- Jeg har hatt plutselige hetetokter, helt sånn kastet på meg, de varer kanskje ti sekunder, men de bare kommer, og jeg merker at noe er annerledes.
Det sier Vanessa Rudjord (47) i den nyeste podkast episoden av «Synnøve og Vanessa», som ble publisert torsdag denne uken.
Selv om Rudjord har fått høre at hun fortsatt har mange egg igjen og er langt unna overgangsalder, kan man få overgangsplager ti år før man slutter å menstruere, forteller hun. Hetetokter er heller ikke det eneste 47-åringen har merket, men også en uvanlig tretthet det siste halvåret.
- Det har gått utover jobb, effektivitet og livslysten rett og slett. Jeg har vært helt sånn: Å gud, jeg bare gleder meg til å legge meg på kvelden, sier hun.
Nerver har Rudjord også kjent mer på, og forteller hvordan hun skvetter over alt, ikke lenger tør å si fra og har blitt redd for ting hun ikke har vært redd for før.
KK har forsøkt å komme i kontakt med Rudjord, foreløpig uten hell.

Hilde Chatrine trodde hun var lat. Så fikk hun diagnosen hun aldri hadde hørt om
- En virvelvind
Helsebiblioteket bekrefter at symptomer på overgangsalder kan oppstå så mye som ti år før menstruasjonen opphører, gjerne i 40 årene.
Det første tegnet er typisk at menstruasjonen blir uregelmessig, men hetetokter, tørre slimhinner, depresjon og engstelighet er heller ikke uvanlig.
Mange kvinner som plages av overgangsalderen har heldigvis god effekt av hormonbehandling, som skal erstatte det synkende østrogennivået i kroppen.
Østrogentilskudd har også Rudjord begynt med, og opplevd stor effekt etter bare to dager, ifølge henne selv.
- Den dagen jeg smurte på mitt første lag med østrogen gel hadde ikke jeg en hetetokt, sier hun.
- Dag to var som å få en virvelvind i hus. Jeg ryddet alle rom, alle skap, vasket. Men det jeg kjente meg mest igjen på var at jeg begynte å kjefte på folk (..) Og da kjente jeg at ja, jeg er er tilbake - jeg har blitt meg selv igjen og ikke redd for noen ting.

- Hver kveld lå jeg og vred meg i timevis før jeg sovnet. Jeg følte meg litt smågal
Helsefremmende
Ni av ti kvinner opplever bedring av hetetokter med behandling, skriver Helsebiblioteket, men påpeker også at behandling kan øke risikoen for enkelte alvorlige bivirkninger - selv om den for de fleste kvinner er svært liten. Blant annet har tidligere forskning vist at hormonbehandling kan øke risikoen for brystkreft, blodpropp og hjerneslag i liten grad.
Funnene er imidlertid omdiskutert i senere tid, og i en kronikk publisert i Tidsskriftet for norsk legeforening, mener kronikkforfatterne at retningslinjer bør endres slik at flere kvinner kan få hormonbehandling lenger.
- Nyere studier viser at kvinner som starter menopausal hormonterapi i 50-årsalderen har overveiende positive helseeffekter. I debatten, som har vært dominert av risiko for brystkreft og slag, glemte man at hormonterapi reduserte forekomsten av beinskjørhet tykktarmskreft og diabetes, skriver forfatterne.

- Jeg var 38 år og måtte gi min kropp en sjanse
Tidsskriftet får støtte fra en nyere artikkel publisert i Sykepleien tidligere i år. Her skriver gynekolog Helena Enger at det er helsefremmende å bruke hormonterapi mot overgangsplager så lenge man starter hos friske kvinner under 60 år, eller hos friske kvinner som har hatt sin siste menstruasjon for mindre enn ti år siden.
- Problemet er at de fleste kvinner ikke vet dette. Mange er redde og forbinder bruk av all østrogenbehandling med brystkreftfare og død, skriver hun, men understreker at kvinner som bruker hormonterapi i overgangsalderen, har lavere sykelighet og dødelighet senere i livet enn kvinner som ikke bruker hormonterapi.
- I tillegg er det påvist en bedre livskvalitet uten store overgangsplager.