.

Fra tid til annen vil de fleste av oss oppleve at det iser litt i tennene. Oftest er det helt ufarlig, men det kan også være en grunn til en tur til tannlegen eller tannpleier. Drikker du noe kaldt, varmt eller syrlig og kjenner at det iser i tennene kan årsaken være alt fra feil tannpuss eller skade i tann og fylling.

- Ising i tennene forekommer som oftest på grunn av følsomme tannhalser. Årsaken kan også være dype fyllinger eller sprekker mellom tann og fylling, forteller tannpleier og leder hos Norsk Tannpleierforening, Hilde Aga.

Førstnevnte kommer av at du pusser for hardt eller for ofte over lang tid. Da kan nemlig tannkjøttet trekkes tilbake og tannhalsen eksponeres.

LES OGSÅ: Dette mener tannlegene om tyggis

Blottlagt tannben gir ising

Det er altså mange grunner til ising i tennene, men felles har de at isingen kommer av reaksjoner i tannens nerver, som sitter i pulpa, eller tannmargen - bløtvevet inne i tannens hulrom.

- Fra naturen sin side er tannen dekket av emalje og sement. Dersom tannkjøttet slites bort, eller emaljen og sementen skulle forsvinne, for eksempel ved kraftig tannbørsting eller ved erosjoner som en kan få av sure drikker, vil dentinet (tannbenet red.journ), som er, hovedbestanddelen av tannen, bli blottlagt, forklarer Inge Fristad, professor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen.

Dentinet, eller tannbenet, er porøst og kulde og uttørring vil derfor kunne lede impulser inn til nervefibrene som befinner seg i pulpa og de indre lagene av dentinkanalene

- Siden dentinet er porøst vil blant annet kulde og uttørring kunne lede impulser inn til nervefibre som befinner seg i pulpa og kanaler i tannbenet.

- Det er med andre ord naturlig at blottlagt dentin vil kunne ise i større eller mindre grad, avhengig av hvor åpne dentinkanalene er, sier Fristad.

PUSSER DU RIKTIG? Feil tannpuss kan slite på emalje og tannkjøtt og forårsake ising. FOTO: NTB Scanpix
PUSSER DU RIKTIG? Feil tannpuss kan slite på emalje og tannkjøtt og forårsake ising. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGS: Sportsdrikker er noe av det verste du kan drikke

Kan skyldes betennelser

Den hydrodynamiske teori for smerteoverføring i tenner, beskrevet første gang av Martin Brennström i Sverige tidlig på 1960 tallet, går ut på at væskebevegelse i dentinkanaler påvirker nervene inne i tannen når den utsettes for ytre stimuli. Derfor vil stimuli som kulde eller varme kunne gi ising.

Videre kan betennelsestilstander i pulpa gi økt følsomhet i nervefibrene, og ifølge Fristad vil du da spesielt kunne kjenne at det iser i tennene når du drikker eller spiser noe varmt.

- Dette er det samme som en kan oppleve når en er solbrent, som også er en betennelsestilstand. En vil da oppleve ubehag ved en varm dusj av samme årsak – på fagspråk betegnet som allodyni; det som normalt ikke gjør vont gjør vondt, forklarer Fristad.

Betennelsen kan blant annet komme av hull i tennene, det kan være et forbigående resultat av tannbehandling eller tannen kan ha vært utsatt for traume. Iser det i tennene når du tygger - altså uavhengig av andre stimuli kan årsaken være en sprekkdannelse i tannen.

- Generelt er smerter fra tenner ved betennelse i pulpa nokså uttalt. Dette skyldes det store antall nervefibre i tenner, men en antar også at spesielle trykkforhold i tenner spiller inn.

- Imidlertid vil en betennelse i tenner også kunne skje i det stille, nesten uten at pasienten merker noe. Det er med andre ikke en automatikk i at betennelse i pulpa nødvendigvis fører til sterke smerter. Er pasienten i tvil og det er forhold som oppstår plutselig kan det være en fordel å få dette sjekket hos tannlege, mener Fristad.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge riktig tanntråd

Slik pusser du tennene
Tannpleier Aga anbefaler å gå til tannlege eller tannpleier dersom det ikke hjelper å endre pussemønster.

Det er også viktig å bruke fluor og det kan være lurt å investere i et munnskyllevann med fluor. Videre skal altså tennene ikke pusses for ofte og ikke for hardt, da det sliter på emalje og tannkjøtt. Du bør heller ikke skylde munnen med vann etter pussingen, da du da vil skylle ut fluoren.

- Du skal pusse med korte bevegelser slik at du unngår å få for stor fart på tannbørsten. Så skal du holde tannbørsten skrått ned mot overgangen mellom tenner og tannkjøtt og ikke pusse for hardt. Mange tenker at det er fint å pusse tennene ofte, men ikke puss mer enn to ganger om dagen.

LES OGSÅ: Du bør alltid pusse tennene etter sex

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer