Graviditet

- Jeg har fått høre at det jeg gjør er farlig

Treningsprofilen Inger Houghton, mest kjent som Instagramprofilen «Inger in Dubai», venter tvillinger i november. At hun fortsatt trener styrke, vekker reaksjoner.

TRENER FORTSATT: Treningsprofilen Inger Houghton (35) trener fortsatt underveis i sitt tvillingsvangerskap, og opplever at det kan vekke reaksjoner. Foto: Privat
TRENER FORTSATT: Treningsprofilen Inger Houghton (35) trener fortsatt underveis i sitt tvillingsvangerskap, og opplever at det kan vekke reaksjoner. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg har vist meg fram på Instagram i mange år, men det var først da jeg ble gravid at jeg møtte kritikk, sier Inger Houghton (35) på telefon med KK.

Treningsprofilen som opprinnelig er fra Egersund, er gift med Ian Houghton fra Sandnes, og sammen har de tilbragt ni år i Dubai der paret har drevet et trening- og behandingssenter. Det var her Inger, som er utdannet personlig trener, startet Instagram-kontoen «Inger in Dubai» som i skrivende stund har nærmere to hundre tusen følgere fra hele verden.

Mens paret bodde i Dubai fikk de datteren Kaia sammen (snart fem år), og nylig flyttet familien tilbake til Norge, med nyheten om at hun og ektemannen ventet tvillinger i november.

Avgjørelsen om å reise hjem til Norge ble tatt da de fikk vite at det var to babyer på vei. I tillegg skapte korona-epidemien usikkerhet om når de eventuelt kunne reise. Det ble til at de kastet seg rundt og kom seg hjem til familien til Inger så fort de evnet. Litt for fort, Inger skulle gjerne ha sagt ordentlig farvel til flere av vennene etter ni år som bofast i Dubai.

- Avslutningen ble litt brå. Men det var ikke så mye vi kunne gjøre med det, sier Inger.

Planen var aldri å bli i Dubai for alltid. Men ni år gikk fort. Og før det bodde paret fem år i Stockholm.

- Det føltes veldig godt å komme til Norge nå, sier Inger som innrømmer at savnet av familie tidvis ble stort.

Med to små på vei ble behovet for familie i nærheten større. Nå gleder paret seg til å bli foreldre for andre gang, denne gangen til en gutt og en jente.

- Det er fortsatt helt sprøtt å tenke på, sier Inger og ler. Hun delte tvillingnyheten i egne kanaler da det hadde gått omtrent tre måneder, og har siden den gang både postet bilder av den voksende magen, samt styrkeøkter slik hun pleier. Sistnevnte skaper innimellom reaksjoner. Slik var det sist gang hun var gravid også.

Treningskritikk

- Jeg vet at det å trene styrke som gravid kan vekke reaksjoner, forteller Inger. Det fikk hun erfare da hun gikk gravid første gang, og filmet at hun tok pullups i uke 39, altså like før fødsel. Videoen gikk viralt like etter fødselen, og Inger fulgte ikke spesielt nøye med i kommentarfeltet.

- Jeg så at det var flere som var negative til at jeg gjorde en så tung øvelse, blant annet husker jeg en som skrev "she's gonna kill her baby". Det humret jeg bare av. Jeg satt jo der med en nyfødt på armen, og begge var i god form, sier Inger og ler.

Men det var den gang. Inger opplever dette svangerskapet som annerledes enn sitt første. Og kanskje var det for å komme eventuelle kritikere i forkjøpet, at hun valgte å dele et innlegg der hun skrev at hun både følte seg eldre, mer sårbar og ikke like sterk fysisk som forrige gang hun gikk gravid.

- Det plager meg i grunn ikke. Det som plager meg er alle kommentarene om hvordan treningen min kan skade barna og framprovosere en for tidlig fødsel, skrev Inger.

Se dette innlegget på Instagram

Pregnancy really hit different this time. I’m 5 years older, I already have a child to care about, and oh, I got the #2for1 deal. I have less energy and more aches and pains (hello lower back and #heartburn), and my belly feels hard and sensitive. Like it sometimes hurts to touch it and I can’t remember it was like that with my first. My training is a whole different story this time around. I’m training half of what I’m used to (pregnant or not!), but I’m actually ok with that. I honestly thought it would stress me out more not to get my daily fix, and that I would consider myself lazy, but it doesn’t bother me. What does bother me however are all the comments about how my training is risky and can bring on early labour. Or maybe not the comments per se, but the fact that I let them get to me. Last pregnancy I got similar comments as well, but they didn’t affect me in the same way. I thought being more experienced with pregnancy and training would make me feel more secure in my own decicions, but with «everyone» saying that a #twinpregnancy is at higher risk, I find it harder to trust my own body. I want to continue to workout because of how it makes me feel, and I am adjusting the load and effort for each week and workout. I understand some of the stuff I do can seem way too challenging for someone who is pregnant with twins, but keep in mind that training is all relative. The comments are probably coming from a good place, but please know they do not help. All they do is scare me, and it’s not nice to feel scared #pregnancyupdate

Et innlegg delt av Inger Houghton (@ingerindubai)

- Å gå gravid med tvillinger er jo i større grad forbundet med risiko, og det at jeg stadig får høre dette har nok preget graviditeten min i større grad enn sist, sier Inger oppriktig til KK.

Hun forteller at ved forrige graviditet prellet negative kommentarer om at hun trente for hardt, bare av. Hun følte seg sikker på egne avgjørelser og egen kropp.

- Nå må jeg innrømme at jeg kjenner på en del uro. Det er kanskje ikke så rart, for googler man tvillingsvangerskap kan man jo bli litt nervøs, påpeker Inger.

- Også er jeg klar over at det blir en mer stressende barselperiode med to på en gang, og en fra før, forteller Inger.

MAGE FOR 2: - Å gå gravid med tvillinger føles tyngre, sier Inger Houghton til KK. Foto: Ida Marie Urdal
MAGE FOR 2: - Å gå gravid med tvillinger føles tyngre, sier Inger Houghton til KK. Foto: Ida Marie Urdal Vis mer

Hun anser seg ikke som noen verdensmester på alt som har med svangerskap å gjøre, selv om hun har barn fra før. Og hvem føler seg egentlig som eksperter når magen vokser?

- Jeg tror mange gravide er engstelige for å gjøre feil på ulike områder, og for å få kritikk fra andre mødre for hvordan de lever. Å gå gravid er på mange måter en sårbar fase. Noen ganger kan velmente råd virke som krass kritikk, sier treningsprofilen.

- Jeg tror mye av det er godt ment, men det kan bli mange råd og formaninger, og i verste fall kan man spre unødig frykt med alle disse rådene. Sånn virker det på meg i hvert fall, sier Inger.

Ikke tiden for å "perse"

Hun understreker at hun er opptatt av å ikke ta sjanser med treningen, og at hun kun trener for vedlikehold og for godfølelsen.

- Det er ikke sånn at jeg er ute etter å sette rekorder eller komme i mitt livs form, sier Inger og påpeker at alle gravide har ulike utgangspunkt for å bedrive trening under graviditeten, og derfor må tilpasse treningen etter det nivået som passer for dem.

- Det er superviktig å ikke sammenligne seg med andre i denne perioden, formaner den personlige treneren.

- Også kan det jo være greit å vite at en som meg faktisk har trening som jobb, ikke noe jeg skal gjøre i tillegg til en fullpakket arbeidsdag. Så derfor er det ikke så imponerende egentlig, sier Inger og ler.

Hun forteller at hun senest i dag fikk en kommentar på det lokale treningssenteret om hvorvidt hun burde ta markløft.

- Det var et vennlig spørsmål, men jeg tror mange har en oppfatning om at gravide må ta det fullstendig med ro, sier Inger.

Som gravid med tvillinger får hun oppfølging hos lege, og passer på å ikke gjøre noe som strider med råd og retningslinjer derfra.

Forberedt på at det vil ta tid

Med en jobb som personlig trener og kroppen avbildet i sosiale medier for mange tusen følgere, hvordan opplever hun egen kropp i endring og «mammakropp»-idealet?

- Ved forrige graviditet gikk jeg raskt opp i vekt og fant en ro med det. Jeg var klar over at kroppen endret seg og at jeg ville finne tilbake til min normale form igjen, og stresset ikke med at det måtte skje med én gang etter fødselen. Denne gangen kommer jeg jo til ha en mye større mage, og er forberedt på at det blir litt annerledes etterpå, både med tanke på overskudd og kapasitet til å trene. Jeg kunne sagt at jeg ikke brydde meg noe om det, men det er ikke helt sant, sier Inger oppriktig som for øvrig kan melde om at gjensynsgleden med brødskive med ost og skinke har vært stor.

- Jeg er sikker på at lokalbutikken har opplevd en dramatisk økning av salget av dette, sier hun og ler.

- Og lapskaus, herlighet så godt! Men det rareste jeg har opplevd angående cravings slo inn nå for noen uker siden. Da kjente jeg på lysten til å spise såpe, er ikke det helt sprøtt? sier Inger og ler høyt for hun forter seg å understreke at hun ikke har falt for fristelsen.

- Jeg antar at det kommer til å gå over. Men det viser hvor mye merkelig som skjer med kroppen mens man er gravid, som man ikke har noen form for kontroll over, avslutter den spreke treningsprofilen.

- Må få oppfølging

- Generelt er det slik at dersom man er frisk førstegangsfødende med ett barn i magen som ligger i hodeleie, så kan man fint trene slik man er vant til, godt ut i svangerskapet, sier jordmor og helsesykepleier Linda Tjellaug til KK.

Hun påpeker at rådene endrer seg dersom man har underliggende sykdommer, om man tidligere har født prematurt eller opplever blødninger og premature rier.

- I tillegg endrer rådene seg dersom man går gravid med tvillinger eller trillinger, sier Tjellaug og påpeker at det er viktig å bli fulgt opp tidlig i svangerskapet og følge rådene man får angående fysisk aktivitet.

- Å gi generelle råd om trening kan være utfordrende fordi gravide har ulike utgangspunkt og ulike forestillinger om hva det vil si å trene og være aktiv. Noen har løpt maraton eller løftet tunge vekter før de ble gravide, andre har ikke bedrevet noe særlig fysisk aktivitet tidligere, sier Tjellaug og forklarer at en tommelfingerregel er at treningen ikke skal gjøre vondt, ikke utsette magen for direkte støt eller risiko for fall etter uke 12, og ikke føre til blødninger.

- Et svangerskap er selvsagt helt naturlig, men det er også en unntakstilstand for kroppen, sier Tjellaug og oppfordrer den gravide til å kjenne etter hva som føles riktig, og søke råd hos kvalifisert personell hvis de har spørsmål.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer