Sex etter fødsel:

- Jeg fryktet det skulle bli en grottevandring

- Her i heimen handla #enkjappen først og fremst om en rask gåtur, en rask dusj eller et raskt toalettbesøk før mini trengte mor igjen.

KK-spaltist Stine Hartmann spør hvorfor kvinner skal bli utsatt for et slags offentlig sexpress før man har sluttet å blø etter fødsel. FOTO: Astrid Waller
KK-spaltist Stine Hartmann spør hvorfor kvinner skal bli utsatt for et slags offentlig sexpress før man har sluttet å blø etter fødsel. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

«Jaha. Så det er sånn det skal se ut? »

Jeg sto med speilet og studerte underetasjen en god stund. Skrur vi seks uker tilbake, hadde et vesen på mystisk vis kommet seg ut derfra, og nå var det altså ment at ting skulle inn der igjen. Ifølge nettet og diverse tråder der, er det visstnok ved seks uker at flere begynner å ta opp sexlivet sitt igjen. Men her i bingen var verken jeg eller min VJJ (ganske så sprekt nytt ord for vagina for dem som rynka pannen sin over de initialene der) klare for en runde i høyet.

Altså, spoler vi tre uker tilbake sto blodkrana på for fullt fortsatt, så tanken om ligging hadde ikke streifet meg enda. Men der har du meg da. Andre igjen kan være klare for et ligg etter tredje bæsjebleie er unnagjort.

Sexpress

Når det skal sies undret jeg meg også over dette presset jeg opplevde fra flere hold knyttet til nettopp sex etter fødsel. I barselgruppene jeg meldte meg inn i på Facebook var det stadig vekk flere som åpnet samtaletråden med nettopp bingeprat. Når det var vanlig, hvor mange som hadde tatt opp sengekosen igjen og slikt.

Hos legen opplevde jeg dessuten at det var mer fokus på prevensjon enn å snakke om for eksempel bekkenbunnstrening, for å takle en barseltid med mye bæring. Et tema jeg heller ville ha satt pris på at ble tatt opp og snakket om grundigere.

Stingene løsna

Men la oss spole tilbake til fødselen. Den gikk for så vidt greit ut ifra at det selvsagt gjorde (sett inn passende banneord) vondt, men null revning. Kun «et lite klipp i mellomkjøttet» som jeg såvidt kan huske at ble sagt like før arvtageren skulle presses ut. Tankene om hvordan ting ville bli seende ut der nede var ikke akkurat tilstede i pressøyeblikket. Men de dukket raskt opp da jeg var hjemme fra sykehuset.

Stingene løsna en liten stund før de kanskje burde, og nysgjerrig som jeg er, var jeg raskt ute med speilet. Ser man det ja! Jeg vet jo godt at det kan ta tid før ting går seg til igjen, men det er lov å si man kan bli litt forfjamsa av å se på musa si etter fødsel?

Nå skal det sies at både Jakob og jeg har bachelorgrad i hvordan muse(visa) har sett ut gjennom hele graviditeten. Ja, for etter at herpes var på hyppige besøk da jeg gikk gravid, tok vi bilder for å dokumentere status quo på tingenes tilstand der nede. Tenker vi kan spare familiealbumet for de bildene, men der og da var de en nødvendighet da jeg ønsket å se en tilbakegang/fremgang av viruset. Da spesielt i tiden rett før fødsel, ettersom man ikke kan føde vaginalt med store utbrudd.

EN GOD LATTER: Da Stine og Jacob skulle spice opp sexlivet med en nytelseskalender i desember, var det kanskje lattermusklene som fikk kjørt seg mest. FOTO: Astrid Waller
EN GOD LATTER: Da Stine og Jacob skulle spice opp sexlivet med en nytelseskalender i desember, var det kanskje lattermusklene som fikk kjørt seg mest. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Den magiske uke tolv

Ti uker etter fødsel var ikke huet mitt helt på plass for en økt enda. Det måtte omstilles rett og slett. Omprogrammeres til å tenke sexy-time framfor bleieskift og amming. Å få barn i covid har også betydd mye mindre sosial omgang med familie, og derfor mindre mulighet for barnevakt. Så når man først fikk litt tid for seg selv, da var det helt andre ting som sto i huet på meg.

Her i heimen handla #enkjappen først og fremst om en rask gåtur/en rask dusj/et raskt toalettbesøk før mini trengte mor igjen.

Men så kom uke tolv etter fødsel. Storm sov rolig i vogna si, og mor og far hadde akkurat kommet hjem fra en lengre gåtur og så muligheten for litt sengekos, dog uten forpliktelser. Selv om hodet mitt var mer på plass nå enn for fire uker siden, skal jeg innrømme at jeg kjente på en ny, litt mer stressende form for kåthet. Huet mitt hadde et ambivalent forhold til hele situasjonen.

På den ene siden var jeg meg sjøl, kåt og klar for å ha sex med mannen min, på den andre siden følte jeg at Jakob skulle på en grottevandring uten å vite om den endte med gledeshyl, latter eller stillhet. Kunne han kjenne at noe var annerledes der nede? Ville jeg kjenne det?

Første økt etter Storm sin fødsel skal jeg ærlig innrømme at jeg har fortrengt eller ikke husker noe særlig av. Noe som både skyldes en trøtt nybakt mamma som har tendens til å glemme, ja det meste i en ny og altoppslukende babyhverdag. Som å legge frosne grønnsaker der hvor kjelene står, å ta cummin istedenfor kanel på havregrøten ( hvem lagde disse krydderne like in the first place?!), å legge mobilen i kjøleskapet og leverposteien i veska. And the list goes on! Så at jeg glemte først hopp i høyet etter fødsel, det kom ikke som et sjokk for min del.

Spice up your (sex) life

Men en ting er sikkert. Sex har blitt annerledes etter fødsel. Ja, man har ikke alltid like god tid eller like mye energi til intimitet som før. Men jaggu er det viktig med intime stunder for å bevare gnisten i forholdet. Og der er Jakob MYE bedre enn meg. Han er den som gir kyss, klapp og klemmer, og jeg er den som ofte glemmer nettopp dette.

Men én ting har jeg gjort for å spice opp forholdet post baby. (Nei, ikke cummin i senga…) I desember hadde vi en nytelseskalender i heimen. Planen var å bruke den hver dag i desember, men de som vet vet. Vi rakk (og orka) kun to ganger. Men en av gangene kan faktisk ikke gå upåaktet hen.

Jeg hadde kommet hjem fra en lenger trilletur med Storm, mens Jakob var i ferd med å ta seg en lunsjpause for dagen.

«Jeg er klar!», sa jeg til Jakob idet jeg kom ut av dusjen og Storm fortsatt sov i vogna.

Jakob og hans tallerkenøyne la på sprang til soverommet (typ 2 meter fra der han sto, men det så virkelig ut som han skulle rekke bussen på den korte strekningen) og la seg på senga.

- Vi må prøve denne!, sa jeg til Jakob og tok fram penisringen. Som to kåte ungdom fomlet vi begge med å få på ringen på skaftet til Jakob.

- NÅ skjer det, tenkte jeg. Nå skal vi endelig få litt futt på sexlivet vårt igjen takket være denne nytelseskalenderen.

Jeg tror både Jakob og jeg begge kjente på den samme pirrende følelsen der vi lå, rimelig klare for hverandre. Men så. En liten lyd fra vogna. Vi ventet i spenning, men det blir stille igjen. Før Storm(en) hylte sitt høyeste barnehyl i løpet av sitt 12 uker gamle liv, og begge bykset opp av senga. Jeg litt senere enn Jakob, og lot han ta denne runden.

I et nanosekund kom jeg til å tenke på penisringen som fortsatt var godt plassert rundt skaftet hans, men rakk ikke å si noe.. Jeg løp etter han i gangen og fikk meg tidenes latterkule i det mannen min iherdig prøvde å trøste sønnen vår med et durende leketøy rundt penisen sin. Latterkula trumfa orgasmen den dagen.

Det å skulle ta opp sexlivet sitt post baby, har ikke vært enkelt for meg skal jeg innrømme. I starte var det mange tanker rundt egen vagina og dens utseende. Men jeg har lært meg å leve med at ting kanskje ser litt annerledes ut, og sånn er det med den saken! Hallo, kroppen min har jo tross alt skapt et liv! Nå som det snart har gått et år siden Storm beriket hverdagen vår med x antall nachspiel/ammestunder per natt , er heller bekymringen min på tid og energi til sengekos.

Altså, jeg skjønner ikke hvor dagene blir av! Spesielt de kveldene når Storm bestemmer seg for å være opp til kl 21.00, en knapp time før vår egen leggetid... Men en ting er sikkert. Å spice opp sexlivet med litt leketøy, har i alle fall sørget for gode latterkuler. (Og ja, vi har faktisk testa penisringen med stor lykke i etterkant også!)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer