Pårørende

- Jeg har ikke ord for hvor mangelfull oppfølging jeg som pårørende har fått

Siv Henningstad har vært nær pårørende til tre personer med forskjellige diagnoser. Hun mener behandlingen hun har fått av helsevesenet er vidt forskjellig. - Ved demens kan man kontakte en demenskoordinator. Ved spiseforstyrrelse får man ikke en liten brosjyre engang, sier hun.

PÅRØRENDE TIL FLERE: Siv Henningstad mener behandlingen hun har fått som pårørende, er svært forskjellig avhengig av diagnosen pasienten har. Særlig kritisk er hun til hvor lite informasjon som gis pårørende ved spiseforstyrrelser. Foto: Privat
PÅRØRENDE TIL FLERE: Siv Henningstad mener behandlingen hun har fått som pårørende, er svært forskjellig avhengig av diagnosen pasienten har. Særlig kritisk er hun til hvor lite informasjon som gis pårørende ved spiseforstyrrelser. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Siv Henningstad har lang erfaring i å være pårørende. Hun har vært nær pårørende til en med demens, en med kreft og en med spiseforstyrrelse. Det har vært tungt, innrømmer hun. Vanskelig. Til tider nesten overveldende. Men det aller vanskeligste, det som virkelig har gjort henne opprørt, fortvilet og utmattet, er hvordan hun som pårørende har blitt behandlet av det helsevesenet hun har gjort alt hun kan for å avlaste.

- Jeg har ikke ord for hvor mangelfull og likegyldig oppfølging jeg som pårørende har fått, særlig når det gjelder pasienten med spiseforstyrrelse. Det har vært en slags lukket arena der vi pårørende blir totalt satt til side, og ikke får noen info verken om behandlingsforløpet, sykdommen, hvordan vi bør forholde oss til den, hvordan vi kan hjelpe pasienten, og hvor vi selv kan søke hjelp. Ingenting, sier hun.

Enorm belastning å være pårørende

Den sårbare rollen som pårørende, med all den bekymring, usikkerhet og alarmberedskap som følger med, er i seg selv utmattende, påpeker hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer