Mensforstyrrelser etter covid-vaksine:

- Jeg blødde kraftig tre uker i strekk

Nå tør trolig ikke May-Britt ta dose tre av coronavaksinen.

MENSTRUASJONSFORSTYRRELSER: May-Britt Sandkjenn Haugen er fullvaksinert og har opplevd kraftige blødninger og blødningsforstyrrelser etter begge vaksinedosene. FOTO: Privat
MENSTRUASJONSFORSTYRRELSER: May-Britt Sandkjenn Haugen er fullvaksinert og har opplevd kraftige blødninger og blødningsforstyrrelser etter begge vaksinedosene. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan det være en sammenheng mellom koronavaksinen og menstruasjonsforstyrrelser? Forskere i flere land ser nå nærmere på dette, etter at kvinner har rapportert det inn som en mulig bivirkning.

Ifølge Folkehelseinstituttet har i overkant av to millioner norske kvinner tatt den første dosen av koronavaksinen og Legemiddelverket har så langt behandlet 1264 meldinger om blødningsforstyrrelser. I juni begynte FHI arbeidet med å studere om det kan være sammenheng mellom koronavaksinasjon og blødningsforstyrrelser.

Trodde det skyldes nyrestein

May-Britt Sandkjenn Haugen (36) fikk sin første dose med Pfizer-vaksinen 1. juli. Ti dager senere begynte hun å få uregelmessige blødninger. Blødningene varte bare i én dag, men kom med flere dagers mellomrom. Da hun til slutt fikk mensen, kom den kraftigere enn før og varte lengre enn normalt.

May-Britt trodde først at de ekstra blødningene kunne være symptom på noe helt annet.

– Tidligere denne sommeren hadde jeg et nyresteinsanfall hvor jeg ble hentet med ambulanse. Den gangen hadde jeg blødninger seks dager før menstruasjonen og disse symptomene var veldig like.

– Denne gangen fikk jeg vondt i ryggen, ved hoftepartiet og på høyre side av magen. Da smertene bare ble sterkere, kontaktet jeg sykehuset for å få de samme tablettene mot nyrestein som jeg hadde fått tidligere.

May-Britt får utskrevet medisiner mot nyrestein, som hun de neste tre ukene tar hver eneste morgen.

– Jeg blødde tre uker i strekk og blødningene var så kraftige at tamponger ikke klarte å stoppe dem. Det var så mye at jeg ble helt svimmel, noe som aldri har skjedd før. I tillegg var jeg veldig uopplagt, trøtt og sliten. Etter tre ukers kraftig blødning ble det gradvis mindre og til slutt ga det seg.

Sliter fortsatt med kraftige blødninger

I august fikk May-Britt sin andre vaksinedose. Også denne gangen har hun i etterkant hatt uregelmessige og kraftige blødninger, noe hun fortsatt sliter med.

– Seks dager etter vaksineringen hadde jeg en uke med småblødninger, deretter fikk jeg den vanlige menstruasjonen en uke etterpå. Så gikk det to måneder før jeg fikk neste menstruasjon, som jeg nå har hatt i ni dager, forteller hun.

May-Britt har nå kontaktet legen sin for å finne ut hvorfor hun har disse blødningene, men hun mistenker at de har en sammenheng med vaksinen.

Hun kjenner til at uregelmessig mens noen ganger kan skyldes faktorer som stress, noe hun medgir at hun hadde i sommer i forbindelse med nyresteinsanfallet.

– Men jeg har gjennomgått stress tidligere i livet også, uten at dette har skjedd, sier hun.

– Selv om jeg har dette problemet, er jeg glad for at jeg tok vaksinen da den jo beskytter mot alvorlig forløp av korona. Men blir jeg tilbudt en tredje vaksinedose, tror jeg ikke at jeg kommer til å takke ja på bakgrunn av dette, sier hun.

Vet aldri når hun kan få blødninger

Nina Oddsdatter Mehlum (44) forteller at hun alltid har vært litt skeptisk til å ta koronavaksinen. Men fordi hun er i risikogruppen og hadde et ønske om å være med på den nasjonale dugnaden, valgte hun allikevel å bli fullvaksinert.

Etter at hun fikk den siste dosen med Pfizer-vaksinen den 16. juni, opplevde også hun at menstruasjonen endret seg mye i forhold til tidligere.

Jeg begynte å få mellomblødninger, noe jeg aldri har hatt før. Selve menstruasjonen ble kortere og i stedet hadde jeg hele tiden litt blødninger. I tillegg har jeg under menstruasjonen hatt magesmerter som er så intense at jeg må legge meg ned i fosterstilling, forteller hun.

Etter at menstruasjonsforstyrrelsene startet, har syklusen hennes ifølge Nina vært helt uforutsigbar.

– Jeg vet ikke lengre når jeg skal ha mensen, da den kan komme så plutselig. Hvis jeg skal ut blant folk føler jeg at jeg konstant må ha på meg truseinnlegg eller bind. Jeg har to gutter i tredjeklasse som jeg skal følge på svømming, men jeg føler at jeg ikke kan det lengre da jeg ikke vet når mensen kommer.

– Det å ha konstante småblødninger tapper meg for energi, og jeg føler meg trøtt og sliten hele tiden.

UFORUTSIGBART: – Jeg vet ikke lengre når jeg skal ha mensen, da den kan komme så plutselig, sier Nina. FOTO: Privat
UFORUTSIGBART: – Jeg vet ikke lengre når jeg skal ha mensen, da den kan komme så plutselig, sier Nina. FOTO: Privat Vis mer

Tror ikke det er overgangsalderen

De fleste kvinner kommer i overgangsalderen når de er i 50-årene, hvor uregelmessig menstruasjon er et av symptomene. Det er imidlertid ikke uvanlig at man får symptomer allerede i Ninas alder, noe også hun har tenkt på.

At menstruasjonsforstyrrelsene startet like etter at hun fikk sin andre dose, gjør henne allikevel skeptisk med tanke på å ta en eventuell tredje vaksinedose.

– Jeg er ganske sikker på at jeg ikke er i overgangsalderen, da jeg for ikke så lenge siden, i forbindelse med andre helseplager, tok en test for å utelukke det. Men jeg kommer til å ta en ny sjekk hos legen for å være sikker, sier hun.

Hvordan melde inn bivirkninger etter koronavaksinen: Dersom du opplever bivirkninger etter koronavaksinen, kan du selv melde det inn til Statens legemiddelverk ved å fylle ut og sende inn dette skjemaet.

Får meldinger fra kvinner i alle aldre

Ifølge Fredrik Skår, lege ved avdeling for Luft-, Blod og Seksuell smitte hos Folkehelseinstituttet, er det stor variasjon i de menstruasjonsforstyrrelsene som rapporteres inn.

– Det beskrives kraftigere og/eller hyppigere blødninger, bortfall av menstruasjon eller menstruasjon tidligere enn forventet. Noen rapporterer inn en sterk blødning og deretter normal syklus, mens andre beskriver en ny og forskjøvet syklus. Vi har også fått meldinger fra kvinner som opplever uventede underlivsblødninger etter overgangsalder, sier han.

– Meldingene kommer fra kvinner i alle aldre. De fleste meldingene om menstruasjonsforstyrrelser gjelder kvinner i alderen 20–49 år.

– Hvorfor har dere valgt å se nærmere på om dette har en sammenheng med covid-19 vaksinen?

– Felles for meldingene er at den som har meldt inn, som ofte er kvinnen selv, mener det er sammenheng ved covid-19-vaksine og oppstart av menstruasjonsforstyrrelsene. Dette er noe FHI og SLV må ta på alvor.

– Det er veldig vanlig med menstruasjonsforstyrrelser i den fertile befolkningen, også for de som aldri har opplevd dette tidligere. Når det er såpass mange som har sendt inn meldinger er det derimot viktig å kartlegge om forekomsten er høyere enn det som er sett fra tidligere.

Ingen tegn til at det påvirker fertilitet

Skår understreker at man ikke har sett noen tegn til at disse menstruasjonsforstyrrelsene har gitt langvarige plager for mange. Det er heller ikke sett noen påvirkning av fertilitet etter vaksinering, eller blødningsendringer generelt.

– Hvis man opplever ubehagelige menstruasjonsforstyrrelser, kan det være lurt å kontakte lege. For å utelukke sykdom som årsak til blødningsforstyrrelser bør kvinner oppsøke lege ved for eksempel kraftige og langvarige blødninger, blødninger etter samleie og blødninger etter overgangsalder, råder han.

Det kan ifølge Skår være mange årsaker til at kvinner får denne typen menstruasjonsforstyrrelser.

– Blødningsforstyrrelser kan være et tegn på forandringer i skjedens slimhinne, i livmor eller livmorhalshals, som for eksempel polypper, muskelknuter eller celleforandringer, sier han.

– Forstyrrelser i koagulasjonssystemet, infeksjoner og eggløsningsforstyrrelser kan også påvirke menstruasjonssyklus og blødningsmengde. Hormonelle endringer ved sterke stressreaksjoner kan også påvirke menstruasjonssyklusen din.

Kontakt lege om du er i tvil om dose tre

Skår har forståelse for at de som har opplevd menstruasjonsforstyrrelser er bekymret med tanke på en tredje dose av covid-19 vaksinen, men understreker igjen at det foreløpig er hyppigst rapportert om kortvarige plager og at det ikke er grunn til å tro at endret blødningsmønster kan gi redusert fertilitet.

– Friske, unge voksne som har fått to doser er svært godt beskyttet mot alvorlig koronasykdom, og oppfriskningsdosen som nå tilbys helsepersonell er i stor grad for å beskytte sårbare pasienter som kan bli alvorlig syke av covid-19, sier han.

– De som er i tvil om de skal ta oppfriskningsvaksine kan derfor diskutere med legen sin om behovet for oppfriskningsdose av koronavaksine sett i forhold til menstruasjonsforstyrrelsene de har opplevd.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer