Cyste:

- Jeg ble bekymret da jeg så hvor sjokkert legen ble over funnet

I lang tid kjente Veronica Schulstad (43) et rart trykk i magen og et uforklarlig ubehag bak det ene ribbeinet. Det skulle vise å skyldes en cyste målt til 12,5 cm.

CYSTE: På eggstokken til Veronica fant legen en cyste som veide mer enn én kilo. Foto: privat.
CYSTE: På eggstokken til Veronica fant legen en cyste som veide mer enn én kilo. Foto: privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I lang tid kjente Veronica Schulstad (43) et rart trykk i magen og et uforklarlig ubehag bak det ene ribbeinet. Hun kjente tydelig at noe ikke var helt som det skulle, men i starten tenkte hun at det kom til å gå over av seg selv.

- Jeg kjente en tyngdefornemmelse som lå innenfor ribbeinet. Det var en rar følelse, som en klump jeg ikke kunne kjenne med hånda, forteller Veronica til KK.

Ubehaget og trykkfølelsen fortsatte, og etter en klar oppfordring fra samboeren valgte hun å ta en tur til legen. Der foreslo hun selv at det kanskje kunne være en cyste eller en klump, fordi hun følte at det lå noe der, men legen som undersøkte magen fant ingen kul. Veronica valgte likevel å følge magefølelsen og fikk henvisning til å ta en CT-undersøkelse.

Samme kveld fikk hun sjokkbeskjeden om at de hadde funnet en stor cyste på eggstokken som rommet en hel liter. På Ullevål sykehus ble cysten målt til 12,5 cm.

STOR CYSTE: - Ballongen på bildet er 12,5 cm stor i diameter. like stor som cysten på eggstokken min. Du skjønner kanskje at jeg var gira på å få ut denne klumpen så fort som mulig, sier Veronica. Foto: privat.
STOR CYSTE: - Ballongen på bildet er 12,5 cm stor i diameter. like stor som cysten på eggstokken min. Du skjønner kanskje at jeg var gira på å få ut denne klumpen så fort som mulig, sier Veronica. Foto: privat. Vis mer

Like stor som en ballong

- Ballongen på bildet er 12,5 cm stor i diameter, like stor som cysten på eggstokken min. Jeg visste ikke det var mulig å få en så stor cyste, og du skjønner kanskje at jeg var gira på å få ut denne klumpen så fort som mulig, forteller Veronica.

Til sammenligning er en cyste vanligvis under 4 centimeter.

- Det var jo rart at jeg fikk smerter bak ribbeinet av en cyste på eggstokken, som jo ligger i nedre del av magen, men cysten har nok vært så stor at den har presset på de andre organene, sier hun.

- Jeg ble bekymret

Veldig mange av oss kvinner, faktisk så mange som 10 prosent av oss, vil oppleve å få cyster på eggstokkene i løpet av livet. De fleste cyster er derimot små, ufarlige og går bort uten behandling.

Mange får cyster, som er væskefylte blærer på eggstokkene, uten at de en gang legger merke til det. Cyster på eggstokkene skyldes ofte hormonelle endringer. Hos noen få vokser derimot cystene seg så store at de gir smerter og ubehag, og kan da opereres bort.

Veronica fikk beskjed av legene om at cysten var unormalt stor, men de kunne ikke bekrefte eller avkrefte om cysten var god- eller ondartet.

- Jeg ble bekymret da jeg så hvor sjokkert legen ble over funnet. Dessverre måtte jeg vente i to måneder før jeg fikk operasjon, og det var skuffende fordi det er ubehagelig å gå med et slikt trykk i så lang tid, sier hun.

HADDE MYE UBEHAG: - Legen hadde aldri sett noe lignende, og hun var veldig lei seg for at hun tok så feil, sier Veronica. Foto: privat.
HADDE MYE UBEHAG: - Legen hadde aldri sett noe lignende, og hun var veldig lei seg for at hun tok så feil, sier Veronica. Foto: privat. Vis mer

Kan en sjelden gang være tegn på kreft

- En cyste er et væskefylt “hulrom” som kan oppstå overalt på kroppen. Cyster på eggstokkene er relativt vanlig, omtrent 10 prosent av alle kvinner opplever dette. Slike cyster kan komme og gå, avhengig av hormonnivået i løpet av kvinnens menstruasjonssyklus.

Det sier Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for maja.no, til KK.

- Er dette farlig?

- De aller fleste cystene vil forsvinne av seg selv gjennom noen menstruasjonssykluser, og er helt ufarlige, forklarer hun.

I noen tilfeller kan kvinnen oppleve plager og komplikasjoner hvis cysten er for stor, sprekker eller vrir seg. Dette kan gi en intens og akutt innsettende magesmerte, kvalme og/eller oppkast.

- En sjelden gang kan årsaken til cysten også være eggstokkreft, men dette er mer vanlig hos eldre. Dersom cysten ikke forsvinner av seg selv, hvis den vokser i størrelse, gir ubehagelige symptomer eller er ondartet, kan den bli operert bort. P-piller kan redusere risikoen for cystedannelse, forklarer Birketvedt.

EKSPERTEN: Andrea Birketvedt er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for maja.no. Foto: maja.no.
EKSPERTEN: Andrea Birketvedt er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for maja.no. Foto: maja.no. Vis mer

Trodde cysten hadde sprukket

Da operasjonsdagen til Veronica nærmet seg, måtte hun inn til ny kontroll. Der fikk hun beskjed om at legene var ganske sikre på at cysten hadde sprukket, fordi de ikke så noen kapsel rundt cysteveggen, og den hadde også en unormal form. Cyster er vanligvis runde, mens denne var oval.

- Jeg forsto at det var et ganske unormalt tilfelle, sier Veronica.

Sykehuset konkluderte derfor med at at operasjonen skulle gjennomføres på Aker sykehus, der de skulle fjerne cysten og den ene eggstokken hennes.

Operasjonen ble gjennomført i mars, og det viste seg at cysten ikke hadde sprukket likevel. Grunnen til misforståelsen var at cysten var så unormal i både størrelse og form at legene slet med å forstå omfanget.

Når KK snakker med Veronica er hun nyoperert og tar det med ro hjemme, men er veldig lettet over at cysten endelig er ute av kroppen hennes.

VIL VÆRE ÅPEN: - Jeg har fått overveldende mye respons i sosiale medier. Det er mange som har fulgt med og sendt meg koselige meldinger, forteller Veronica. Foto: privat.
VIL VÆRE ÅPEN: - Jeg har fått overveldende mye respons i sosiale medier. Det er mange som har fulgt med og sendt meg koselige meldinger, forteller Veronica. Foto: privat. Vis mer

Delte opplevelsen i sosiale medier

Veronica har valgt å være åpen og ærlig om det hun har opplevd, og har oppdatert venner og kjente jevnlig i sosiale medier.

- Jeg har fått overveldende mye respons i sosiale medier. Det er mange som har fulgt med og sendt meg koselige meldinger, forteller hun.

Veronica jobber som personlig trener, og har hatt fokus på å holde kroppen sterk og frisk i denne perioden. Hun har klart å trene selv med trykket i magen, men har prioritert aktiviteter som ikke har ført til ubehag. Nå gleder hun seg til å ta fatt på et nytt liv uten den store cysten.

Vanlige symptomer

Ifølge helsenorge.no er dette vanlige symptomer på cyster på eggstokkene:

1. Smerter i bekkenområdet.

Noen har kun smerter på den ene siden av bekkenet, andre merker smertene sterkere under eller etter sex.

2. Oppblåsthet og hyppig vannlating

3. Endringer i menstruasjonssyklus.

Du kan få sterkere eller mildere blødninger, eller de kan bli uregelmessig eller smertefulle.

Ved akutt oppståtte smerter i eggstokken kan det skyldes at cysten enten plutselig sprakk, at den er blitt infisert eller at den har vridd seg (torkvert cyste). Det er viktig å få dette raskt undersøkt av lege.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer