Festrøyk

Ja, det er farlig å ta seg en festrøyk i ny og ne!

- Det er antakelig liten forskjell på å røyke en tjuepakning hver lørdag og tre røyk per dag, sier eksperten.

TA SEG EN FESTRØYK: Mange undervurderer både antall røyk og helserisiko når de festrøyker.  Foto: Shutterstock / Robert Neumann
TA SEG EN FESTRØYK: Mange undervurderer både antall røyk og helserisiko når de festrøyker. Foto: Shutterstock / Robert Neumann Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som ikke kaller deg selv en røyker, men likevel ikke er fremmed for å ta med deg en tjuepakning på fest? Røyk øker risikoen for blant annet hjerteinfarkt, hjerneslag og kreft, og festrøyken er helsefarlig akkurat som den daglige. 

- Generelt kan vi si at det er en dose-respons-sammenheng mellom røyking og helseskader. Det vil si at jo mer et individ røyker, jo større er risikoen for å pådra seg røykerelatert sykdom, sier Gunnar Sæbø ved avdeling for rusmiddeltiltak ved Folkehelseinstituttet.

- Videre finnes det ikke noen sikker nedre grense for et risikofritt sigarettkonsum, det er derfor det anbefales å avstå fra all sigarettrøyking. Selv et så lavt konsum som èn sigarett per dag har vist seg å være forbundet med risiko for kreft (lunge, blære) og hjerte/kar-lidelser - riktignok over en tredveårsperiode. Antakelig er det liten forskjell på å røyke en tjuepakning hver lørdag og tre røyk per dag, fordi det på sikt er det samlede konsumet som er avgjørende for risikoen for røykerelatert sykdom og død, sier han. 

LES OGSÅ: Derfor er røyk mer skadelig for kvinner

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer