Fibromyalgi

– Jeg gråter når smertene er på sitt verste

Mette går tur med hunden på fjellet eller nede i fjæra for å holde ut smertene. - Er det ekstra vondt, gråter jeg mine modige tårer. Slik blir smerten utholdelig, sier Mette, som har opplevd at folk stusser over at hun er sprek nok til å gå tur, men ikke til å jobbe.

FIBROMYALGI OG OSTEOPOROSE: Det tok mange år før legene fant ut hva som var årsakene til Mettes smerter. – Med for mye smerter hver dag kan man lett bli tungsinnet. Det er som å være fulltidsansatt i egen kropp, sier hun. Foto: Siv-Elin Nærø
FIBROMYALGI OG OSTEOPOROSE: Det tok mange år før legene fant ut hva som var årsakene til Mettes smerter. – Med for mye smerter hver dag kan man lett bli tungsinnet. Det er som å være fulltidsansatt i egen kropp, sier hun. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sjø og høye tinder. Hun ble født inn i dette vakre og dramatiske landskapet på Sunnmøre.

– Jeg var yngst og eneste jente blant tre brødre – jeg var «prinsessen» som kom til slutt. Pappa sa: «Hun skal få alt», og det fikk jeg. Jeg må innrømme at jeg ble bortskjemt, sier Mette Josteinsdotter Kvalsvik (54) med et smil.

Hun vokste opp i Kvalsvik i Herøy kommune, nærmere bestemt «i bakkane nede ved sjøen». Hit kom hun tilbake i voksen alder for å slå seg ned med sine to små sønner, etter å ha bodd noen år i Oslo. Hun har i alle år arbeidet i helsevesenet, blant annet var hun lege- sekretær i Ulsteinvik i over ti år.

Mette bor i Kvalsvik; de to sønnene er nå voksne. Hun er mye hos kjæresten sin som bor i nabobyen Ulsteinvik.

Griper dagen

Det er i barndommens landskap hun i dag vandrer med hunden sin, Leia (6). Mellom én og to timer hver dag. Inntil for ett år siden gikk de både høyt og lavt – både på tusen meters topper og nede i fjæra. Men nå for tiden blir det for det meste lavt. Mettes kroniske smerter er så sterke at hun ikke lenger klarer å gå på lange fjellturer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer