Alkohol Og Jul

- Jeg blir fort satt i en bås og må bevise at jeg faktisk kan være morsom

Henriette Schandy (25) føler på et forklaringsansvar fordi hun er avholds.

AVHOLDS: Henriette Schandy føler på et forklaringsansvar fordi hun er avholds. Foto: Privat
AVHOLDS: Henriette Schandy føler på et forklaringsansvar fordi hun er avholds. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at mange av oss inntar litt mer alkohol i disse juletider. Julebord og julemiddager byr som regel på noen ekstra gyldne dråper i glasset, noe som ofte bidrar til at latteren ligger løsere og stemmen blir høyere … Men hva med de som ikke drikker?

Henriette Schandy (25) tok tidlig et standpunkt om å ikke drikke alkohol, og klarer å ha det vel så gøy på fest som de som våkner neste dag med hodepine.

- Det er interessant hvordan folk tør å spørre rett ut hvorfor jeg ikke drikker. Hvem vet hva jeg har opplevd? Kanskje jeg har vokst opp med en alkoholisert far, eller kanskje jeg er gravid? Jeg tror de færreste tenker at det kan være personlige årsaker til at folk ikke drikker, sier hun.

- På den andre siden får jeg da en fin mulighet til å fortelle hvorfor jeg ikke drikker og hva jeg står for.

LES OGSÅ: Jeg er 23 år i dag. Jeg har aldri smakt alkohol. Jeg er ikke religiøs.

Mange triste skjebner

Det er flere grunner til at Henriette bestemte seg for å holde seg unna alkohol. For det første føler hun ikke at hun trenger alkohol for å ta ut det lille ekstra på fest. For det andre husker hun alt dagen derpå. (Pssst: Slik påvirker alkohol hukommelsen din)

- Den viktigste grunnen til at jeg har tatt et bevisst valg om å være avholds, er imidlertid fordi alkohol dessverre fører med seg mye tristhet. Jeg har flere nære venner og bekjente som har vokst opp med foreldre, besteforeldre, tanter og onkler som ikke har klart å begrense drikkingen. Rundt oss er det mange flere enn vi tror som har slike utfordringer, sier hun og legger til:

- Jeg bestemte meg derfor for å droppe alkoholen for å ikke støtte det som bidro til så mange triste skjebner.

- Har du alltid vært avholds?

- Ja, men kanskje ikke helt bevisst. Jeg har vokst opp i et kristent miljø der det aldri var naturlig å drikke alkohol. Det var ikke før jeg flyttet til Oslo for å studere at jeg ble direkte utfordret på hvorfor jeg ikke drikker.

LES OGSÅ: - Akkurat nå er det barn som gruer seg til jul, fordi de vet at foreldrene deres drikker mer alkohol enn vanlig

- Føler jeg fort blir satt i en bås

Henriette føler ofte at hun må forklare seg til andre.

- Spesielt hvis jeg er ny i en setting, som for eksempel ny på jobben eller i fadderuka på skolen må jeg gang på gang forklare at jeg ikke drikker. I tillegg kommer det ofte frem at jeg er kristen også.

Da føler jeg at jeg fort blir satt i en bås, og må bevise at jeg faktisk kan være morsom, jeg òg.

Hun vet at mange gruer seg til jul, nettopp fordi det er mye alkohol involvert.

- Jula er spesielt barnas tid, og det er utrolig trist at det er mange barn som gruer seg til jul nettopp fordi mor eller far ikke klarer å stoppe mens leken er god. Og det trenger ikke nødvendigvis å være så mye alkohol med i bildet før barn føler seg utrygge.

Uansett, det er viktig for Henriette å understreke at hun ikke dømmer de som velger å drikke.

- Det er et valg opp til hver enkelt. Men jeg er ikke særlig fan av «fylla», og føler at det på mange måter er unødvendig. Alkohol er jo ofte sentralt i festlige sammenkomster, men kan vi ikke ha det moro og miste noen hemninger uten alkohol i blodet også?

Setter spor

Daglig leder for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, Kari Randen, sier at en alkoholtung desember kan sette spor.

- Desember er den måneden vi drikker mest alkohol. Jula er viktig for de fleste, der mange har en tradisjon for å kose seg ekstra med alkohol. En måned med mye alkohol kan prege kroppen, og det er mange helsefordeler ved å kutte ned på inntaket, sier hun.

Randen peker på umiddelbare effekter ved å redusere antall enheter på fest.

- Det er eksempelvis beregnet at tre prosent av kvinners kreftsykdom i Europa skyldes alkohol. Husk at det også er mange kalorier i alkohol, og for å forbrenne kaloriene fra to glass vin, må en gjennomsnittsperson sykle rolig i 40 minutter, forklarer Randen.

For å unngå drikkepress, kan det være smart å være tydelig på at du ikke drikker.

- Som regel er det ikke nødvendig å gi en stor forklaring. Si rett frem at du ikke vil drikke i dag, og gå videre til andre samtaleemner som er mer interessante. Det enkle er ofte det beste, sier hun og legger til:

- Om det er et dansegulv der du er, kan det være fint å bruke tiden der. Det er morsomt selv om du er edru!

Kan ha det gøy uten å drikke

Generalsekretær i avholdsorganisasjonen IOGT, Cecilie Widnes, synes det er dumt at drikkepresset oppleves så sterkt for mange at vi må lære oss triks for å slippe å drikke alkohol. Hun mener det er viktig at man klarer å ha det gøy uten alkohol også.

- Gjør folk trygge på at det går an å ha det gøy uten å drikke. De fleste av oss kan jo faktisk ha det gøy i sosiale sammenhenger det det ikke er forventninger om alkohol, for eksempel i lunsjen. Dette funker jo like bra på kvelden!

Hvis du har planer om å holde deg alkoholfri på jobb-sammenkomster, kan det lønne seg å ta det opp med sjefen.

- Ledelsen har ansvar for at man har en inkluderende og forebyggende alkohol-policy på arbeidsplassen. Husk at gode restauranter har blitt flinke på å tilby velsmakende alkoholfrie drinker servert med stil. Dette demper drikkepresset.

LES OGSÅ: - Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer