Stomioperert

- Jeg følte meg ikke attraktiv og pen, med to stomiposer hengende på magen

Camilla (23) har fem diagnoser, og lever med såkalt skjult handikap.

STOMI: Camilla har fem diagnoser. Foto: Privat
STOMI: Camilla har fem diagnoser. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Camilla Tjessem (23) lever et tilsynelatende normalt liv, med samboer, hund og jobb i helsevesenet i Rogaland. Det ikke alle vet, er at hun lever med et skjult handikap.

Da Camilla ble født var tilstanden hennes kritisk – ingen visste om hun kom til å overleve.

– Jeg ble født med misdannelser hvor tarmene mine lå på utsiden av magen, vrengt med innsiden ut. Jeg har en sjelden sammensatt diagnose som heter Kloakkextrofi, som består av totalt fem diagnoser. Folk får hakeslepp når jeg forteller om diagnosene mine. Det er fordi ingen kan se at jeg har dem.

Camilla har vært igjennom mange sykehusinnleggelser og operasjoner. Barnekirurgisk avdeling på Rikshospitalet ble på mange måter hennes andre hjem gjennom barne- og ungdomsårene. Nå lever hun med to stomiposer på magen – en ileostomi og en urostomi, som leder urin og avføring ut i hver sin stomipose på magen.

– Til tross for at jeg måtte gå gjennom flere ubehagelige og vonde operasjoner, var jeg alltid positiv. Det er ekstremt viktig med gode samtalepartnere og dyktig helsepersonell – jeg ønsket at de heller skulle snakke med meg om gutter og sminke, fremfor hvordan urinen min så ut eller hvordan jeg følte meg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer