Tang Og Tare

Ja, det er trygt å spise tang og tare

- Men ikke mer enn én gang i uken, råder ernæringsfysiologen.

TANG OG TARE: Jodinnholdet i tang og tare gjør at den sees på som en slags supermat. Foto: Shutterstock / successo images
TANG OG TARE: Jodinnholdet i tang og tare gjør at den sees på som en slags supermat. Foto: Shutterstock / successo images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tang og tare er kanskje ikke noe av det vi nordmenn spiser mest av, selv om vi er veldig flinke til å eksperimentere i matveien. I 2013 ble det publisert en undersøkelse, som viste at gravide kvinner burde spise mye mer av tang og tare, på grunn av jod-innholdet. Men er denne «supermaten» noe alle bør frotse i? 

Inge Lindseth er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo. Han forklarer at det er et litt komplisert tema.

- Det er mangel på kunnskap om dette. Min anbefaling er at en god porsjon tang og tare ikke bør inngå i kosten mer enn én gang per uke. Samtidig må det sies at det er en fordel om man spiser tang og tare en gang i blant, særlig hvis man spiser lite hvit fisk, på grunn av det høye innholdet av jod. De fleste sushisteder pakker inn sushien i tang og tare, sier han. 

Ernæringsfysiolog Randi Flesjø i Sprudlende Sunn, forklarer at det har svært mange positive egenskaper. 

- Det er ikke så vanlig å spise tang og tare her i Norge. Men det brukes mer og mer som kosttilskudd, da havets planter (alger), er svært rike på mineraler og sporstoffer og selges ofte da som tørket pulver eller kapsler (supermat). Tang og tare har et spesielt høyt innhold av antioksidanter og på grunn av det høye næringsinnholdet er det et supert supplement til et variert kosthold.

SUNT: Havets grønnsak kan være svært positivt for norske mager! Foto: Bon Appetit
SUNT: Havets grønnsak kan være svært positivt for norske mager! Foto: Bon Appetit Vis mer

LES OGSÅ: Er tang den nye supermaten?

For lite jod i norsk kosthold

På grunn av hvordan maten vår produseres, er det ganske lite jodinnhold nå, sammenlignet med bare noen få tiår tilbake, forklarer Lidseth. 

Jodmangel påvirker produksjonen av skjoldbruskkjertel-hormoner som er en viktige i stoffskiftet. Disse hormonene er også essensielle for hjernens vekst og utvikling hos barn, ifølge bramat.no

- Jodinnholdet i ulike tang og tare-produkter er i snitt klart høyere enn de fleste andre matvarer, og det er svært få matvarer som er gode kilder til jod, sier Lindseth og legger til:  

- Smaken, og variasjonen i kostholdet bruk av tang og tare kan gi, er grunn god nok til å lære seg hvordan du kan bruke denne maten. Imidlertid er det også ernæringsmessige grunner til å spise tang og tare.

Ernæringsfysiologen tipser om å starte med å bruke det i supper, og anbefaler denne oppskriften: 

Nordsjøsuppe med butare

Dette trenger du: 

 • 600 g reker
 • 2 løk
 • 2 gulerøtter
 • 30 g smør
 • 3/4 l rekekraft. evt. fiskebuljong
 • 1 ts. tørret estragon
 • butare 
 • 1 1/4 dl fløte
 • 2 dl hvitvin ( helst tørr,syrlig)
   

Slik gjør du: Kok rekekraft av rekeskall ( 20 min.) Legg butaren i bløt (ca 5 x 5 cm tørr). Hakk løk og gulrøtter i små biter og steik dem lett i smør. Legg så i strimlet butare. Hell over kraft og krydre med estragon, la det putre i ca 20 min. Ta pannen av platen og ta i vin og kremfløte. Varm opp, men ikke koke. Ta rekene i rett før servering ( ikke varm opp). 

SUPPER: Det å spise tang og tare er for mange ukjent. Start derfor med supper, råder ernæringsfysiologen. Foto: tangogtare.com
SUPPER: Det å spise tang og tare er for mange ukjent. Start derfor med supper, råder ernæringsfysiologen. Foto: tangogtare.com Vis mer

LES OGSÅ: Får du i deg nok jod?

Vil du plukke tang og tare selv?

Er du såpass tøff at du har lyst til å plukke de selv, bør du være litt forsiktig. 

- Ved lokale alger må forurensingsfaren i sjøen tas hensyn til. Norge har gode forutsetninger for dyrking av tang og tare og det satses på dette i fremtiden. Sushi har jo blitt veldig populært i Norge siste årene, og flere kjenner nok til algen wakame som ofte brukes fersk til sushi, sier Randi Flesjø i Sprudlende Sunn. 

Ifølge tangogtare.com smaker algene best om våren. 

«Tang og tare kan plukkes hele året. Men våren er den beste tiden for noen arter, som for eksempel søl. All tang og tare må sitte fast på underlaget, enten fjell, sand eller andre tangvekster», skriver de nettsidene sine. 

«Den beste delen av de store tarene er nær stilken. Spissen av bladet er eldst.Tang med blærer også sagtang er best ytterst der de er lyse og friske. De elste delen ved roten er mørke og seige», tipser de. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer tunfisk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer