Tvangslidelse

- Jeg har aldri hatt problemer med å snakke om tvangstankene mine, men det i seg selv kan også bli en tvangshandling

Marius måtte forsikre seg om at han ikke hadde skadet noen, hver dag. Til slutt ble han innlagt på psykiatrisk avdeling for å få kontroll over sine egne tanker.

TVANGSTANKER: Marius Munthe-Kaas har i varierende alvorlighetsgrad slitt med tvangslidelse siden han var 6 år gammel. Foto: Privat
TVANGSTANKER: Marius Munthe-Kaas har i varierende alvorlighetsgrad slitt med tvangslidelse siden han var 6 år gammel. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– For meg har det vært både tvangstanker og tvangshandlinger. Før jeg fikk behandling klarte jeg ikke å kontrollere tankene, og jeg gjorde derfor tvangshandlinger for å roe meg ned, sier Marius Munthe-Kaas (24) til KK.no.

Han har i varierende alvorlighetsgrad slitt med tvangslidelse (OCD) siden han var 6 år gammel, og det hele begynte første juledag i 1998 – noe han husker svært godt. 

LES OGSÅ: Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

– Jeg hadde blitt snakket litt strengt til av faren min på julaften etter å ha vært ganske frekk og ulydig. Neste dag våknet jeg av et panikkanfall, forteller han. 

Men det stoppet ikke der.

– Det varte ut dagen og jeg var konstant redd for å såre noen av de andre. Det var starten på det hele, sier han og påpeker at han rent biologisk har vært predisponert for angst siden han var født, legger han til.

LES OGSÅ: Margunn holdt tvangstankene skjult i 12 år

Ringte politiet flere ganger daglig

Frykten for å skade andre har vært det mest problematiske for Munthe-Kaas å forholde seg til. Og han kunne strekke seg langt for å forsikre seg om at han ikke hadde gjort noe vondt mot noen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer