Hjerneslag Hos Kvinner

- Jeg hadde store hodesmerter og klarte nesten ikke å se når det var sol ute

Kristine (34) fikk alvorlig slag i lillehjernen. Det var da hun innså at det var på tide å prioritere annerledes. - Jeg tok MR ni ganger fordi legene var redde for at de hadde oversett noe.

HJERNESLAG: Kristine klarte ikke annet enn å ligge rett ut og etter hvert mistet hun også synet. Dagen etter bestemte hun seg for å ringe legen. Foto: Privat
HJERNESLAG: Kristine klarte ikke annet enn å ligge rett ut og etter hvert mistet hun også synet. Dagen etter bestemte hun seg for å ringe legen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kristine Bornø Haukebøe (34) er trebarnsmor og arbeidsnarkoman. Det vil si, hun var arbeidsnarkoman, helt til det en dag sa stopp. (Psst: Når jobben blir «elskerinnen» hans: - Jobber han mer for å bruke mindre tid med deg, trenger forholdet en sjekk!)

Ved siden av å drive butikken Kidså i Stavanger, designer Kristine sitt eget klesmerke, My Little Bandit. En periode jobbet hun døgnet rundt, og det ble lite familietid til overs. I påsken 2015 merket hun at noe var galt. 

– Jeg hadde en periode med store hodesmerter, og jeg var veldig lyssky. Jeg klarte nesten ikke å se når det var sol ute. Mot slutten av påsken forverret det seg, og smerten var ikke til å hole ut lenger. Det føltes som at noen stakk en kniv inn i hodet mitt.

Kristine klarte ikke annet enn å ligge rett ut, men det var umulig å sove. Hun mistet også synet. Dagen etter bestemte hun seg for å ringe legen, og hun fikk time samme dag. (Psst: Dette skjer når du ikke sover en hel natt!)

– Legen trodde at det var migrene, og jeg trodde det var en hjernesvulst. Jeg fikk overtalt ham til å henvise meg til MR – i mellomtiden fikk jeg smertestillende.

LES OGSÅ: Langt flere kvinner enn menn er plaget med migrene

– Jeg var livredd

Det tok over to måneder før legen ringte tilbake. Han sa at hun måtte komme med én gang – det hastet, og han ville ikke oppgi prøveresultatene over telefonen.

– På dette tidspunktet var jeg på min mors hytte i Harstad, på en liten øy der båten går to ganger om dagen. Turen hjem var min verste flytur noen gang – jeg var alene og hadde tusen tanker i hodet. Jeg var livredd.

HJERNESLAG: Kristine ble lagt inn på nevropoliklinikk, og fikk konstatert to hjerneslag - et nytt og et gammelt slag. Dette resulterte i at hun måtte bli værende på sykehuset hele sommeren. Foto: Privat
HJERNESLAG: Kristine ble lagt inn på nevropoliklinikk, og fikk konstatert to hjerneslag - et nytt og et gammelt slag. Dette resulterte i at hun måtte bli værende på sykehuset hele sommeren. Foto: Privat Vis mer

Kristine ble lagt inn på nevropoliklinikk, og fikk konstatert to hjerneslag – et nytt og et gammelt slag. Dette resulterte i at hun måtte bli værende på sykehuset hele sommeren.

– Jeg gikk på syv forskjellige medisiner disse månedene. Det var et mysterium for alle hvordan det kunne skje, og jeg tok MR ni ganger fordi legene var redde for at de hadde oversett noe.

Da legene tok røntgen av Kristines hjerte så de at hun hadde et medfødt hull, som kan være årsak til slagene. Hun er derfor satt på blodfortynnende medisiner resten av livet.

LES OGSÅ: Line (26) fikk diagnosen senebetennelse, viste seg å være hjernesvulst

Har en sjelden sykdom

Etter to måneder på sykehuset fikk Kristine reise hjem igjen. Flere spesialister undersøkte prøvene som ble tatt, og de kom frem til at Kristine har en sykdom som heter «Multinodular and vacolating nauronal tumors», som er små cyster som dannes i hodet.

Jeg hadde fått ett alvorlig slag i lillehjernen, og det andre «slaget» kom av disse cystene jeg hadde inne i hodet. Denne sykdommen er ikke blitt forsket mye på, så jeg vet ikke så mye om den.

Mange har, i likhet med Kristine, hatt lillehjerneslag uten å merke det. Det betyr at slaget er lite, men har man hatt et hjerneslag er det økt risiko for nye slag, som i verste fall kan være store.

– Lillehjerneslag gir akutt svimmelhet, kvalme, oppkast og ustøhet, men symptomene kan gå raskt over. Andre symptomer på hjerneslag er lammelser, taleforstyrrelser, dobbeltsyn og synsfeltutfall, sier Halvor Næss, overlege ved Haukeland universitetssykehus og professor ved Universitetet i Bergen.

Hjerneslag er enten hjerneblødning eller hjerneinfarkt som skyldes blodpropp. Høyt blodtrykk kan gi både blødning og blodpropp i hjernen.

– Blodpropp skyldes også ofte forkammerflimmer og åreforkalkning. Narkotiske stoffer øker risikoen for hjerneslag, sier Næss.

LES OGSÅ: - Et hjerteinfarkt beskrives av noen som en følelsen av at en elefant sitter på brystet deres

– Mamma, du er aldri hjemme

Sykehusoppholdet fikk Kristine til å reflektere over sin egen livssituasjon. Hun kjente på dødsangsten, og skjønte at det var på tide å ta vare på helsen, og ikke vie hele livet til jobb.

– Jeg fikk sjokk da jeg så på noen bilder av meg selv, og oppdaget at det ene øyet mitt hang litt lenger ned enn det andre. Heldigvis har jeg tatt overraskende lite skade av slaget, det eneste jeg merker er at jeg blir fortere sliten.

LES OGSÅ: Hjerneslag: - Halvparten kan forhindres

Da Kristine kom hjem til familien sa datteren på ni år: «Mamma, du er aldri hjemme. Jeg ser deg aldri». Det var oppvekkeren som fikk henne til å selge butikken Kidså. Hun ville bruke tid på sitt eget klesmerke, og ikke minst ektemannen og barna. (Psst: 5 tegn på at du er i ferd med å bli utbrent!)

Klesmerket My Little Bandit vokser, og det er enklere å kombinere jobben med familielivet.

– Jeg er stort sett hjemme når barna kommer hjem fra skolen, og jeg kan sitte og jobbe litt på kvelden når de har lagt seg. Også har samboeren og jeg blitt flinkere til å prioritere hverandre. Det er viktig å tenke over hva man bruker tiden sin på, for i morgen kan det være for sent.

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer