Blir Ikke Gravid

Jeanette (31) er ufrivillig barnløs: - Det er et ubeskrivelig savn

Undersøkelser viser at rundt 1 av 7 par opplever infertilitet.

DRØMMER OM BABY: Jeanette Ellefsen har levd med babydrømmen hele livet. Nå venter hun på sin andre prøverørsbehandling.  Foto: Privat.
DRØMMER OM BABY: Jeanette Ellefsen har levd med babydrømmen hele livet. Nå venter hun på sin andre prøverørsbehandling. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2011 møtte Jeanette Ellefsen (31) drømmemannen Johan (36). De forelsket seg, og allerede etter ett år som kjærester bestemte de seg for å få barn.

LES OGSÅ: «Jeg var en av dem som alltid «bare» skulle litt til før vi fikk barn»

- Jeg har alltid ønsket meg barn, og har drømt om det siden jeg var 4-5 år. Jeg var i lykkerus da vi kastet prevensjonen i 2012, og tenke aldri på at vi kom til å få problemer, forteller Jeanette.

GIR IKKE OPP: Jeanette har ønsket seg barn siden hun var 4-5 år, og er fast bestemt på å ikke gi opp drømmen. Foto: Privat.
GIR IKKE OPP: Jeanette har ønsket seg barn siden hun var 4-5 år, og er fast bestemt på å ikke gi opp drømmen. Foto: Privat. Vis mer

De fleste par tar for gitt at de kan bli gravide når de selv ønsker det, men realiteten er at hvert år vil rundt 3000 par i Norge få problemer med å bli gravide. Undersøkelser viser at rundt 1 av 7 par opplever ufrivillig barnløshet (infertilitet). Ett av risikoelementene er høy alder, men det er også mange unge par som har problemer med å få barn.

- Det er et ubeskrivelig savn. Jeg trodde det kom til å klaffe ganske fort, og mensen kom som en overraskelse hver måned. Etter ett år uten at jeg ble gravid, tenkte vi at det kunne være noe galt, sier Jeanette.

Hos friske og unge par er det 20-25 prosent sannsynlighet for å oppnå befruktning i løpet av en menstrasjonsperiode. I løpet av 12 måneder vil omtrent 90 prosent av parene oppnå befruktning. 

- Vi pleier å si at etter ett år med sex uten prevensjon, er det 10 prosent som opplever at de ikke blir gravid. Mange av disse blir gravid etter hvert, men det er alltid noen som ikke får ønskebarnet sitt, sier Lise Boeck Jakobsen, styreleder for Ønskebarn, Norsk forening for fertilitet og barnløshet, til KK.no. 

I 2013 oppsøkte Jeanette fastlegen, og ble sendt til utredning. Der fikk hun vite at hun har tette eggledere, og ble anbefalt å prøve prøverørsbehandling.

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

Endrer aldersgrensen for behandling

Nylig ble det kjent at Oslo universitetssykehus endrer den øvre aldersgrensen for hvem som kan søke om behandling for ufrivillig barnløshet. Den nye grensen er nå 38 år, og i tillegg kan ikke par med barn fra før søke om behandling. 

Jeanette er enda 7 år unna den nye aldersgrensen, men forteller at hun blir veldig provosert av de nye reglene.

- Jeg synes det er veldig dumt. Jeg tror aldri de reglene hadde blitt bestemt av noen som har vært i denne situasjonen selv. Det kan ta veldig lang tid å bli gravid, og er som regel ikke gjort på første forsøk. Skal parene da ha i bakhodet at dersom de ikke lykkes innen en viss alder, så får de ikke flere forsøk? Det synes jeg er dårlig, sier hun.

Jeanette mener at det må være andre måter å spare penger på, enn å ta fra mennesker muligheten til å få en familie.

- Det er en psykisk belastning å ønske seg en familie uten å få det til. Jeg kjenner at jeg blir provosert, sier hun. 

LES OGSÅ: Singel og ufrivillig barnløs?

Spontanabort i syvende uke

I mai 2016 opplevde Jeanette å bli gravid for første gang, ved hjelp av prøverør.

- Det kommer jo et håp og en drøm allerede når graviditetstesten viser et positivt resultat. Dessverre spontanaborterte jeg i syvende uke i juli 2016. Det var som et slag i trynet, og veldig trist, sier Jeanette.

Aborten var vond, både psykisk og fysisk. Men hun har ikke gitt opp håpet om å få en baby.

- Vi begynner med andre prøverørsforsøk allerede i oktober 2016, og det blir veldig spennende. Men jeg sitter med en annen følelse denne gangen. Jeg vet hva som kan skje, og jeg vet at jeg kan bli skuffet. Men vi håper at vi har hatt nok nedturer nå, og at vi snart får oppfylt drømmen vår, sier hun.

Jeanette følte seg veldig alene i situasjonen, og startet derfor en Instagram-konto hvor hun deler oppturer og nedturer i prosessen.

- Jeg ønsker ikke at folk skal synes synd på oss, og på én måte er jeg glad for at jeg ikke ble gravid på første forsøk. Jeg har forandret meg veldig, og føler at jeg har blitt flinkere til å gripe dagen og finne glede i hverdagen. Vi som par har også kommet nærmere hverandre. Vi har veldig mye å være takknemlig for, sier hun.

Jeanettes samboer har gitt kk.no tillatelse til å publisere denne saken.

LES OGSÅ: Barnløs etter klamydia

BARNLØSE: Jeanette og Johan drømmer om å få barn, og skal i gang med sin andre prøverørsbehandling i oktober 2016. Foto: Privat.
BARNLØSE: Jeanette og Johan drømmer om å få barn, og skal i gang med sin andre prøverørsbehandling i oktober 2016. Foto: Privat. Vis mer

Årsaker til ufrivillig barnløshet

Jakobsen forteller at det kan være mange ulike årsaker til den ufrivillige barnløsheten.

- Rundt 1 av 3 tilfeller skyldes kvinnen, 1 av 3 skyldes mannen og i 1 av 3 tilfeller finner de aldri en årsak, sier hun.

Eksempler på vanlige årsaker til infertilitet er Endometriose, høy alder eller lav sædkvalitet.

- Selv om alder er et «risikoelement», er det langt fra bare eldre som opplever å bli ufrivillig barnløse. Mange kan oppleve problemer allerede i 20-årene, sier hun.

Foreningen Ønskebarn anslår at hvert syvende par strever med å få barn, og det vil si mer enn 40.000 norske par. For deg som ønsker å få barn i fremtiden, er det mulig å forebygge en fremtidig infertilitet.

- Det gjelder å være måteholden med alt, leve sunt og være i bevegelse. Overvekt kan påvirke muligheten for å bli gravid. Og ikke vent for lenge, det kommer aldri et helt perfekt tidspunkt for når du bør få barn. Etter fylte 35 år er det flere som får problemer med å bli gravid, sier hun. 

Vanlige årsaker til infertilitet er:

  • Eggløsningsforstyrrelser.
  • Skader i egglederne.
  • Endometriose.
  • Redusert sædkvalitet. 
  • Høy alder. 
     

LES OGSÅ: Inga (40) og Camilla (44) har valgt å ikke få barn - det har vekket reaksjoner

Det finnes hjelp å få

Det finnes mange ulike behandlingsmetoder for ufrivillig barnløshet.

- Vi er i kontakt med mange par som opplever ufrivillig barnløshet, og det er en stabil pågang av par. Det finnes problemer i alle aldersgrupper, og det er ikke bare eldre som har problemer med fruktbarheten, sier gynekolog Arne Schwennicke, som jobber med utredning av barnløshet og assistert befruktning ved klinikk Hausken.

Dersom du og partneren din har forsøkt å få barn i mer enn ett år uten å lykkes, anbefales det å søke råd hos lege. Det finnes mange fertilitetsbehandlinger i Norge, og du kan ha krav på å få dekket utgifter til hormonprepareter utover 16.642 kroner av Helfo.

Schwennicke forteller at det ofte er kvinnen som kommer til utredning først, selv om det er like vanlig at årsaken ligger hos mannen. 

Behandlingsformen kommer an på årsaken og parets alder. Schwennicke sier at en stimulering av eggstokkene for å få eggløsning, inseminasjon og prøverørsbehandling er mulige behandlingsalternativer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer