Lungestransplantasjon:

- Jeg har fått livet i gave, og er så utrolig takknemlig for det!

Ragna (59) har vært lungesyk store deler av livet, og for noen år siden ble tilstanden kraftig forverret. For å overleve måtte Ragna få nye lunger.

FIKK LUNGETRANSPLANTASJON: Ragna (59) har aldri vært i så god form som hun er nå, etter å ha fått nye lunger. (Foto: Ida H. Bergersen)
FIKK LUNGETRANSPLANTASJON: Ragna (59) har aldri vært i så god form som hun er nå, etter å ha fått nye lunger. (Foto: Ida H. Bergersen) Vis mer
Publisert

I 1998 fikk Ragna Hosarøygarden Eriksen (59) diagnosen lungefibrose – en kronisk tilstand med arrdannelse i lungevevet. Ifølge LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) kan det sammenlignes med et arr i huden etter et kutt eller skrubbsår. Ved lungefibrose har man unormal arrdannelse i lungeblærene.

– Jeg har vært lungesyk i mange år, men levde godt med det, frem til 2014. Da ble jeg raskt mye dårligere. Det var tungt å puste, og jeg måtte begynne med oksygenbehandling i 2015.

Dersom Ragna skulle bevege seg utendørs måtte hun ha med seg en tralle med oksygentilførsel. Hjemme hadde hun et elektrisk apparat med en slange på 15 meter.

– Jeg ble vant til det, så det var ikke et stort problem for meg. Det verste med sykdommen var å våkne opp på natten uten å få puste. Jeg hostet mye, og hadde vanskeligheter med å bevege meg. Jeg klarte ikke å gå mer enn et par hundre meter før jeg måtte stoppe.

LES OGSÅ: – Jeg kunne ikke dø fra Charlotte

Sto i kø for å få nye lunger

Lungesykdom kan oppstå uten kjent årsak, og det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som er årsaken. Det kan oppstå på grunn av yrkes- og miljømessige årsaker, ved strålebehandling eller hos personer med bindevevssykdommer, ifølge LHL.

På tur med oksygentralla: Ragna klarte var så syk at hun så vidt klarte å gå. Her er hun sammen med ektemannen sin, Robert. (Foto: Privat)
På tur med oksygentralla: Ragna klarte var så syk at hun så vidt klarte å gå. Her er hun sammen med ektemannen sin, Robert. (Foto: Privat) Vis mer

– Jeg vet ikke hvorfor jeg fikk lungefibrose. Jeg har ikke jobbet i miljøer hvor det er forhøyet risiko for å få det, og jeg har heller aldri røyket. Det var nok rett og slett uflaks, forklarer Ragna.

Helsa til 59-åringen ble brått dårligere, og hun ble satt i kø for å få transplantert nye lunger. Det tok ikke mer enn fire-fem måneder før legene fant en donor som passet.

– Det er uvanlig å få en slik operasjon så raskt – jeg var veldig heldig. Operasjonen gikk bra, og jeg ble værende på Rikshospitalet i fire uker. Jeg var egentlig ganske sprek allerede fra første dag.

Til tross for sykdommen har Ragna holdt på med styrketrening over lengre tid sammen med en fysioterapeut, noe som kom til nytte da hun skulle trene seg opp igjen etter operasjonen.

– Jeg er sterk, og det kommer godt med etter en slik operasjon. Da blir opptreningen lettere. Men det var rart å komme hjem fra sykehuset – jeg følte meg ganske usikker i begynnelsen.

LES OGSÅ: Trine og Toril lever med sjelden sykdom

Fikk akutt avstøtning to ganger

Det kan oppstå alvorlige komplikasjoner i forbindelse med en lungetransplantasjon, og i tiden etterpå. Det kan blant annet oppstå en akutt avstøtning, noe Ragna har opplevd to ganger.

– Første gang fikk jeg det en uke etter operasjonen, men da var jeg på sykehuset, så det ble oppdaget raskt. Den andre avstøtningen fikk jeg etter tre måneder – jeg oppdaget det selv da jeg målte pusten min, noe som må gjøres hver dag. Jeg ble livredd, men heldigvis finnes det gode medisiner for det, og jeg har ikke hatt problemer med det siden den gang.

Bortsett fra å ta immundempende medisin, pusteprøver og forskjellige øvelser, trenger ikke Ragna annen behandling. Hun har fått et helt nytt liv etter operasjonen.

– Jeg kom raskt i form etter operasjonen. Jeg startet forsiktig med å gå, og deretter gikk det bare oppover. Nå går jeg turer hver dag, i tillegg til å trene med fysioterapeut to ganger i uken.

Har fått en helt ny hverdag: Ragna deltok på KK-mila – noe hun aldri hadde klart for kun ett år siden. (Foto: Ida H. Bergersen)
Har fått en helt ny hverdag: Ragna deltok på KK-mila – noe hun aldri hadde klart for kun ett år siden. (Foto: Ida H. Bergersen) Vis mer

Hverdagen har endret seg totalt

Hverdagen til Ragna har endret seg drastisk etter operasjonen i fjor høst. Nå kan hun fungere som normalt, uten å måtte ta hensyn til hva hun orker.

– Før pleide jeg å si at jeg kun klarte å gå i nedoverbakker. Jeg orket ikke å gå i oppoverbakker. Operasjonen har endret livet mitt, og jeg kjenner det så utrolig godt på kroppen – jeg tror jeg aldri har vært så frisk før, jeg har lyst til å gjøre så mye!

Helgen som var deltok Ragna på KK-mila, noe som var en stor bragd med tanke på at hun for et år siden knapt klarte å gå.

– Det var veldig stort å kunne delta på et slikt løp – stemningen var kjempebra, og selv om jeg gikk mesteparten av tiden, klarte jeg å løpe litt også. Jeg skal fortsette å trene, og delta neste år også. Det skal bli en tradisjon, smiler hun.

Ragna har virkelig fått kjenne på kroppen at organdonasjon kan redde liv. Hun oppfordrer alle til å melde seg som organdonor.

– Det er så utrolig viktig. Man trenger ikke organene sine dersom man ikke eksisterer lenger, men andre kan ha nytte av det. Jeg har fått livet i gave, og er så utrolig takknemlig for det!

LES OGSÅ: Omtrent tre av fire opplever at det å være pårørende går utover egen helse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer