Rastløse bein

- Jeg hater å kalle det rastløse bein, for det høres så bagatellmessig ut

Lene Pettersen Manskow (55) har både MS, kreft og rastløse bein. Hun er ikke i tvil om hvilken sykdom som plager henne mest i hverdagen.

INGEN HVILE: En typisk tv-kveld for Lene Pettersen Manskow tilbringes aldri i sofaen. Så fort hun setter seg ned og slapper av, kommer kriblingen og smertene og hun må opp og stå eller gå. Foto: Privat
INGEN HVILE: En typisk tv-kveld for Lene Pettersen Manskow tilbringes aldri i sofaen. Så fort hun setter seg ned og slapper av, kommer kriblingen og smertene og hun må opp og stå eller gå. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er fælt å si det, men det var på en måte bedre å ha kreft. Da fikk jeg masse omsorg, forståelse og hjelp. Mens dette her, det virker det som om mange tror at bare er en bagatell, sier Lene Pettersen Manskow (55).

Lene er en av opp mot 500 000 nordmenn som plages av den nevrologiske lidelsen Restless Legs Syndrome (RLS), på norsk gjerne kalt rastløse bein. Symptomene er en intens og ubehagelig kribling og uro i beina når man skal slappe av, som kun lindres av å gå, stå eller bevege på beina. Symptomene kommer som regel på kvelds- og nattestid, og fører til innsovningsproblemer og urolig eller avbrutt søvn gjennom natta. Mange pasienter med RLS får alvorlige søvnforstyrrelser, som igjen går utover funksjonsnivå og livskvalitet på dagtid.

- Det er uroen som er verst. Smertene kan jeg distrahere meg bort fra, jeg kan til og med sovne med smerter, men uroen i beina er det ikke mulig å komme unna. Den er så påtrengende at beina nærmest hopper og spretter, og jeg MÅ stå opp og gå. Det er det eneste som hjelper, sier Lene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.