Utflod

Ja, utflod holder underlivet ditt friskt, men dette bør du likevel være obs på!

Utflod er normalt. Mengde og konsistens varierer fra kvinne til kvinne, men endringer i utfloden kan være tegn på sykdom. - Man skal alltid være obs på endret utflod, sier lege.

UTFLOD: Utflod er helt normalt, men du bør likevel følge med om den endrer farge, konsistens og lukt.  Foto: NTB scanpix
UTFLOD: Utflod er helt normalt, men du bør likevel følge med om den endrer farge, konsistens og lukt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utflod er noe vi kvinner helst ikke vil snakke om, og det er greit det, men det betyr ikke at du ikke skal ha et bevisst forhold til det. Det er kanskje litt ekkelt, men du bør faktisk ta en titt i trusa fra tid til annen, da utfloden din kan gi deg viktige signaler om hvordan det står til med underlivet ditt.

luor vaginalis er den medisinske betegnelsen for utflod. Utfloden består av væske og avstøtte celler fra skjeden og livmorhalsen og slim fra kjertler i livmorhulen. Det kommer mest utflod rundt eggløsningen. (Psst: Sannheten om sex og skjeden: - Nei, du blir ikke løsere av å ha mye sex!)

– Det er veldig viktig at vi har utflod. Utflod blir laget av små kjertler i livmorhalsen og slipper ut en væske som holder miljøet i skjeden stabilt. Væsken inneholder også bakterier, som ligger i skjeden fra før. Sammen lager de skjedens normalflora og det er den som passer på at skjeden har det godt, forklarer Trine Aarvold, som er lege ved Sex og Samfunn.

LES OGSÅ: Plages du av mye utflod?

Hvor mye er normalt?

Mengde utflod varierer fra jente til jente og kvinne til kvinne. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer