Mensen

Ja, du kan utsette mensen når du skal på ferie

Også mulig for deg som ikke bruker p-piller.

MENSEN: Vil du utsette mensen når du skal på ferie? Ja, det er mulig og ikke farlig.  Foto: NTB scanpix
MENSEN: Vil du utsette mensen når du skal på ferie? Ja, det er mulig og ikke farlig. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger hadde det vært greit å slippe å ha mensen når du er på ferie. Kanskje spesielt hvis du skal på seiltur, fjellvandring eller safari. Det gjelder særlig om du plages av sterke mensensmerter og store blødninger.

Det er fullt mulig – og helt ufarlig – å utsette mensen dersom du ønsker det.

- Det er ikke noen risiko med dette. Når du går på p-piller har du ikke eggløsning. Blødningene er derfor ikke naturlige menstruasjoner, men avbruddsblødninger fordi livmorslimhinnen ikke er kontrollert i pillepausen, forklarer Eva Gravdahl som er lege hos Lommelegen.no, til KK.no.

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke at kroppen fungerer»?

Slik utsetter du med p-piller

Hvis du bruker p-piller, kan du veldig enkelt utsette mensen. (Psst: Les alt om p-piller her!)

- Dersom du bruker enfasepiller, kan du utsette mensen ved å ikke ta opphold, men bruke pillene kontinuerlig, sier lege Alf Kristoffer Ødegaard hos Lommelegen.no.

Enfasepiller er p-piller der alle 21 pillene på brettet inneholder samme mengde hormoner. I stedet for å ta en ukes pause, fortsetter du bare rett på neste brett. Dersom brettet ditt inneholder 28 piller, vil de siste syv på brettet være «juksepiller», og det er når du tar disse mensen vanligvis kommer. Hopp over disse, og start rett på et nytt brett. Eksempler på enfasepiller er Microgynon, Marvelon, Yasmin, Diane og Follimin.

(Psst: Dette visste du ikke om sex og mensen!)

- Dersom du bruker flerfasepiller, kan du utsette menstruasjon ved å forlenge bruken av sistefase-pillene, sier Ødegaard.

Flerfasepiller har forskjellig hormonnivå og forskjellige farger, gjelder det å forlenge siste fase. Det vil si at du når du er ferdig med de 21 pillene på brettet starter direkte på et nytt, men da fortsetter å ta de siste syv pillene på brettet. Har brettet ditt 28 piller, skal du hoppe over de siste syv juksepillene, og begynne på sistefase-pillene 15 på et nytt brett (pille 15-21 på brettet).

LES OGSÅ: Kan man bli gravid når man har mensen?

P-PILLER: Ja, du kan utsette mensen når du går på p-piller. Foto: NTB scanpix
P-PILLER: Ja, du kan utsette mensen når du går på p-piller. Foto: NTB scanpix Vis mer

Slik utsetter du som ikke bruker p-piller

Du kan også utsette mensen selv om du ikke bruker p-piller. Det krever imidlertid mer planlegging, for du må få en resept på gestagentabletter av legen din.

- Gestagen stabiliserer endometriet i livmor slik at menstruasjonen uteblir. Begynner 3 dager før forventet mens. Ta tabletten daglig i 10 dager. Blødning kommer 2-3 dager etter siste tablett, forklarer Ødegaard.

Han understreker at gestagentabletter kan brukes i maks 14 dager, og at pillene ikke fungerer som prevensjon.

LES OGSÅ: Derfor tenker du annerledes når du har mensen

Bruker du p-plaster eller vaginalring?

Du kan også utsette mensen om du bruker disse prevensjonsmidlene. P-plaster skiftes vanligvis hver uke, og så får du mensen når du tar en ukes pause. Hvis du ikke tar pause, men setter på et nytt plaster, vil mensen utsettes.

Vaginalringer sitter normalt i tre uker, før du fjerner den og tar en ukes pause, og det er da blødningen kommer. Dersom du setter inn en ny ring umiddelbart, uteblir blødningen. (PSst: - P-stav er det sikreste prevensjonsmiddelet vi har på markedet i dag!)

Merk! Det kan hende du opplever å få småblødninger selv om du utsetter mensen. Det er ikke farlig. Jo flere måneder på rad du utsetter mensen, jo større er sjansen for å få småblødninger.

LES OGSÅ: Sliter du med sterke menssmerter?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer