Leddgikt

- Jeg er avhengig av å holde meg i aktivitet, og merker hvordan både kosthold og trening påvirker sykdommen

Dette er historien om Lisbeth, som lever med kroniske smerter, men som nekter å la seg knekke.

BEKHTEREV: Lisbeth har leddgikt og bekhterev. - Det går an å leve godt med kronisk sykdom. Trim, sol og varme er til god hjelp, sier hun. Foto: Ellen Jarli
BEKHTEREV: Lisbeth har leddgikt og bekhterev. - Det går an å leve godt med kronisk sykdom. Trim, sol og varme er til god hjelp, sier hun. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ergoterapeut? Kan du bli det, da?». Lisbeth Lyngra (48) fra Fjellhamar i Lørenskog forteller om kommentaren fra kirurgen som skulle operere fingrene hennes, da hun var student.

– Jeg husker jeg ble irritert og svarte at selvfølgelig kan jeg det, sier Lisbeth. Hun sitter ved langbordet i den koselige stuen i rekkehuset hvor hun bor sammen med sønnen på 15 år. På veggene henger både fotografier hun har tatt og noen av bildene hun har malt. Og ut over bordet ligger det som skal bli personlige kort, enten til bursdager eller konfirmasjon.

– Jeg er veldig glad i å være kreativ, sier hun og ler. For selv om fingrene er preget av sykdommen, som har gitt både smerter og deformerte ledd, er de sjelden i ro. 

LES OGSÅ: Har du vondt i fingre og tær?

- Revmatisme er jo arvelig 

Lisbeth var bare 5 år da foreldrene oppdaget at hun hadde en kul på ankelen. Den var ikke vond, men skulle likevel være tegn på sykdom. Etter grundige undersøkelser fikk hun diagnosen barneleddgikt, såkalt juvenil reumatoid artritt – som betyr «leddbetennelse av ukjent årsak».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer