Husk å ta celleprøve.
«Har du tatt celleprøve nå?»
Kristina Gjermunds innser i dag at disse spørsmålene kanskje kan ha reddet livet hennes.
Historien begynner allerede for fem år siden da Kristina ble huket tak i av en legesekretær hos fastlegen, som oppfordret henne til å ta celleprøve. Kristina lovet å gjøre det, men utsatte det så mange ganger at hun til slutt glemte det helt.
På grunn en travel sesong på jobb følte hun rett og slett at hun ikke hadde tid til å ta celleprøve. Den tankegangen er det nok mange som kan kjenne seg igjen i.
Årene gikk og da hun dro tilbake til fastlegen av en helt annen grunn, ble hun igjen huket tak i av samme legesekretær som spurte hvorfor hun ikke hadde satt opp time til celleprøve. Sekretæren var så overbevisende og pågående at Kristina til slutt ga etter og bestilte en time.
Det er hun veldig glad for i dag.

Fikk kreft som 13-åring: - Jeg klarer ikke se for meg livet mitt uten kreft

Fikk påvist alvorlige celleforandringer
- Mens jeg satt og ventet på legesenteret fikk jeg en sterk og umiddelbar magefølelse om at jeg hadde celleforandringer. Jeg hadde aldri hatt noen lukt, svie, kløe eller blødning, men jeg bare visste det, forteller Kristina til KK.
Magefølelsen viste seg å stemme, hun fikk påvist alvorlige celleforandringer og ble henvist videre til gynekolog.
- Det var skummelt å få beskjed om at jeg hadde forstadie til kreft. Jeg fikk time til konisering på sykehuset dagen etter, hvor de fjernet celleforandringene på tuppen av livmorhalsen. Da trodde jeg at det var over, sier hun.
Det er sjeldent å få celleforandringer igjen etter en konisering, men for Kristina ble ikke dette slutten på historien.
- I midten av juni i fjor tok jeg en ny celleprøve, som viste at jeg hadde alvorlige celleforandringer for andre gang. Det var en tøff beskjed å få, forteller hun.

Hva gir størst risiko for brystkreft - små eller store bryster?

Kan aldri få flere barn
«Er du sikker på at du aldri vil ha flere barn?» spurte legen på sykehuset. På grunn av tilbakevennende celleforandringer som forverret seg i høyt tempo, ønsket de å fjerne både livmor, eggledere og livmorhalsen hennes.
Kristina har en 14 år gammel sønn, og har alltid sagt at hun ikke vil ha flere barn, men plutselig ble hun usikker.
- Jeg ble overrasket over min egen reaksjon. Når det plutselig ikke er fysisk mulig å få flere barn, føles det selvfølgelig litt vanskelig. Jeg måtte operere bort det mest kvinnelige jeg har, nemlig evnen til å bære frem et barn, forteller hun.

Caroline skulle bli mor på egen hånd. Så fikk hun barn med kollegaen Jonas

Skaper utfordringer for datinglivet
Kristina er åpen om at hun er singel og tidvis har vært aktiv på datingappen Tinder. Det er ikke bare enkelt å være «hun som ikke kan få barn»,
- Jeg har vært åpen på dater tidligere om at jeg ikke ønsker flere barn, men det er noe helt annet å ikke kunne få barn. Da kan jeg aldri ombestemme meg eller bli overtalt til å få barn, for det er helt umulig. Hvis jeg har pratet med en som ikke har barn, har jeg alltid spurt om han ønsker seg barn, så slipper jeg å kaste bort tiden hans, forteller hun.
Å møte en mann med barn fra før ser hun på som en mulig løsning, og hun håper på å bli både bestemor og bonusbestemor i fremtiden.
- Hvis jeg møter en mann som ønsker seg barn, kan jeg faktisk aldri gi ham det. Jeg ble plutselig «hun på Tinder som aldri kan få barn», og har måttet være ærlig om det. Heldigvis er det mulig å bli fosterforeldre eller adoptere, eller få bonusbarn hvis han har barn fra før, sier hun.

«Jeg klarer ikke å gå på timene dine når du er tykkere enn meg»

Rammer mange
- Hvor vanlig er det å få celleforandringer?
- Over 25 000 norske kvinner får hvert år konstatert unormale celler i livmorhalsen ved livmorhalsprøve. Alle celleforandringer er ikke kreft eller forstadier til kreft, og de aller fleste kvinner som får konstatert dette blir friske.
Det sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til KK.
Hvert år blir det utført rundt 7000 operasjoner der man fjerner en del av livmorhalsen, slik at celleforandringene ikke skal utvikle seg til kreft
- Men hva er grunnen til at noen få må operere bort både livmor, eggledere og livmorhals?
- Grunnen til at noen må ta en slik operasjon er at det er svært høy risiko for kreftutvikling, forklarer Stenstadvold Ross.

- Smertene var så store. Jeg måtte sove med sports-BH

- Ta celleprøve
Kristina har aldri hatt symptomer på celleforandringer, men ble fanget opp av et helsevesen som fungerer.
Hun håper denne historien vil bidra til at flere tar celleprøve og ikke utsetter det slik som hun gjorde.
- Ta celleprøve, ikke utsett det, oppfordrer hun.

Ny forskning: Dette enkle grepet kan være nok for å få det mye bedre
