Iskrem:

- Ja, nordmenn elsker iskrem!

En nordmann spiser i gjennomsnitt mer enn seks Krone-is i året, men det er ikke den som drar oss ned i kiosken når solen titter frem.

ISKREM: Nordmenn spiser is hele året, men særlig om sommeren. FOTO: NTB Scanpix
ISKREM: Nordmenn spiser is hele året, men særlig om sommeren. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nordmenn er veldig glad i is og spiser i gjennomsnitt 12 liter is i året. Da er vi ganske høyt oppe på listen sammenliknet med andre land, forteller Anne Borgen Sturød, Markedsansvarlig i Diplom-Is.

Og forkjærligheten for iskrem henger kanskje sammen med en i overkant stor interesse for været. Få snakker vel mer om, og sjekker værmeldinga oftere enn oss. Når er neste gang vi muligens får fem minutter med sol?

Spiser is hele året

Været er viktig for nordmenn og islysten, men samtidig er vi glad i is selv når det ikke er strandvær. Sturød bruker blant annet en liten helårspopulær softisutsalg i Alta som eksempel. 

- Ja, nordmenn elsker iskrem!

- Men vi merker været godt. Jo bedre vær jo mer is selges det, og jo varmere det er jo mer går det spesielt av avkjølende saftis. Pinneisen er svært væravhngig, mens isen vi selger på boks spises det mer jevnt av hele året. 

LES OGSÅ: Dette er årets isnyheter

- Nordmenn elsker iskrem! Faktisk er vi topp tre på listen over land som spiser mest industriprodusert iskrem i Europa, forteller Lillian Susanne Hall, markedsdirektør i Hennig Olsen Is.  

Hun kan fortelle at de i Hennig Olsen selger åtte ganger så mye is i juni som i januar.

- Om sommeren selger Hennig-Olsen Is mellom 200 000 og 250 000 liter iskrem hver dag. 

LES OGSÅ: Iskrem-trikset du bør kunne

Klassikerne er fortsatt favoritter

Og selv om det stadig kommer ny, digg iskrem på markedet, viser det seg vanskelig å konkurrere med gamle klassikere. 

- Krone-is og Sørlandsis står sterkest, og smaker som sjokolade og vanilje er de mest populære. På topplisten er flere av produktene mer enn 30 år gamle. Sandwich har for eksempel vært på markedet i 42 år, forteller Hall. 

Av småisen som selges enkeltvis er klassikeren Krone-is storfavoritt hos som tar førsteplassen hos Hennig Olsen. Så følger: 

  • Sandwich
  • Krone-is med sjokolade
  • Friskis med appelsin og jordbær
  • Daim Balltop


Hos Diplom-Is er det Royal Trippel som selger aller mest av småis solgt enkeltvis. 

- Den selges det 3,3 millioner enheter av i året, og den fortsetter å vokse. Av de vi har i flerpakning er Krone-isen by far den største og en nordmann spiser i gjennomsnitt seks krone-is fra Diplom-Is i året, forteller Sturød.  

Videre følger: 

  • Sandwhich
  • Lion King
  • Snickers
  • Royal Mandel

LES OGSÅ: Slik unngår du at iskrem krystalliserer seg 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer