Utflod

Ja, utflod holder underlivet ditt friskt, men dette bør du likevel være obs på!

Utflod er normalt. Mengde og konsistens varierer fra kvinne til kvinne, men endringer i utfloden kan være tegn på sykdom. - Man skal alltid være obs på endret utflod, sier lege.

UTFLOD: Utflod er helt normalt, men du bør likevel følge med om den endrer farge, konsistens og lukt.  Foto: NTB scanpix
UTFLOD: Utflod er helt normalt, men du bør likevel følge med om den endrer farge, konsistens og lukt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utflod er noe vi kvinner helst ikke vil snakke om, og det er greit det, men det betyr ikke at du ikke skal ha et bevisst forhold til det. Det er kanskje litt ekkelt, men du bør faktisk ta en titt i trusa fra tid til annen, da utfloden din kan gi deg viktige signaler om hvordan det står til med underlivet ditt.

luor vaginalis er den medisinske betegnelsen for utflod. Utfloden består av væske og avstøtte celler fra skjeden og livmorhalsen og slim fra kjertler i livmorhulen. Det kommer mest utflod rundt eggløsningen. (Psst: Sannheten om sex og skjeden: - Nei, du blir ikke løsere av å ha mye sex!)

– Det er veldig viktig at vi har utflod. Utflod blir laget av små kjertler i livmorhalsen og slipper ut en væske som holder miljøet i skjeden stabilt. Væsken inneholder også bakterier, som ligger i skjeden fra før. Sammen lager de skjedens normalflora og det er den som passer på at skjeden har det godt, forklarer Trine Aarvold, som er lege ved Sex og Samfunn.

LES OGSÅ: Plages du av mye utflod?

Hvor mye er normalt?

Mengde utflod varierer fra jente til jente og kvinne til kvinne. 

– Noen har så lite at de føler at ikke har noe, mens andre kan ha ganske mye. Det finnes ingen måter å stoppe utflod på. Har du mye utflod, så har du det. Det er den måten skjeden din fungerer, sier Aarvold.

Utfloden holder skjeden fuktig, noe som er helt essensielt for at slimhinnene i underlivet skal ha det bra. Det er helt normalt at utfloden endrer seg og den vil endre seg under vanlig menstruasjonssyklus, men kan også endre seg ved bruk av hormonell prevensjon. Utflod er ofte gulfarget eller melkehvit. Endringer i utfloden kan være et tegn på at skjeden ikke har det så bra, men det trenger ikke å bety at noe er farlig. 

LES OGSÅ: Får du vonde kviser rundt lyske og underliv?

Infeksjoner

Utflod som har endret farge, mengde, lukt eller som er blodtilblandet, kan skyldes en infeksjon. Det vanligste er en sopp­infeksjon eller klamydia, mens sjeldnere infeksjoner er Mycoplasma genitalium og gonoré. (Psst: Har du fått underlivssopp? Da kan du spare deg for disse kjerringrådene!)

– Nesten alle kvinner får soppinfeksjon i løpet av livet. Utfloden er hvit, klumpete, klør, det kan være hovent og svi. Hvis det er for sur eller høy pH i underlivet, er det lettere å få soppinfeksjon, sier Aarvold. 

Ofte vil en soppinfeksjon gå over av seg selv, men den er også lett å behandle. 20 prosent av dem som har soppinfeksjon, opplever ikke plager. 

– Hvis det blir for mye melkesyrebakterier i skjeden, blir miljøet surt. Dette kan gjøre utfloden hvit og det vil klø og svi litt, men det er ikke en soppinfeksjon, forklarer Aarvold. 

LES OGSÅ: Hvordan skal det egentlig lukte der nede?

Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn - senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn - senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Vis mer

Vond lukt

Hvis utfloden plutselig blir gulgrønn eller gulhvit, kan det være tegn på bakteriell vaginose

– Da er det en pH-forstyrrelse i de snille bakteriene i normalfloraen. De er i ubalanse og da kan det lukte litt stramt, gjerne fiskeaktig. Ved bakteriell vaginose behandler vi det kun hvis pasienten har plager eller hvis hun er gravid. Bakteriell vaginose er ikke farlig og går stort sett over av seg selv. Det er heller ikke smittsomt, opplyser Aarvold. 

Vanligvis har ikke utflod en sterk lukt, og utflod som lukter vondt eller er misfarget (grønn, sterkt gul, blodtilblandet), kan det være et tegn på at noe ikke er som det skal være, som klamydia, gonoré eller en annen bakterieinfeksjon. Da bør du oppsøke lege.

- Man skal alltid være obs på endret utflod, fordi det ofte kan indikere at noe ikke er som det skal. Det er smart å følge litt med, og utflod sammen med svie og kløe bør alltid undersøkes av lege, har Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, tidligere sagt til KK.no.

LES OGSÅ: Så ofte bør du teste deg for klamydia 

Brunlig utflod

Dette kan skyldes småblødninger fra slimhinnen i livmoren. Brun utflod kan oppstå under vanlig menstruasjonssyklus, men også ved bruk av all hormonell prevensjon.

– Hvis du bruker prevensjon som bare inneholder gestagen, for eksempel p-stav, hormonspiral, p-sprøyte og gestagen-p-pillen, kan du få brun utflod. Hopper du over mensen med p-pillene dine, er det også vanlig å få småblødninger. 

– Hva bør du gjøre hvis du opplever små blødninger fra skjeden, men ikke har menstruasjon? 

– I de fleste tilfelle er dette heldigvis ufarlig. Det som er viktig å utelukke er at det ikke skyldest celleforandringer. Spesielt skal du tenke på dette dersom du har blødning etter samleie. For å sjekke dette går du til fastlegen og tar en celleprøve. Etter overgangsalderen skal man alltid oppsøke lege, råder gynekolog Mette Løkeland. 

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke at kroppen fungerer»?

Overdreven vask

Det er helt vanlig at utflod endrer seg, og de fleste endringer er ikke farlig, ifølge Aarvold: 

– Har du hatt ubeskyttet sex med ny partner og opplever endringer i utfloden, bør du oppsøke lege for å sjekke. Hvis du ikke har det kan du vente og se om det går over – hvis du ikke har mye plager, sier Aarvold. 

Mange kvinner vasker også underlivet for godt. 

– Det er mye skam knyttet til utflod. Utflod som lukter kan oppleves som sjenerende og gi inntrykk av at man har dårlig hygiene. Man kan vaske på seg en del problemer. Noen har som hygieneregime at de spyler rett inn i skjeden for å vaske den. Det som skjer da er at de fjerner en del av normalfloraen og da kan det bli enda verre, sier hun:

– Ikke spyl eller vask direkte inn i skjeden. Intimsåpe er overvurdert. Bruk helst bare vann når du vasker underlivet.

LES OGSÅ: Gruer du deg til å gå til gynekologen? 

Denne saken står også i Allers nr 19, 2017

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer