Godterier:

Ja, vi elsker søtt, salt og fett

- Dette er mat eller snacks som vi gjerne bruker for å tilfredsstille følelser, sier klinisk ernæringsfysiolog.

GODTERIER: Det er en grunn til hvorfor du ikke klarer å stoppe å spise matvarer med denne kombinasjonen. Foto: Shutterstock / Kati Molin
GODTERIER: Det er en grunn til hvorfor du ikke klarer å stoppe å spise matvarer med denne kombinasjonen. Foto: Shutterstock / Kati Molin Vis mer
Publisert

Ett tygg og du er hekta, for det skal godt gjøres å spise bare én. Dette er vanlige slagord for diverse godteri og snacks, og vi skjønner alle hva de mener. For det er nettopp sånn det føles – har du først tatt en bit så blir det fort hele posen.

Plutselig er det tomt. Og du sitter der og forbanner din manglende selvkontroll (mens du innerst inne skulle ønske du hadde en pose til). Men du trenger faktisk ikke bli så skuffa over deg selv, det er nemlig en naturlig forklaring på hvorfor vi ikke kan motstå slike fristelser.

– Både fett og særlig søtt, men også salt er knyttet til belønningsmat. Dette er mat eller snacks som vi gjerne bruker for å tilfredsstille følelser, sier Mette Svendsen, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetssykehuset i Oslo, til KK.no. 

LES OGSÅ: - Det viktig å huske på at det ikke er sukker alene som er den store syndebukken

Vekker belønningssenteret i hjernen

Når kroppen trenger næring gir den beskjed ved at du føler deg sulten, dermed spiser vi. Og når kroppen har fått nok føler du deg mett. Når vi spiser «kosemat» fungerer det derimot ikke helt på samme måte.

– Belønningssystemet i hjernen er ikke regulert på samme måte som appetitten som styres av sult og metthetsregulerende hormoner. Det betyr at når det gjelder belønningsmat må vi ha mer for å bli tilfredsstilt når vi først har begynt å trøste oss eller spise som belønning, forklarer Svendsen. 

UIMOTSTÅELIG: Søtt, salt og fett kan være svært godt hver for seg, men sammen blir det uimotståelig. Foto: Shutterstock / bitt24
UIMOTSTÅELIG: Søtt, salt og fett kan være svært godt hver for seg, men sammen blir det uimotståelig. Foto: Shutterstock / bitt24 Vis mer

LES OGSÅ: - For mange handler trening og kosthold først og fremst om utseende, ikke helse

Dette mener også Karoline Steenbuch Lied som er kursleder og fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS.

– Det er kombinasjonen av fett og sukker som ser ut til virkelig å være verstingen. Når salt i tillegg kombineres i samme matvare blir det nesten umulig å stoppe å spise i tide, sier hun til KK.no. 

Grete Roedes hjemmesider forklarer de hvordan fett og sukker fra frukt, bær og nøtter var viktige energigivende næringsstoffer for å overleve helt siden tidenes morgen. Men dette var matvarer det var vanskelig å få tak i og vi utviklet derfor biologiske mekanismer som belønnet oss når vi fant slik mat. 

Søtt, salt og fett oppfattes derfor som en uslåelig kombinasjon som er vanskelig å motstå, nettopp fordi det trigger lysten fremfor å gi metthet. 

– Når mange forskjellige smaksløker trigges samtidig vil hjernens belønningssenter respondere sterkere. Kombinasjonen av søtt, salt og fett gjør det enklere å spise mer enn om vi spiser noe som er bare søtt eller bare salt. I tillegg vet man at kombinasjonen av ulike konsistenser også bidrar til å gjøre maten mer velsmakende og fristende. 

BELØNNING: Når vi spiser noe som smaker søtt og salt på samme tid trigges hjernens belønningssenter, som gjør det vanskelig å stoppe. Foto: Shutterstock / Boiarkina Marina
BELØNNING: Når vi spiser noe som smaker søtt og salt på samme tid trigges hjernens belønningssenter, som gjør det vanskelig å stoppe. Foto: Shutterstock / Boiarkina Marina Vis mer

LES OGSÅ: 4 tips for å unngå overspising

Får oss til å spise mer og kjøpe mer

Når du sitter der med snacksposen tenker du kanskje ikke over at du nesten er slave av ditt eget belønningssystem. Du vet du burde stoppe, men det er bare så godt. Og selv om dette slett ikke er godt for helsa i lengden, så er det noen som tjener på det – nemlig matvareindustrien.

– Fett fremmer smak, så det betyr at fett sammen med søtt eller salt er en god kombinasjon smaksmessig, og dette brukes selvfølgelig bevisst i matvare- og snacksindustrien, sier Svendsen.

Matvarer som muffins, donuts, ferdigkaker og en lang rekke annen snacks inneholder derfor den geniale sammensetningen av søtt, salt og fett. Ja, til og med i pizza finner du disse ingrediensene (selvfølgelig, for pizza er jo det beste i verden). 

Og ifølge Steenbuch Lied er dette ikke en naturlig kombinasjon, det finnes faktisk ingen matvare som naturlig har en fifty-fifty blanding av fett og sukker. Men det finnes plenty på butikken.

– Flere og flere matvarer inneholder lag på lag med søtt, salt og fett – noe som gjør maten uimotståelig. Et godt eksempel er Snickers og Smash, forteller hun.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer