Tannlegeskrekk

Jeanine var livredd tannlegen: - Kroppen raste sammen

Slik lærte Jeanine (23) å ta kontroll over tannlegeskrekken

HADDE STERK TANNLEGESKREKK: Frykten for å gå til tannlegen førte til at Jeanine stadig utsatte timene hun fikk tildelt, til slutt hadde hun gått i årevis uten tannbehandling. FOTO: Privat
HADDE STERK TANNLEGESKREKK: Frykten for å gå til tannlegen førte til at Jeanine stadig utsatte timene hun fikk tildelt, til slutt hadde hun gått i årevis uten tannbehandling. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å besøke tannlegen er vel kanskje ikke en favorittaktivitet hos noen av oss og det å være litt nervøs før en tannbehandling er fullstendig normalt.

Men noen mennesker er så redde for å gå til tannlegen at det til slutt utvikler seg til å bli odontofobi (tannlegeskrekk).

For Jeanine Børilden Kramer (23) startet det da hun var i barneskolealder. En rekke dårlige erfaringer med tannleger, i kombinasjon med sprøyteskrekk, førte til at hun etter hvert begynte å unngå tannlegebesøkene.

– På barneskolen var jeg uheldig med noen tannleger som ikke hørte på meg. Jeg sa at jeg hadde vondt og at jeg hadde fått for lite bedøvelse, men fikk bare beskjed om at dette «ikke skulle være vondt» og så fortsatte de.

– På ungdomsskolen ble det gradvis verre. Før tannbehandlingene fikk jeg beroligende saft som gjør at du blir rolig i kroppen og litt søvnig, men i mitt tilfelle kom ikke effekten før etter at jeg gikk ut av tannlegekontoret. Angsten min var rett og slett så sterk at den på en måte nøytraliserte saften. Til slutt orket jeg ikke mer, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer