Voldtekt

«Jeg ber fortsatt ikke om det»

Se den gripende bildeserien som slår tilbake mot voldtektskultur.

VIKTIG BUDSKAP: Fotograf Rory Banwells bildeserie vekker oppsikt. Foto: Rory Banwell
VIKTIG BUDSKAP: Fotograf Rory Banwells bildeserie vekker oppsikt. Foto: Rory Banwell Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra tid til annen er det ting – bilder, videoer, tekster – som tar fullstendig av på nettet. Som går «viralt», om du vil. Vi deler, liker og tagger venner. Noen ganger er det lett og humoristisk, for eksempel et gøyalt klipp av en katt (kan man noensinne få nok av dét...?), andre ganger det noe viktig. Noe vi bryr oss om. Noe vi vil at andre også skal bry seg om. Rory Banwells (@rorybanwellphotography) gripende bildeserie «Still Not Asking For It», eller «Jeg ber fortsatt ikke om det» på norsk, faller under sistnevnte kategori. 

Den australske fotografens bilder, som hun har delt på sin Tumblr- og Facebook-side, skal være et motsvar til dagens voldtektskultur og etter at de denne uken ble plukket opp av flere amerikanske medier, har bildene – og budskapet – spredt seg som ild i tørt gress.

«Skyld på gjerningspersonen, ikke offeret», «Alkohol er ingen unnskyldning», «Nei betyr nei» og «Ingen fortjener det», lyder noen av tekstene som er skrevet på menneskene i svart/hvitt fotografiene. Se alle bildene under annonsen.

LES OGSÅ: Her skjer de fleste voldtekter

Startet prosjektet for datteren

Til KK.no forteller Banwell at hun startet prosjektet etter at hun ble gravid, og hun og ektemannen Alex fikk vite at de skulle få en jente.

– Noen sa faktisk til oss at det var «på tide å kjøpe en pistol». Jeg ble så skuffet over at folks første reaksjon var at vi kom til å trenge å beskytte henne, bare grunn av hvilket kjønn hun var. Jeg ble så satt ut av den tanken; jeg måtte bare gjøre noe. Jeg visste at jeg kunne bruke jobben min til å formidle, og dermed ble «Still Not Asking For It»-prosjektet født. Jeg liker tanken på at, uansett  hva noen har på seg, rettferdiggjør det ikke å misbruke dem seksuelt. Det finnes ingen unnskyldning, sier Banwell.

Videre sier den australske fotografen at målet med bildene var å skape noe som ville starte en dialog om temaet – noe hun definitivt har fått til.

– Dette er noe vi må snakke om for våre egen skyld og for våre barns skyld. Jeg vil ikke at datteren min skal vokse opp i et samfunn som aksepterer seksuell vold. Som aksepterer statisitikken, og lar være å gjøre noe med det.

Vi synes dette er et utrolig viktig tiltak, og hyller Banwells initiativ. Gjør det du og ved å bruke hashtaggen #stillnotaskingforit, slik Banwell har gjort på Instagram! 

Thanks so much to @mashable for the wonderful article! #Mashable #rorybanwell #rorybanwellphotography #stillnotaskingforit

Et bilde publisert av Rory Banwell Photography (@rorybanwellphotography)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer