Barnehelse:

- Jeg følte en irrasjonell frykt for at ørnen skulle ta babyen vår

Barnelege Sveinung Larsen forstår godt at foreldre er bekymret for barna sine. Han er nemlig også det.

FORSKER PÅ BARNEHELSE: Sveinung Larsen (46) jobber som barnelege ved akuttmottaket for barn ved St Olavs hospital i Trondheim. Han har sett på hva slags sykdommer barn har blitt rammet av fra 1950 og frem til i dag. FOTO: Torbjørn Buvarp.
FORSKER PÅ BARNEHELSE: Sveinung Larsen (46) jobber som barnelege ved akuttmottaket for barn ved St Olavs hospital i Trondheim. Han har sett på hva slags sykdommer barn har blitt rammet av fra 1950 og frem til i dag. FOTO: Torbjørn Buvarp. Vis mer
Publisert

På en gammel seter i Skjåk i Gudbrandsdalen, kanskje et av de mest nasjonalromantiske steder en kan tenke seg, ligger en bok. Boken ble utgitt i 1947 og handler om barnehelse. Sveinung er sammen med kjæresten sin, Eldri, på familiens seter.

Paret møttes på jobb, mer nøyaktig på intensivavdelingen for nyfødte hvor hun jobbet som sykepleier før hun ble jordmor.

Han hadde flørtet med henne ved å forsøke å snakke gudbrandsdøl, og selv om ikke det slo helt an der og da, skulle det altså bli dem.

Så da han ser den gamle legeboken ligge der, plukker han den nærmest automatisk opp og begynner å lese. Mellom de to permene ramses det opp alle de tilstandene som kunne ramme barn i 1950-årene, men som han selv aldri hadde sett.

«Døde av banale ting»

Likevel blir dette øyeblikket, og denne boken, utgangspunktet for et større prosjekt om barnehelse, som Sveinung snart setter i gang.

– Tuberkulose, blodforgiftning, meslinger... De døde av helt banale ting som vi i dag har vaksiner og medisiner mot.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer