Katarina Sollid

- Jeg har vært helt uten selvdisiplin

Katarina Sollid (28) har kjent et sterkt behov for å vise at man kan droppe ei økt, og likevel spise kanelbolle.

KATARINA SOLLID: Katarina Sollid ønsker å inspirere flere til å finne balansen mellom trening og mat, og det å kose seg. Men gradvis har kosen tatt over for treningsmotivasjonen. Foto: Privat/Instagram
KATARINA SOLLID: Katarina Sollid ønsker å inspirere flere til å finne balansen mellom trening og mat, og det å kose seg. Men gradvis har kosen tatt over for treningsmotivasjonen. Foto: Privat/Instagram Vis mer
Publisert

Katarina Aarhuus Sollid (28) har i mange år delt treningsglede på Instagram, hvor hun har godt over 80.000 følgere. Den blide, positive jenta fra Harstad brenner for at trening skal være lystbetont og gøy. Hun har også podkasten «Katarina og Andrea», hvor hun byr på både opp- og nedturer fra hverdagen.

KK har tidligere intervjuet henne om livsstilsendringen hun gikk gjennom i tenårene, men at motivasjonen aldri var å bli slank. Hun ville heller trene for å bli sterk.

- Jeg gikk gjennom en ganske drastisk livsstilsendring på den tiden, og skapte gode, men relativt strenge treningsrutiner som jeg fulgte over flere år, sier hun.

Under denne perioden jobbet Katarina deltid og var student, noe som ga henne en relativt fleksibel hverdag. Etter hvert som livet har gått sin gang, og hverdagen har endret seg til fulltidsjobb og annet fokus i livet, har også «driven» og motivasjonen til å opprettholde trening og et strengt kosthold dabbet av, forteller hun.

- Jeg har over lang tid laget unnskyldninger for meg selv, som hvorfor den treningsøkten ikke er så viktig i dag, og kjent litt ekstra etter om jeg egentlig gidder. Jeg har også laget unnskyldninger for hvorfor jeg absolutt trenger en sjokolade på vei hjem fra butikken, som jeg spiser opp og kaster i søpla på veien hjem, og hvorfor jeg selvsagt skal kjøpe take-away bare fordi det er helg. Og det skjer gjerne hver dag gjennom helgen.

Følt seg umotivert

Katarina anser seg selv som en relativt sunn, frisk og sporty jente, men det siste året føler hun at hun egentlig har vært langt ifra det – i alle fall om hun sammenligner det med sin egen oppfatning av hva det innebærer.

- Jeg har følt meg umotivert, og forsøkt mange ulike måter å komme meg ut av det på, uten hell. Jeg har forsøkt å minne meg selv på hvordan livsstilsendringen min gjorde meg godt, hvor bra jeg følte meg og hvor fine rutiner og vaner jeg hadde da, men jeg har ikke lyktes med å komme inn i det igjen, sier hun, og legger til:

- Jeg har jo gjort det før, og vet hva jeg behøver for å ha det bedre med meg selv, men det betyr ikke at det er bare-bare å faktisk klare å ta tak og gjøre de tingene man vet man trenger.

Nedadgående spiral

Mange kan nok kjenne seg igjen i hverdagens fristelser, og å stå overfor to valg: Enten velge det du vet er bra for deg, eller velge det du synes du fortjener, som virker som et fint og hyggelig valg der og da.

- Jeg har stort sett gått for nummer to: Det late, komfortable valget. Helt uten selvdisiplin, og helt uten ønske om å ta meg selv i en retning jeg vet jeg egentlig ønsker. Jeg har langsomt og gradvis havnet i en nedadgående spiral, dypt inn i komfortsonen.

- Hva fikk deg til å innse det?

- Jeg har tullet det bort til venner og familie over lang tid, og sagt «ja, men sånn er jo jeg» - litt for mange ganger. Det har gradvis gått opp for meg, men det var en samtale med ei venninne som gjorde at jeg ville ta tak.

Venninnen fortalte om en tøff tid, hvor hun takket være et treningsprogram og en coach opplevde en form for mestring på treningsfronten.

- Jeg har alltid tenkt at et treningsprogram ikke er noe for meg, som virkelig brenner for at trening skal være lystbetont, motiverende, gøy, sosialt og variert, men akkurat nå kjenner jeg at noen faste rammer kanskje er akkurat det jeg trenger. Jeg har aldri kjent at jeg har trengt særlig disiplin fordi jeg stort sett føler meg veldig motivert, men disiplin er akkurat det man trenger når man ikke lenger kan lene seg på motivasjonen.

Katarina ser på endringen som veldig naturlig, men det har likevel vært vanskelig for henne å innse at hun hadde havnet i et destruktivt mønster.

- Jeg har ikke noen vanskeligheter med å innrømme at jeg har hatt svært lite selvdisiplin, men jeg skulle bare ønske jeg innså det, eller følte det tidligere slik at jeg kunne gjort noe med det.

Gått litt for langt

Mange treningsinfluensere legger ikke akkurat skjul på strenge treningsrutiner og et strikt kosthold, og deler gjerne hva slags treningsopplegg de følger. Og der har Katarina alltid vært en motpol, da hun brenner for at man skal finne en balanse når det gjelder trening, mat og sosiale settinger. Noe som er befriende for veldig mange.

- Jeg har alltid ønsket å inspirere andre til å forstå at man kan kose seg selv om man trener og spiser sunt. Og nettopp ved å ha så mye fokus på det i sosiale medier, har det kanskje påvirket meg til å falle ut av vanene, sier hun, og fortsetter:

- Jeg tror at dette fokuset har gått litt for langt, ved at jeg heller har kjent på et sterkt behov for å vise verden at man kan droppe ei økt, og likevel spise kanelbolle eller godis. Jeg har følt på et slags ansvar for å ikke skape et negativt press overfor følgerne mine.

Trenings- og kostholdsprogram

Nå har Katarina startet på et trenings- og kostholdsprogram, som et slags verktøy for å organisere trening og kosthold i hverdagen på en bedre og mer strukturert måte.

- Jeg følte en «skam» over å ha startet på et treningsprogram, noe jeg nå noen måneder senere syns er litt sykt egentlig. Et trenings- og kostholdsprogram er jo ikke det samme som å være kjempestreng og ikke kunne leve et normalt liv. Jeg kommer til å følge det en stund til, frem til jeg føler meg trygg i å være tilbake, og ikke falle tilbake til dårlige vaner, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer