Ja, trening kan bremse aldringsprosessen

Tren to ganger i uka og ta beina fatt i hverdagen, så øker du sannsynligheten for et langt liv, sier ekspertene.

HOLD DEG UNG: Trening handler ikke bare om å se bra ut, aktivitetsnivået ditt har også noe å si for hvor raskt du eldes. Foto: Scanpix.
HOLD DEG UNG: Trening handler ikke bare om å se bra ut, aktivitetsnivået ditt har også noe å si for hvor raskt du eldes. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

At trening er bra for helsa er noe vi alle har hørt, tusen ganger. Likevel er det mange av oss som fortsatt sliter med den evinnelige dørstokkmila. Men hva om du fikk vite at fysisk aktivitet også kan bremse aldringsprosessen? Kanskje har du allerede tatt på deg treningstightsen nå?

Trening vil riktignok ikke gi deg færre rynker, eller stoppe prosessene som gjør at vi blir eldre, men det kan sørge for at den nedadgående kurven ikke blir fullt så bratt.

– Økt alder fører ofte med seg mange helseproblemer, og mange eldre mennesker sliter med tung pust, vonde ledd og svak muskulatur. Selv om fysisk aktivitet og trening nok ikke kan forhindre disse aldersrelaterte plagene helt, er det ingen tvil om at mange av de uønskede endringene i stor grad kan begrenses gjennom en aktiv livsstil, sier Sigve Nyvik Aas som har en doktorgrad fra Norges Idrettshøgskole, til KK.

– Det er interessant å merke seg at det finnes mang en aktiv 70-åring som er vesentlige sprekere enn en inaktiv 20-åring. Det må kunne fungere som motivasjon for begge grupper, legger han til.

Fysisk aktivitet gir lengre og friskere liv

Ifølge Atefe Tari, som er doktorgradsstipendiat ved CERG på NTNU der hun forsker på trening, kondisjon og hjernehelse, finnes det studier som indikerer at de som trener regelmessig over tid forsinker aldringsprosessen sin. Og det på flere måter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer