Lungestransplantasjon:

- Jeg har fått livet i gave, og er så utrolig takknemlig for det!

Ragna (59) har vært lungesyk store deler av livet, og for noen år siden ble tilstanden kraftig forverret. For å overleve måtte Ragna få nye lunger.

FIKK LUNGETRANSPLANTASJON: Ragna (59) har aldri vært i så god form som hun er nå, etter å ha fått nye lunger. (Foto: Ida H. Bergersen)
FIKK LUNGETRANSPLANTASJON: Ragna (59) har aldri vært i så god form som hun er nå, etter å ha fått nye lunger. (Foto: Ida H. Bergersen) Vis mer
Publisert

I 1998 fikk Ragna Hosarøygarden Eriksen (59) diagnosen lungefibrose – en kronisk tilstand med arrdannelse i lungevevet. Ifølge LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) kan det sammenlignes med et arr i huden etter et kutt eller skrubbsår. Ved lungefibrose har man unormal arrdannelse i lungeblærene.

– Jeg har vært lungesyk i mange år, men levde godt med det, frem til 2014. Da ble jeg raskt mye dårligere. Det var tungt å puste, og jeg måtte begynne med oksygenbehandling i 2015.

Dersom Ragna skulle bevege seg utendørs måtte hun ha med seg en tralle med oksygentilførsel. Hjemme hadde hun et elektrisk apparat med en slange på 15 meter.

– Jeg ble vant til det, så det var ikke et stort problem for meg. Det verste med sykdommen var å våkne opp på natten uten å få puste. Jeg hostet mye, og hadde vanskeligheter med å bevege meg. Jeg klarte ikke å gå mer enn et par hundre meter før jeg måtte stoppe.

LES OGSÅ: – Jeg kunne ikke dø fra Charlotte

Sto i kø for å få nye lunger

Lungesykdom kan oppstå uten kjent årsak, og det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som er årsaken. Det kan oppstå på grunn av yrkes- og miljømessige årsaker, ved strålebehandling eller hos personer med bindevevssykdommer, ifølge LHL.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer