Inkontinens:

- Jeg har aldri hoppet på trampoline. På lekeland sitter jeg og ser på

Hun trodde alle hadde det som henne etter å ha født. Først da Julie Hole (34) listet opp hvordan urinlekkasjene begrenser henne, skjønte hun at hun hadde et problem.

ÅPEN OM URINLEKKASJER: Julie Hole har valgt operasjon for å bli kvitt inkontinensen etter barnefødslene. Hun gleder seg til en hverdag uten begrensninger. FOTO: Privat
ÅPEN OM URINLEKKASJER: Julie Hole har valgt operasjon for å bli kvitt inkontinensen etter barnefødslene. Hun gleder seg til en hverdag uten begrensninger. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Men først måtte hun møte en jordmor som stilte spørsmålet direkte: Har du opplevd urinlekkasjer etter din første fødsel? Det hadde hun jo. Men hun hadde sikkert ikke vært flink nok med de knipeøvelsene. Kanskje hun aldri hadde fått dem helt til?

Og det var jo ikke sånn at hun tisset på seg, slik hun så for seg at inkontinente, gamle damer med bleie på sjukeheimen gjør. Men det var heller ikke snakk om noen få dråper om gangen, mer en følelse av å skvulpe over. Nok til at hun aldri går forbi et toalett når hun er på ferie uten å gå inn, hun tømmer blæren ofte for å forebygge uhell. Nok til alltid å ha veska full av bind, nok til at hun aldri har løpt eller hoppet på trampoline med barna sine.

- Jeg var 26 år da jeg fikk mitt første barn i 2011. Allerede på seksukerskontrollen fikk jeg beskjed om å knipe, men jeg fikk aldri noen opplæring i hvordan, forteller Julie.

LES OGSÅ: Lekker du når du løper?

- Det kan fikses på 20 minutter

Datteren Live var stor da hun ble født, og fødselen gikk fort. Julie var forberedt på at det kunne gå ut over underlivet i en eller annen grad. Så hun gjorde knipeøvelsene sine og tenkte at lekkasjene ville gå over med tiden. Hun trente ikke i permisjonstiden, bortsett fra trilleturer levde hun ikke så aktivt som før hun fikk barn. Først da hun var tilbake i jobben som lærer på barneskolen oppdaget hun det: Hun hadde ikke kontroll over blæren i det hele tatt.

- Hvis jeg nøys, hvis en elev ville tøyse og gjemte seg bak en dør for å skremme meg, hvis jeg dristet meg til en steptime på treningssenter – det gikk jo ikke. Jeg skvetter ikke litt i buksen, det fosser, forklarer hun.

- Da jeg var hos gynekologen og tok celleprøve ble jeg spurt om jeg gjør knipeøvelser. Jeg svarte ja, og fikk svaret «du kan knipe mer». Det tok jeg som en bekreftelse på at alt ikke var som det skulle være.

Når hun tenker tilbake på de åtte årene som er gått siden første fødsel, innser Julie at urinlekkasjene har vært et stort hinder i livet hennes. Hun som elsket å trene har helt sluttet å gå på treningssenter, i stedet kjøpte hun en tredemølle hjemme etter at hun fikk sønnen Levi i 2016. Før hun kan løpe på den i en halvtime har hun klippet til sønnens bleier så de passer henne. Selv de største bind er for små til å ta unna.

- Inkontinensen har begrenset meg på alle områder i livet, jeg er blitt stillesittende og inaktiv. Og jeg har en jobb som krever at jeg er aktiv, jeg underviser andreklasse og er egentlig utdannet gymlærer. Jeg har ikke lekt så mye som jeg har hatt lyst til med barna mine, aldri hoppet på trampoline, på lekeland sitter jeg og ser på.

Det var hos privat jordmor under andre svangerskap hun ble presentert for en løsning på problemet: Sønnen Levi lå an til å ha enda større fødselsvekt enn datteren Live, og jordmoren begynte å spørre direkte om urinlekkasjer. Deretter slapp hun bomben:

- Du er klar over at dette er noe vi kan fikse på tjue minutter?

LES OGSÅ: Ny metode kurerer overaktiv blære.

Valgte å være åpen

Julie gikk til fastlegen og ba om henvisning til spesialist for å bli vurdert for et inngrep som løfter blæren. På sykehuset måtte hun gjennom en rekke tester som kartla når hun lekker, hvor mye hun lekker og om hun slutter å lekke hvis blæren holdes i en annen posisjon.

Nå venter hun bare på innkalling til operasjon.

- På sykehuset forklarte de at blæren min kan ha fått seg en trøkk under fødselen og blitt liggende med en knekk som gjør at den aldri blir helt tømt når jeg er på do, forklarer Julie.

- Dermed ligger det alltid igjen en skvett i den knekken, og ved aktiviteter som gir trykk i buken, som hopp, nys eller løp, så skvulper det over.

Hun er blitt forberedt på at inngrepet går fort, men at smertene i dagene etterpå kan være store. Hun vil bli sykmeldt i to uker. Alt dette virker verdt det, synes Julie. Så verdt det at hun siden hun bestemte seg for å be om operasjon for ett års tid siden, visste at dette var noe hun skulle snakke om. Ikke bare til venninner og familie, men til sine mer enn 43 000 følgere på Instagram.

Her deler hun interiørbilder fra huset hun og mannen har bygget i Bergen, og ved juletider i 2017 hadde hun egentlig bestemt seg for å slette hele kontoen. Helt til det slo henne hvilken ypperlig kanal hun hadde til å nå ut til kvinner i riktig alder med det hun nå hadde oppdaget var et tabu i kvinnehelsen. Under tittelen «Min kampsak» har hun delt bilder og videoer av hele prosessen med å bli godkjent for operasjon. I skrivende stund er historien sett av over 20 000.

AKTIV: Julie Hole er en aktiv dame, men etter to fødsler har urinlekkasjene lagt en klar begrensning på aktivitetene. FOTO: Privat
AKTIV: Julie Hole er en aktiv dame, men etter to fødsler har urinlekkasjene lagt en klar begrensning på aktivitetene. FOTO: Privat Vis mer

- Responsen har vært helt overveldende. Jeg får kommentarer, meldinger og mailer fra kvinner som har vært hos legen etter å ha oppdaget at det er hjelp å få, til sammen flere hundre tilbakemeldinger. Folk skriver langt om at dette sliter de med, men de har ikke innsett hvor mye det plager dem før de nå har lest om det.

Hun har oppdaget at noen må snakke først, for at andre skal tørre å si hva som plager dem. Men aller helst skulle hun ønske at initiativet til samtalen lå et annet sted:

- Helsepersonell må spørre direkte om dette, det sitter så langt inne å si det om du ikke blir spurt. Urinlekkasjer er noe ingen snakker om. I den grad jeg har nevnt dette for venner før, har det vært på en litt fjasete måte. Litt sånn: Nei gud, nå ler jeg så jeg tisser på meg! Men ingen har jo skjønt hvor ille dette var. Det har vært vanskelig å sette ord på det.

Selv i møte med helsevesenets eksperter på urinveiene, var hun flau. Men det var bare i begynnelsen, hun oppdaget fort at hun ikke kunne utsette dem for noe de ikke har opplevd før. Dette er mennesker som har sett alt, som har det som jobb og er superproffe på det.

- Når du sitter med nakent underliv foran en mannlig urolog som ber deg hoste mens han holder fingene sine på blæren din, og du sier «da står spruten altså!», så er han forberedt på det. Urologer og uroterapeuter har dette som jobb, og de gjør det til verdens mest naturlige greie, forsikrer hun.

Et utbredt problem

Og naturlig, det er det. Og faktisk ganske vanlig: Det anslås at 30 prosent av alle kvinner har inkontinens, som er betegnelsen som brukes om alle som lekker litt eller mye. Likevel blir de færreste tilbudt veiledning i hvordan lekkasjene kan stoppes.

- Jeg liker ikke begrepet kniping. La oss heller kalle det bekkenbunnstrening, det er trening som all annen styrketrening av andre muskler i kroppen og den må gjøres ordentlig, forklarer Kari Bø, professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole.

Hun er opptatt av at operasjon ikke skal sees på som en lettvint løsning, og påpeker at studier viser at riktig bekkenbunnstrening kan gi minst like god langtidseffekt. Denne treningen har best effekt om den gjøres under veiledning enten individuelt eller i gruppe.

- 30 prosent får ikke til øvelsene på første forsøk og trenger mer instruksjon. Vi er altfor dårlige til dette i fødsels- og barselsomsorgen, og fitnessinstruktører er ofte mer opptatt av det jeg vil kalle utseendemuskulatur. Bekkenbunnsmuskulaturen må trenes ordentlig og intensivt som all annen muskulatur. Den gode nyheten er at det aldri er for seint å begynne.

Kari Bø mener det ikke er mulig å føde uten å få noe skade på muskler, bindevev og nerver i bekkenbunnen, men påpeker at disse skadene som oftest leger seg selv. For noen er skadene varige. Bø ser på skader etter fødsel som en idrettsskade som kan trenes opp igjen. Musklene i bekkenbunnen strekkes tre ganger så mye under en fødsel som det andre muskelgrupper tåler uten skader. Og da er det kanskje ikke så rart at kaffebenkene på lekeland er fylt opp av mødre, mens fedrene løper rundt og leker med barna?

Lekker det noen dråper når du hopper, er det nok til at du kan kalle deg inkontinent og kan ha utbytte av riktig trening. Ifølge Bø viser studier at 80 prosent av svenske trampolinehoppere opplever lekkasjer. Det rammer toppidrettsutøvere og deg og meg. Noen omgår problemet ved å drikke lite eller gå ofte på do, andre bruker bind eller truseinnlegg. I dag er det klar evidens for at bekkenbunnstrening har stor effekt på urinlekkasje hos kvinner, og det er internasjonal enighet om at styrketrening av bekkenbunnsmusklene skal prøves før operativ behandling. Bø mener de aller fleste kan bli bedre ved hjelp av trening, gitt at de får ordentlig veiledning og tar tiden til hjelp.

- De fleste tar altfor lite i, du skal ta i opp mot max og holde til du kjenner at muskulaturen skjelver. Dette er underkommunisert. Ved å kalle det knipeøvelser og si at du kan gjøre dem mens du sitter på bussen, undervurderer vi hva som skal til. For å bygge opp svak muskulatur bør du ha fullt fokus. Skal du bare vedlikeholde, kan du gjøre øvelsene hvor som helst, men man bør ikke gjøre for mange ting samtidig når man skal bygge opp muskulatur.

LES OGSÅ: Gruer du deg til å gå til gynekologen? Slik får du en bedre opplevelse.

Gleder seg til operasjon

Bø viser til studier på bekkenbunnstrening som har gått over fire til seks måneder, som viser at muskelstyrken øker hele veien. Det forteller oss at det hjelper å trene mye og lenge. I begynnelsen kommer gjerne progresjonen raskt, men mange må trene lenge for å bli helt kvitt lekkasjene.

- Ultralydundersøkelser viser at vi klarer å løfte muskelplaten ca en halv centimeter ved hjelp av seks måneders trening. Vi får tykkere og kortere muskulatur som lukker området rundt åpningene i bekkenet, noe som er med på bedre den strukturelle støtten som organene hviler på og som forebygger lekkasje når buktrykket øker ved aktiviteter som tunge løft, løp og hopp.

NY HVERDAG: Julie gleder seg til operasjonen som skal få slutt på inkontinensen. FOTO: Privat
NY HVERDAG: Julie gleder seg til operasjonen som skal få slutt på inkontinensen. FOTO: Privat Vis mer

- Og det beste er at det ikke finnes noen komplikasjoner eller bivirkninger. Du kan ikke bli for stram av bekkenbunnstrening, som noen tror. Det er en myte at det blir vanskeligere å føde etterpå, en systematisk oversikt over tolv ulike kontrollerte studier viser at bekkenbunnstrening under svangerskapet gir kortere periode med veer og kortere utdrivningstid - stikk i strid med myten.

I Julie Holes tilfelle går det mot operasjon. Hun kan bli innkalt når som helst. Hun er spent, men gleder seg enormt til resultatet.

- Urinlekkasjene påvirker alt jeg gjør – alltid. De verste opplevelsene jeg har hatt i løpet av disse syv årene har vært på store konserter, i bryllup og andre fester der det blir danset - og på lange fjellturer, forteller hun.

- Det å kunne gå en lang fjelltur, gå i bryllup og danse med mannen min, gå på konsert og hoppe i takt med musikken uten å måtte tenke på hvordan jeg skal klare å skjule lekkasjen. DET gleder jeg meg til. Bare det å slippe å hele tiden ha i bakhodet: Hvor er nærmeste do, har jeg nok bind i veska? Å kunne gjøre det jeg vil, uten begrensninger. Jeg har nesten litt problemer med å tro på at det faktisk kan bli en realitet innen veldig kort tid.

LES OGSÅ: Seks underlivsplager du bør kjenne til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer