Breast Implant Illness

Janelica fjernet silikonbrystene

– Det første jeg kjente da jeg våknet opp etter operasjonen var at jeg endelig klarte å ta et dypt åndedrag.

BREAST IMPLANT ILLNESS: Stadig flere kvinner mener brystimplantatene gjør dem syke, men er Breast Implant Illness en reell tilstand? FOTO: NTB Scanpix
BREAST IMPLANT ILLNESS: Stadig flere kvinner mener brystimplantatene gjør dem syke, men er Breast Implant Illness en reell tilstand? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Janelica Eriksson (33) jobber innen helse og har alltid vært opptatt av en sunn livsstil. Men i 2015 begynner hun å få en rekke kroppslige plager. Det hele starter med at hun får store problemer med å holde på maten.

– Alt jeg spiste rant bare rett gjennom meg. Jeg gikk ned i vekt, ble veldig orkesløs og svimmel. Jeg jobbet da som personlig trener og det hendte flere ganger at jeg svimte av foran kundene mine. Jeg måtte også ofte avbryte treningstimene for å løpe til toalettet. Jeg var totalt utmattet, forteller hun.

Janelica oppsøker fastlegen som mistenker at symptomene kan skyldes stress og at hun er på vei mot utbrenthet. Hun blir derfor delvis sykemeldt og det tas en rekke tester for å utelukke mer alvorlig sykdom, uten at de finner noe. Men ikke lenge etterpå begynner hun også å få smerter i venstre bryst.

Janelica har en måned tidligere fått satt inn brystimplantater og kontakter derfor klinikken for å høre om de kan være årsaken til smertene. Her får hun beskjed om at det er helt normalt å ha vondt i brystene i opptil ett år etter operasjonen, fordi det tar tid for brystet å forme seg og legge seg til rette.

Ble hemmet i jobben

Janelica slår seg til ro med at det hele vil gå seg til, men det neste året får hun stadig flere smerter i kroppen.

I tillegg til mageproblemer og brystsmerter sliter hun med konsentrasjonen, har store humørsvingninger og er alltid kald på hender og føtter.

Hun er også overfølsom for lyd og lys, noe som er en stor utfordring når man jobber på et treningssenter.

– Brystene hemmet meg i jobben min, da det var enkelte øvelser jeg ikke klarte å gjøre på grunn av smerter. Det sosiale livet mitt ble også påvirket fordi jeg ikke orket å omgås venner slik jeg gjorde før. Jeg turte knapt gå turer med hundene mine, da jeg hele tiden måtte ha nærhet til et toalett, sier hun.

Oppdaget betennelse i magen

Etter en episode med akutte magesmerter blir hun innlagt på sykehuset fordi legen tror hun har blindtarmbetennelse. Her oppdages det at hun har en betennelse og blødende sår i magen, noe som blir starten på en lang utredning for tarmsykdommen crohns sykdom.

En natt i 2017 våkner hun plutselig opp av ekstreme smerter i venstre bryst. Smertene er så intense at det kjennes som at hun skal dø.

– Andre hadde kanskje tenkt at det var hjertet, men det første og eneste jeg tenkte på var at det måtte skyldes implantatene. Jeg fikk derfor en time hos lege, men han kunne hverken se eller kjenne noe feil. Han ga meg en antibiotikakur i tilfelle det var en brystbetennelse, men det hjalp ikke. Det ble også foretatt en EKG for å sjekke hjertet og røntgen for å se etter blodpropp på lungene, men ingenting var galt.

– Smertene strakte seg etterhvert over til høyre bryst og til slutt i hele overkroppen. Det var så vondt at jeg ikke klarte å løfte armene og dra pusten dypt, forteller hun.

VALGTE Å FJERNE IMPLANTATENE: Bare en knapp måned etter at hun hadde fått satt inn brystimplantatene begynte Janelica å få de første symptomene. I dag, to år etter at hun fjernet dem, er hun nesten frisk igjen. FOTO: Privat
VALGTE Å FJERNE IMPLANTATENE: Bare en knapp måned etter at hun hadde fått satt inn brystimplantatene begynte Janelica å få de første symptomene. I dag, to år etter at hun fjernet dem, er hun nesten frisk igjen. FOTO: Privat Vis mer

Hatet brystene sine

Janelica er nå overbevist om at implantatene er årsaken til helseproblemene og gjør research på nettet. På amerikanske nettsider kommer hun over begrepet «Breast Implant Illness».

Dette er en diagnose som ikke er anerkjent her i Norge og det er delte meninger om hvorvidt dette er en reell tilstand eller ikke.

Tilstanden kjennetegnes av en lang rekke ulike symptomer, alt fra hårtap til hodepine og muskelsmerter. I Facebook-grupper for kvinner med «Breast Implant Illness» finner hun flere som har opplevd lignende symptomer som henne og som har blitt frisk etter at de har fått fjernet brystimplantatene.

– Det var en lettelse å se at jeg ikke var ensom om dette og at det var flere som hadde opplevd litt av det samme. Samtidig var jeg kritisk, da man jo ikke skal tro på alt man leser på internett. Intuisjonen min sa imidlertid at alt skyldtes implantatene og jeg begynte å hate brystene. Jeg kjente avsky og ville bare ha dem ut.

Kunne endelig trekke pusten dypt

I 2017 får Janelica utført en «bloc kapselektomi». Dette er en kirurgisk prosedyre hvor kirurgen både fjerner implantatet og kapselen (hinnen) som danner seg rundt implantatet. En utfordring med denne prosedyren er at det kan være vanskelig å få fjernet hele kapselen når implantat er lagt under brystmuskelen.

I Janelicas tilfelle klarer kirurgen å fjerne så godt som hele kapselen, men må brenne bort rester som sitter fast i ribbeinene.

– Det første jeg kjente da jeg våknet opp etter operasjonen var at jeg endelig klarte å ta et dypt åndedrag. Det var en stor befrielse, som om noen hadde sittet på brystkassen min og plutselig reiste seg opp!

Overbevist om at implantatene var årsaken

I dag er Janelica kvitt de fleste av symptomene, men hun kan fortsatt få ilende smerter ut armen noe som skyldes at nerver har ligget i klem.

Selv om ingen norske leger kan gi henne diagnosen «Breast Implant Illness», er hun overbevist om at implantatene er årsaken til helseproblemene hun har hatt de siste årene.

– I forbindelse med utredningen for crohns sykdom måtte jeg hver tredje måned levere inn en avføringsprøve for å måle betennelsesnivået i magen. En måned etter at jeg hadde operert ut implantatene hadde verdien blitt betraktelig lavere og tre måneder senere viste prøven at betennelsen var borte. For meg er dette et bevis på at kroppen min forsøkte å støte ut fremmedlegemene som brystimplantater jo er.

Dersom du skulle kjenne deg igjen i noen av disse symptomene Janelica har hatt, oppfordrer hun deg først og fremst til å ta alle nødvendige tester for å utelukke andre årsaker.

Hun peker på at man må være oppmerksom på at det kan ta tid før man blir bedre og at det heller ingen finnes noen garanti for at man blir helt frisk. Det er dessuten veldig kostbart å fjerne implantatene.

– Det er først to år senere at jeg føler at jeg er tilbake der jeg var. Men jeg har fortsatt noen små problemer som jeg nok må leve med resten av livet. Jeg er glad for at jeg tok beslutningen om å operere ut implantatene, slik at jeg fikk livet og helsen min tilbake, sier hun.

Minner om revmatisme og bindevevssykdommer

Amin Kalaaji, leder av Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi og overlege ved Oslo Plastikkirurgi, har selv opplevd at kvinner vil fjerne brystimplantat fordi de mener de har Breast Implant Illness.

– Det utfordrende er at pasientene oppgir så mange ulike diffuse symptomer, alt fra slapphet og hodepine til infeksjoner, håravfall og glemskhet. Noen av disse symptomene minner om revmatisme og bindevevssykdommer, sier han.

– Dilemmaet for leger er at vi ikke kan nekte for at dette er fakta, selv om vi ikke ser at det har en direkte sammenheng med implantatene. Dersom kvinnen er overbevist om at symptomene skyldes implantatene har hun rett til å få dem fjernet, men vi kan ikke gi noen garanti for at det vil hjelpe.

Kan skyldes andre årsaker

Det anslås at rundt 100 000 norske kvinner har silikon i brystene. Et hundretall av disse er medlemmer av en hemmelig lukket norsk Facebookgruppe for kvinner med Breast Implant Illness. Det finnes også en nordisk gruppe med rundt 1000 medlemmer.

Kalaaji mener det indikerer at dette ikke er et veldig utbredt problem.

– Men alle store ting har begynt i det små, så man kan ikke ignorere pasientenes klager. Vi må ta det på alvor, men foreløpig er det såpass få at det ikke er veldig alarmerende. Mange har uklare symptomer som også kan skyldes andre årsaker.

– En svensk studie fra 1998 med cirka 11 000 kvinner viste for eksempel at det ikke var mer revmatiske symptomer blant kvinner med implantater enn i den generelle befolkningen, sier han.

Kan ikke utelukkes

Kjersti Ausen, leder for Norsk Plastikkirurgisk Forening, peker på at silikonimplantater har vært på markedet siden sekstitallet og at man til tross for 50 års forskning og overvåkning ikke har kunnet påvise noen vitenskapelig sikker økt risiko for autoimmune sykdommer eller kreftsykdommer.

– Generelt må man kunne si at silikon er blant de fremmede materialer som tolereres best av mennesker. Det finnes imidlertid en særdeles sjelden form for kreft som er assosiert med arrvevet rundt protesekapsler, såkalt BI-ALCL (Breast Implant associated Anaplastic Large Cell Lymphona), og denne tilstanden ble anerkjent relativt nylig.

– Tilsvarende kan man ikke utelukke at enkelte kan reagere på fremmedlegemer også med andre symptomer, sier hun.

Økt antall kvinner vil fjerne implantat

Breast Implant Illness betegnes av ulike plager som tilskrives proteser uten at selve brystet har synlig fysisk reaksjon på protesen.

Et problem med denne type tilstander er ifølge Ausen at de opplevde plagene kan være vanskelig målbare og at mediefokus kan bidra til økt angst og fokus som kan trigge opplevelse av plager.

– Samtidig må vi være åpne for muligheten for at personer kan reagere på eller få uønskede bivirkninger av enhver medisinsk inngripen. Vi har imidlertid ikke noen medisinske verktøy for å kunne bedømme hvorvidt en pasients plager kan tilskrives silikonimplantater så lenge vi ikke kan observere noen fysisk reaksjon på implantatet.

– Vi har de siste årene opplevd en økt pågang av kvinner som ønsker å fjerne implantat, sannsynligvis fordi det har vært mye fokus i media på silikonimplantater som mulig årsak til en rekke kroppslige plager. Gode vitenskapelige studier som bekrefter eller avkrefter en slik sammenheng mangler imidlertid fremdeles.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer