Tvangslidelse

- Jeg har aldri hatt problemer med å snakke om tvangstankene mine, men det i seg selv kan også bli en tvangshandling

Marius måtte forsikre seg om at han ikke hadde skadet noen, hver dag. Til slutt ble han innlagt på psykiatrisk avdeling for å få kontroll over sine egne tanker.

TVANGSTANKER: Marius Munthe-Kaas har i varierende alvorlighetsgrad slitt med tvangslidelse siden han var 6 år gammel. Foto: Privat
TVANGSTANKER: Marius Munthe-Kaas har i varierende alvorlighetsgrad slitt med tvangslidelse siden han var 6 år gammel. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– For meg har det vært både tvangstanker og tvangshandlinger. Før jeg fikk behandling klarte jeg ikke å kontrollere tankene, og jeg gjorde derfor tvangshandlinger for å roe meg ned, sier Marius Munthe-Kaas (24) til KK.no.

Han har i varierende alvorlighetsgrad slitt med tvangslidelse (OCD) siden han var 6 år gammel, og det hele begynte første juledag i 1998 – noe han husker svært godt. 

LES OGSÅ: Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

– Jeg hadde blitt snakket litt strengt til av faren min på julaften etter å ha vært ganske frekk og ulydig. Neste dag våknet jeg av et panikkanfall, forteller han. 

Men det stoppet ikke der.

– Det varte ut dagen og jeg var konstant redd for å såre noen av de andre. Det var starten på det hele, sier han og påpeker at han rent biologisk har vært predisponert for angst siden han var født, legger han til.

LES OGSÅ: Margunn holdt tvangstankene skjult i 12 år

Ringte politiet flere ganger daglig

Frykten for å skade andre har vært det mest problematiske for Munthe-Kaas å forholde seg til. Og han kunne strekke seg langt for å forsikre seg om at han ikke hadde gjort noe vondt mot noen.

Tanken om at jeg kunne ha kommet til å skade en annen person uten at jeg var oppmerksom på det, gjorde at jeg ofte opptil flere ganger daglig ringte politiet for å sjekke om de hadde fått inn noe. Politiet i Asker og Bærum skal ha stor ros for måten de håndterte den situasjonen på, sier han. 

REDD FOR Å SKADE: Frykten for å skade andre har vært det mest problematiske for Munthe-Kaas å forholde seg til, noe mange nok kan slite med å forstå. Foto: Shutterstock / frankie's
REDD FOR Å SKADE: Frykten for å skade andre har vært det mest problematiske for Munthe-Kaas å forholde seg til, noe mange nok kan slite med å forstå. Foto: Shutterstock / frankie's Vis mer

Dette var en tvangshandling han måtte gjøre for å forsikre seg selv om at alt var i orden.

– De fleste andre vil nok ikke forstå hvordan man kan tenke slik. Men hvis man prøver å tenke seg en situasjon der man var litt uoppmerksom, kjører over en hump med bilen og hører et dunk kan det kanskje sammenlignes. «Var det et barn?». De fleste slipper tanken, men for meg har dette tatt flere dager, forklarer han.

LES OGSÅ: Nikotin, kaffe og alkohol kan øke angstsymptomer

En tvangslidelse kan gjøre hverdagen tung

Ifølge Åshild Tellefsen Håland, psykologspesialist og forsker ved Abup, består begrepet tvangslidelser av både tvangstanker og tvangshandlinger. Det ene er det som skaper ubehag, det andre er det som roer dem ned. Og som regel har man begge deler. 

Tvangstankene er repeterende tanker man ikke får ut av hodet, og disse kan skape angst og ubehag. Et eksempel er tvangstanker om smitte, der man er livredd for bakterier og sykdom. Tvangshandlingen er derimot den løsningen de velger for å roe seg selv ned, sier hun til KK.no. 

Ved bakteriefrykt kan man for eksempel begynne å vaske seg overdrevent mye, som en måte å redusere uroen inni seg på. Andre kan for eksempel være redd for at det skal oppstå brann. 

– Da vil man få behov for sjekkritualer og man begynner å sjekke komfyren og trekke ut kontakter for å berolige seg selv. Mange av oss kan noen ganger finne på å dobbeltsjekke komfyren, banke i bordet, eller vaske hendene en ekstra gang, men de som er rammet av tvangslidelser opplever dette så ofte at det går ut over funksjonen i hverdagen, forklarer hun. 

TVANGSHANDLING: Tvangstanker er repeterende tanker som skaper ubehag, tvangshandlinger er ritualet som roer dem ned.  Foto: Shutterstock / Warongdech
TVANGSHANDLING: Tvangstanker er repeterende tanker som skaper ubehag, tvangshandlinger er ritualet som roer dem ned. Foto: Shutterstock / Warongdech Vis mer

Ofte er det slik at voksne mennesker med tvangslidelser gjerne har hatt det allerede fra barndommen av. Noen får det i tenårene, mens andre får det i enda yngre alder.

– I forskning der man har forsøkt å kartlegge hvor mange som rammes av tvangslidelser så varierer tallene litt, men man regner at cirka én prosent av befolkningen er rammet. Og det er omtrent likt fordelt på kvinner og menn, sier Håland.

LES OGSÅ: Arbeidsledighet kan føre til depresjon og angst

Har lært seg å mestre tankene

Tvangstankene til Marius har hatt mange uttrykk. Sisteåret på videregående slet han med spisevegring og trente veldig mye, noe som resulterte i seks lungepunkteringer i løpet av året 2010. Da han senere fikk seg jobb i et teknologiselskap på Skøyen, hadde han store vanskeligheter med å komme seg til og fra jobb.

– Jeg var så redd for å skade andre. Hele reisen ble et megaprosjekt hver dag, til jeg ikke klarte det lenger og ble innlagt, forteller han.

En ond spiral av tvangstanker og tvangshandlinger førte til slutt til at han måtte legges inn på psykiatrisk avdeling, der han fikk behandling og hjelp til å takle tankene sine.

– Jeg har aldri hatt problemer med å snakke om tvangstankene mine, men også det i seg selv kan bli en tvangshandling, og noe av min behandling har vært å lære seg å mestre det selv, sier han og legger til:

– Jeg har ganske lite tvangstanker akkurat nå. Jeg har fortsatt en form for generalisert angstlidelse, men jeg holder den i sjakk. I tillegg har jeg en veldig flink kjæreste som vet hva hun skal si for at jeg skal roe meg ned. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer