VIBEKE KLEMETSEN: Vibeke Klemetsen liker å være sunn, men innser at med barn i huset blir det enkelte kompromisser. Foto: Yvonne Wilhelmsen
VIBEKE KLEMETSEN: Vibeke Klemetsen liker å være sunn, men innser at med barn i huset blir det enkelte kompromisser. Foto: Yvonne WilhelmsenVis mer

Vibeke Klemetsen

- Jeg er sunn i bunn, men livet er for kort til ikke å ha det gøy

Livet er fullt av kompromisser. Siden det sjelden blir tid til tidlig frokost, er Vibeke Klemetsen blitt skikkelig god på brunsj i farta! Her er hennes beste oppskrifter på en sunn og god start på dagen.

Det er rart med det, Vibeke Klemetsen er liksom blitt selve bildet på sunne, gode frokoster. Vi ser for oss en kjøkkenbenk bugnende av friske bær og smoothier og grøter – hun har da tross alt gitt ut en hel kokebok med bare grøt – og i midten av denne bugnende frokostbuffeen: en fjellfrisk blondine fra Oppdal tronende som vår tids Synnøve Solbakken. Å, som vi elsker at glansbilder slår sprekker og gir rom for hverdagsrealiteter. For hva er det eneste Vibeke rekker før matpakker skal smøres og barn skal leveres og dagen skal startes?

– Kaffe. Jeg må ha kaffe.

– Ikke grønn te, altså? Vanlig svart kaffe?

– Æ hæle ikke grønn te.

LES OGSÅ: Slik balanserer Vibeke Klemetsen det sunne kostholdet med morsrollen

- Det handler om balanse 

Men selv om Vibeke selv ofte ikke spiser før 11, dekkes frokostbordet hver dag, uansett. Hun setter seg ned med mann og barn, passer på at de to yngste barna får en god start på dagen, eldstemann Sophie på snart 18 klarer seg selv og er ute av døren før de andre. Det blir ofte kornblanding med melk og banan, grøt eller smoothie, brødmat blir det så mye av i barnas matpakker, synes Vibeke. Barna elsker både grøt og smoothie, i sistnevnte lurer hun gjerne inn noen ekstra ingredienser for at den skal bli et fullverdig måltid:

– Vi trenger sunt fett, så hvis ikke jeg har avocado i smoothien, tilsetter jeg gjerne litt kokosolje. Noen mandler virker også mettende.

PS! Få Vibekes beste smoothie-oppskrifter nederst i saken!  

– Bløtlegger du dem? Tas ikke næringen lettere opp da? spør vi og tror vi er veldig med.

– Nei, jeg gjør ikke det, altså. Jeg mener at det skal være gjennomførbart, og at det er aller viktigst. Hvis jeg skal tenke at «å nei, nå la jeg ikke mandler til bløt i går kveld, så da kan det bare være» – da synes jeg at jeg gjør det unødvendig vanskelig for meg selv, svarer hun.

– Og når det gjelder smak, så vet jeg jo at barna mine liker best smoothier som smaker mest frukt. Avocado og spinat er ingen barnefavoritt, så det lager jeg mest for meg selv. Men små mengder av sunne oljer som lecitin og omega-3, 6 og 9, det merker de ikke.

Grøt eller smoothie trenger ikke å ta mer tid enn brødmat, formaner hun. Restene fra frokosten blir Vibekes egen matpakkebrunsj, som spises på vei fra trening til kontoret. Grøtrester kan spises både varm og kald, og smoothien blir som ny om du investerer i en shaker med kule som hjelper å blande drikke som har skilt seg litt. 

– Men veldig ofte blir det to brødskiver og en kaffe i bilen, altså. Jeg elsker brød. Og croissant. Har jeg lyst på det, så kjøper jeg det, betror hun.

– Det handler om balanse. Jeg er sunn i bunn, men livet er for kort til ikke å ha det gøy. Alle som kjenner meg, vet at jeg er glad i en fest, haha!

I perioder har hun vært streng mot seg selv, blant annet holdt hun seg helt unna sukker i halvannet år. Hun er fortsatt forsiktig med å gi barna hvitt sukker.

– Familien min mobber meg litt der, de synes jeg er for streng. Så da skjer sånt som dette, sier hun, og viser et bilde samboeren Thomas har sendt av sønnen Liam, som er syk og hjemme fra barnehagen. Og hva holder han opp mot kamera mens han gliser fornøyd? En pannekake med sukker på.

– Jeg er ikke helt ekstrem, altså, jeg spiste godteri senest i går. Men jeg mener at barn gjerne kan ha noe annet enn hvitt, raffinert sukker på grøten. Honning, for eksempel, eller kokosblomstsukker. Men der er ikke nødvendigvis resten av familien enig med meg, ler hun.

– Men i helgene blir det ofte pannekakefrokost på alle. Jeg lager fantastiske bananpannekaker! 

 Rød smoothie Foto: Yvonne Wilhelmsen
Rød smoothie Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg er ikke meg selv hvis jeg ikke får gjort yoga

Rød smoothie

1 stor ss gojibær som har vært bløtlagt over natta og hvor vannet er fjernet
1 dl bringebær
5 store jordbær
1 ss manukahonning
3 ss yoghurt naturell, eller vanilje hvis du vil ha mer smak (plantebaserte alternativer kan også brukes)
1 ss kokosolje
2,5 dl usukret mandeldrikk

1. Bland alt i en blender til alt er helt smooth.
2. Drikk avkjølt!

 Great Green Monster-smoothie Foto: Yvonne Wilhelmsen
Great Green Monster-smoothie Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: Sunn grøt med ris, chia og kokoschip a la Vibeke Klemetsen - nam, nam!

Great Green Monster smoothie

1 ss hvetegress eller annen type greens
5 dl spinat
1 dl frisk mynte
10 mandler
½ avokado
2,5 dl kokosdrikk
2 ss manukahonning eller lønnesirup
15–20 isbiter
1 ts kakaonibs eller annen topping

1. Putt pulver, spinat, mint, avokado, mandler, kokosdrikk, honning og isbiter i en blender. Bland til den er helt jevn og smooth. 
2. Ha i flere isbiter hvis du vil ha en annen konsistens. 
3. Dryss over kakaonibs på toppen før servering.

Tropisk smoothie Foto: Yvonne Wilhelmsen
Tropisk smoothie Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: Fire supergode smoothies du kan nyte i varmen

Tropisk smoothie

1 dl kokosdrikk
2 dl mandeldrikk
1 dl ananasjuice
1 ss kokosblomstsukker, ev. manukahonning
1 moden mango, skåret i terninger
2 ss revet fersk kokos (eller kokosmasse)
2,5 dl frosne ananasbiter
1 banan, frossen i skiver
Til pynt: revet fersk kokos, ananasbiter

1. Hell kokosdrikken, mandeldrikken, ananasjuice og sukker i blenderen, og kjør det forsiktig til det blander seg. 
2. Ha mangobitene i maskinen sammen med revet kokos, og kjør grundig. Tilsett de frosne ananasbitene og bananskivene, og kjør til en jevn blanding. 
3. Hell blandingen i glass, dryss litt revet fersk kokos på toppen, og pynt kantene med trekanter av fersk ananas. Serveres helst med en gang. 
4. Du kan bruke isbiter i tillegg i stedet for frossen ananas og banan.

Blåbær- og spinatsmoothie Foto: Yvonne Wilhelmsen
Blåbær- og spinatsmoothie Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: Smoothien som "renser" kroppen

Blåbær- og spinatsmoothie

2 dl mandeldrikk
120 g spinat
½ frossen banan
125 g frosne blåbær
1 ss peanøttsmør
5 isbiter
2 dadler
25 ferske blåbær
litt sitronjuice

1. Riv spinat, og kutt opp bananen i biter.
2. Ha spinat, banan, blåbær, peanøttsmør, isbiter og dadler i en blender.
3. Hell oppi mandeldrikk, og kjør blenderen på full -styrke i ca 1–2 minutter, slik at den blir helt smooth.
4. Bland inn hele blåbær, og smak til med litt sitronsaft.

redaksjonen@kk.no 

Hår og make-up: Sissel Fylling. Styling: Tone Kroken. Denne saken står også i KK nr 12, 2017

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: