Kaffe:

Ja, du bør drikke kaffe – gjerne tre-fire kopper om dagen

Men er det egentlig kaffe i seg selv som er sunt, eller er det kaffevanene våre?

JA TAKK TIL KAFFE: Undersøkelser viser at kaffedrikking gir bedre helse. FOTO: NTB Scanpix
JA TAKK TIL KAFFE: Undersøkelser viser at kaffedrikking gir bedre helse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker kaffe, og det er i stor grad en del av vårt kosthold og livsstil. Det er jo så hyggelig å «ta en kaffe» med venner, og mange er rett og slett avhengige av koffeinet for å komme seg igjennom arbeidsdagen.

En britisk forskningsrapport, som undersøkte materiale fra mer enn 200 tidligere studier av kaffens effekt, viser at kaffeelskere har noe å juble for. Det viser seg at kaffe er knyttet til blant annet lavere risiko for hjertesykdom, diabetes, leversykdom, demens og enkelte krefttyper.

– Vi fant ut at kaffedrikking i høy grad har positiv effekt på helsen. Noe av det mest interessante med denne studien, er hvor mye kaffe faktisk har blitt forsket på, sier Robin Poole ved Primary Care and Population Sciences Academic Unit, University Hospital Southampton. Han er en av forskerne bak studien.

Et annet interessant funn, er at kaffe har positiv effekt hos personer med leversykdom. Men det er ikke alle som bør drikke kaffe – i alle fall ikke i store mengder. Det er kjent at gravide skal være forsiktige med kaffen, men også en annen gruppe:

– Det kan også, i en liten grad, gi økt risiko for benbrudd hos kvinner, ikke hos menn. Det trengs mer forskning her, men vi foreslår at kvinner med for eksempel osteoporose, bør være forsiktige med å drikke for mye kaffe, eller sørge for at de drikker kaffe med melk, de det kan utligne noe av risikoen, sier Poole.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer