Du har kanskje hørt om å spise seg glad? Vi får ofte tips om å spise grønt og fargerikt. Og det stemmer faktisk at mat kan påvirke humøret vårt. Mange matvarer inneholder aminosyren tryptofan, som omdannes til serotonin i hjernen vår.
- Alle proteiner er bygd opp av aminosyrer, og det finnes 20 ulike. Noen aminosyrer klarer kroppen vår å danne selv, og noen må vi få tilført fra maten vi spiser, forklarer ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik, til KK.no.
En av disse aminosyrene er tryptofan, som er viktig for utvikling og vekst hos barn, men som også har en rolle for velvære og søvn.
- Tryptofan er en forløper til signalstoffet serotonin og til hormonet melatonin. Serotonin er kroppens eget lykkestoff, og bidrar til avslapning og en følelse av tilfredshet, mens melatonin er kroppens søvnhormon.
Matvarer som inneholder tryptofan er blant annet kylling, kalkun, melk, egg, banan, nøtter, bønner og linser, forklarer ernæringsfysiologen.
LES OGSÅ: Fisk, kjøtt eller kylling - hva bør du velge?

Kalkun er like sunt som kylling
Kalkun og kylling regnes som magert og hvitt kjøtt og er derfor ikke begrenset av en mengde anbefaling. Skjølsvik sier at kylling er mer foretrukket enn kalkun blant mange nordmenn.
- Men det er viktig å huske på at kalkun er like sunt, like magert og fås kjøpt som både fileter, biffer, pålegg og kan være et fint alternativ til å bidra til å skape variasjon i kostholdet.
Det er ikke særlig stor forskjell på kalkun og kylling. Skjølsvik gir KK.no en liten oversikt over innholdet i de to kjøttypene:
100 gram kalkunbryst uten skinn gir 114 kalorier, 1,4 gram fett og 25,3 gram karbohydrater per 100 gram.
100 gram Kyllingbryst uten skinn inneholder 111 kalorier, 2,1 gram fett og 23 gram protein per 100 gram.
- Forskjellene er noe større dersom man spise med skinnet, da det er her mye av fettet sitter. Da vil både fettmengde og kaloriinntaket øke for begge varianter.
LES OGSÅ: Derfor bør du spise bananskallet

Enda sunnere måter å få i seg tryptofan
Ernæringsfysiolog i BAMA, Gunn Helene Arsky, forklarer at alt kjøtt er en god kilde til tryptofan.
- Storfekjøtt har mer tryptofan enn både kylling og kalkun, men når det er sagt er jo storfekjøtt noe vi bør spise mindre av. Hvitt kjøtt, som kylling og kalkun, er det vi heller bør velge, sier Arsky til KK.no.
Hun mener også at vi totalt sett bør spise mindre kjøtt.
- Hvilke matvarer er da de beste for å få i oss tryptofan?
- De populære chiafrøene er veldig rike på tryptofan. Men her skal man jo maks spise 15 gram per dag, så det vil ikke monne så mye. Gresskarkjerner og sesamfrø, solsikkekjerner og linfrø er også svært rike på tryptofan.
Ernæringsfysiologen anbefaler derfor at du bruker mer frø enn du pleier. I salater, frokostblandinger, smoothier, bakst og som topping på supper.
- I tillegg er valnøtter, soyabønner, kidneybønner og andre hermetiske bønner svært gode kilder til tryptofan. Sats på bønner i gryteretter og taco, bruk moste bønner som dip.
Om du ikke ønsker å bruke frø, nøtter og bønner er fisk og sjømat en like god kilde til tryptofan som kylling og kalkun, forklarer Arsky.
- Og dette er også noe vi bør spise mer av, på bekostning av kjøtt. Så det er mange gode muligheter til å få i seg mer tryptofan enn ved å øke inntaket av kjøtt, kylling og kalkun!