Tannlegeskrekk

Jeanine var livredd tannlegen: - Kroppen raste sammen

Slik lærte Jeanine (23) å ta kontroll over tannlegeskrekken

HADDE STERK TANNLEGESKREKK: Frykten for å gå til tannlegen førte til at Jeanine stadig utsatte timene hun fikk tildelt, til slutt hadde hun gått i årevis uten tannbehandling. FOTO: Privat
HADDE STERK TANNLEGESKREKK: Frykten for å gå til tannlegen førte til at Jeanine stadig utsatte timene hun fikk tildelt, til slutt hadde hun gått i årevis uten tannbehandling. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å besøke tannlegen er vel kanskje ikke en favorittaktivitet hos noen av oss og det å være litt nervøs før en tannbehandling er fullstendig normalt.

Men noen mennesker er så redde for å gå til tannlegen at det til slutt utvikler seg til å bli odontofobi (tannlegeskrekk).

For Jeanine Børilden Kramer (23) startet det da hun var i barneskolealder. En rekke dårlige erfaringer med tannleger, i kombinasjon med sprøyteskrekk, førte til at hun etter hvert begynte å unngå tannlegebesøkene.

– På barneskolen var jeg uheldig med noen tannleger som ikke hørte på meg. Jeg sa at jeg hadde vondt og at jeg hadde fått for lite bedøvelse, men fikk bare beskjed om at dette «ikke skulle være vondt» og så fortsatte de.

– På ungdomsskolen ble det gradvis verre. Før tannbehandlingene fikk jeg beroligende saft som gjør at du blir rolig i kroppen og litt søvnig, men i mitt tilfelle kom ikke effekten før etter at jeg gikk ut av tannlegekontoret. Angsten min var rett og slett så sterk at den på en måte nøytraliserte saften. Til slutt orket jeg ikke mer, sier hun.

Utsatte hver tannlegetime

De neste fem-seks årene unngår Jeanine tannlegen helt. Hver gang hun får en innkallelse utsetter hun timen, noe som skjer gang på gang.

Hun innser selv at det har utviklet seg til å bli et problem og at hun bør ha en tannsjekk før hun får alvorlig skade på tennene sine, men frykten holder henne tilbake.

– I mitt tilfelle var det ikke tannlegen i seg selv jeg var redd, men det å ikke ha kontroll over situasjonen. Dersom jeg ikke får vite hva som skjer, får jeg total panikk. Jeg får et fullstendig panikkanfall hvor jeg rister, brekker meg og kaldsvetter. Reaksjonen lar seg ikke styre og det er som om kroppen raser sammen.

En dag blir hun innkalt til en tannsjekk i forbindelse med at hun får tildelt ny tannlege. Etter flere utsettelser klarer Jeanine å motivere seg selv for å dra til tannlegekontoret.

– Tannlegen klarte ikke å gjøre behandlingen, da jeg hverken ville sette meg i stolen eller gape. Hun hadde erfaring med flere som hadde tannlegeskrekk og anbefalte meg derfor behandling. Jeg var åpen for å gi det en sjanse, selv om troen på at det skulle funke nok ikke helt var der, sier hun.

Fant ut hva som trigget angsten

I dag finnes det over hele landet et offentlig tilrettelagt tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsutsatte, samt til personer med sterk angst for tannbehandling (odontofobi). Gjennom det såkalte TOO-tilbudet blir man behandlet av et tverrfaglig team bestående av tannlege, tannpleier, tannhelsesekretær og psykolog.

Jeanine startet sin behandling hos psykologen i TOO-teamet som ville komme til bunns i nøyaktig hvordan angsten hennes utartet seg.

– Hun ville blant annet vite hvordan kroppen min reagerte, hvordan angsten startet og når den var på sitt verste. Målet var å finne ut hva som trigget meg, slik at hun kunne gi informasjonen videre til tannlegen. Etter hvert fikk jeg hilse på en tannpleier som gradvis eksponerte meg for de tingene jeg var redd for.

Det positive med denne behandlingen var ifølge Jeanine at hvert skritt fremover ble tatt i hennes tempo basert på det hun ønsket å gjøre, slik at hun hele tiden opplevde å ha kontroll over situasjonen.

– Hvis jeg for eksempel ikke ønsket å sitte i tannlegestolen, måtte jeg ikke gjøre det. Sprøyter var den store skrekken for meg og da vi kom så langt at det var på tide å konfrontere denne skrekken, startet vi med at jeg fikk se hvordan tannlegen satte sprøyten sammen. Neste time spurte hun om det var greit at hun tok den frem igjen, slik at det hele tiden ble tatt hensyn til hva jeg var komfortabel med å gjøre.

Vil vite og se hva som skjer

Gjennom å bli gradvis eksponert for de samme tingene gang på gang, opplever Jeanine at angsten begynner å slippe taket.

– Jeg merket ganske fort endring på de små tingene, noe som gjorde at jeg klarte å fortsette å gå til behandling. Det var en trygghet i å vite hva som skulle skje og at det var jeg som bestemte. Tannlegen var også veldig flink til å skryte over fremgangen min, selv om jeg hadde gjort den samme tingen ti ganger før. Jeg fikk veldig tillit til henne.

Etter ett års behandling var Jeanine klar for å oppsøke en ordinær tannlege som behandlingssenteret samarbeidet med. En av de viktigste lærdommene hun har med seg, er at hun har skjønt hva som trigger tannlegeskrekken og hvordan hun skal håndtere den.

– Jeg har lært meg at jeg må ha fullstendig kontroll og at jeg gjerne vil vite og se hva som skjer. Mens andre kanskje ikke vil se sprøyten, må jeg se at tannlegen stikker meg. Jeg har derfor alltid med meg et håndholdt speil, slik at jeg kan holde det opp og se hva som skjer dersom jeg ønsker det. Tannlegen må også hele tiden fortelle meg hva hun gjør før hun gjør det, om det så bare dreier seg om å senke stolen bakover.

Jeanine er opptatt av at alle skal få vite at det faktisk er mulig å si til tannlegen hvordan du vil ha det og at tannleger flest er innstilte på å tilrettelegge behandlingen så godt det lar seg gjøre.

– Husk at tannlegen jobber for deg, det er ikke du som jobber for tannlegen. De klarer jo heller ikke å gjøre jobben sin skikkelig om du ikke gir beskjed om hvordan du vil ha det. Trenger du fem minutter på deg før du gaper opp, så trenger du det, sier hun.

Ulike grader av tannlegefrykt

Ifølge Norsk forening for odontofobi viser undersøkelser at så mange som fem til ti prosent av den voksne befolkningen i Norge unngår å regelmessig oppsøke tannlegen på grunn av angst.

Tannlege Jorun Torper hos Tannhelsetjenestens kompetansesenter øst har mer enn førti års erfaring med å behandle mennesker som har tannlegeskrekk. I dag jobber hun som spesialtannlege og veileder i TOO.

Hun forklarer at det finnes flere grader av tannlegefrykt, fra mild til moderat og alvorlig. Forskjellen på det man kan kalle en vanlig redsel for å gå til tannlegen og odontofobi, er at frykten er så sterk at du ikke lenger klarer å styre kroppens fysiologiske reaksjoner og dine katastrofetanker.

Resultatet blir da at du unngår situasjoner hvor frykten trigges.

– Innen odontofobi deler vi også frykten inn i forskjellige kategorier, avhengig av hva det er som trigger den. Hos noen kan det være sprøytefobi, mens andre kan være mer redd for smerter og manglende kontroll, forklarer hun.

– Frykt er en helt naturlig reaksjon når vi utsettes for noe som oppleves truende. Da reagerer alarmsentralen vår som hos noen setter i gang en «Kjemp eller flykt»-respons. Det kan arte seg ved at man blir veldig anspent i kroppen, slutter å puste normalt, får hjertebank og begynner å svette. Andre reagerer med den motsatte responsen, hvor de går i frys og føler seg helt lammet eller nummen. Dette er fysiologiske reaksjoner som vi er utstyrt med for å overleve farer og redde livet, på samme måte som hos dyr.

Viktig å fortelle tannlegen at du er redd

Tanker på hva som kan skje er med på å øke angsten, slik at man kan havne i en ond sirkel hvor det baller på seg. Til slutt ender noen opp med en fobi, hvor man unngår tannlegebesøk.

– Men det er mange måter å jobbe med tannlegeskrekken sin på før man kommer så langt, sier Torper.

– Dersom du opplever frykt er det viktig å snakke med tannlegen din om det. I tannlegeutdannelsen forsøker vi å innprente alle som utdannes nå at de alltid skal spørre nye pasienter om hvordan de har det med å gå til tannlegen. Dette er viktig fordi ikke alle pasienter tør å si fra dersom det er noe de synes er vanskelig i forbindelse med tannbehandlingen.

BEHANDLER TANNLEGESKREKK: Med eksponeringsterapi er det ifølge ekspert på tannlegeskrekk, Jorun Torper, gode muligheter til å bli kvitt angsten. FOTO: Terje Skåre/TkØ
BEHANDLER TANNLEGESKREKK: Med eksponeringsterapi er det ifølge ekspert på tannlegeskrekk, Jorun Torper, gode muligheter til å bli kvitt angsten. FOTO: Terje Skåre/TkØ Vis mer

Mange måter å tilrettelegge på

Det er ifølge Torper mye tannlegene kan gjøre for å tilrettelegge og gjenopprette tryggheten før det utvikler seg til en fobi.

For det første har alle rett til å få en smertefri behandling, noe som innebærer at tannlegene må vente til bedøvelsen virker og tro på pasienten dersom vedkommende sier at det fortsatt gjør vondt.

– Det kan også være lurt å avtale en måte man kan si ifra på, dersom man opplever at noe gjør vondt under behandlingen eller dersom man kjenner at stressreaksjonene kommer. Det er jo ikke så lett å si ifra mens noen arbeider i munnen din, så da kan man avtale et signal for eksempel at man løfter venstre hånd. Da stopper tannlegen og spør hva som er vanskelig eller svarer på spørsmål, slik at pasienten kan føle seg trygg.

Foreldre kan gi barna tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk starter ofte i barndommen og er noe mer vanlig hos kvinner enn menn. I noen tilfeller skyldes det at personen har blitt utsatt for vold eller overgrep, andre ganger har det sammenheng med tidligere dårlige erfaringer hos tannlege eller annet helsepersonell.

Forskjellige personligheter kan også være en faktor, da enkelte personer er mer sårbare og trenger mer kontroll for å føle seg trygg.

Foreldre kan også gi barna sine tannlegeskrekk fordi de selv snakker om negative tannlegeopplevelser. Å fore barn med historier om episoder hvor bedøvelsen ikke virket er veldig uheldig, da barn kan lære angst, sier Torper.

Gjennom eksponeringsterapien TOO tilbyr, lærer pasientene å mestre situasjonen slik at de fysiske reaksjonene og katastrofetankene gradvis blir borte.

Ifølge Torper tar man sikte på å kurere en ren odontofobi uten tilleggsdiagnoser som andre angstlidelser, på fem til 12 sesjoner.

– Hvis du er motivert for å jobbe aktivt med å utsette deg selv for det du er redd for og bidrar i prosessen, er det veldig store sjanser for å bli kvitt tannlegeskrekken. Har du derfor en sterk redsel, bør du ikke nøle med å ta kontakt med hjelpeapparatet, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer