Lavt stoffskifte

- Jeg kan ikke leve uten medisiner

Lene Marie (30) er konstant trøtt og trodde hun var utbrent. Så fikk hun påvist lavt stoffskifte.

LAVT STOFFSKIFTE: Lene Marie Sarajervi (30) ble diagnostisert med lavt stoffskifte i niendeklasse på ungdomsskolen. Foto: Privat
LAVT STOFFSKIFTE: Lene Marie Sarajervi (30) ble diagnostisert med lavt stoffskifte i niendeklasse på ungdomsskolen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Da Lene Marie Sarajervi (30) gikk i niendeklasse på ungdomsskolen, ble hun plutselig ekstremt trøtt. Hun sov nesten to uker i strekk – hun var så trøtt at hun knapt klarte å stå opp av senga. Moren tok henne med til fastlegen, hvor hun fikk påvist lavt stoffskifte (hypotyreose).

Til tross for det, startet hun ikke med medisiner.

- Legen sa at stoffskiftet kan stabilisere seg av seg selv når man er i tenårene, derfor var det lurt å vente for å se om det gikk seg til av seg selv.

Den ekstreme trettheten forsvant etter kort tid, og Lene Marie tenkte ikke noe mer over det, før hun oppsøkte legen av en annen årsak da hun var i 20-årene. Da hadde hun fått hudsykdommen vitiligo. Tilstanden kjennetegnes av flekkvis utvikling av avgrensede, hvite områder i huden.

- Plutselig begynte jeg å få masse hvite flekker på kroppen. I tillegg til det, var humøret mitt veldig ustabilt, så jeg dro til legen for å få en utredning. Jeg trodde kanskje at jeg var bipolar.

Lene Marie utdyper:

- Om jeg ble sint eller irritert, kunne jeg få jeg raserianfall – det gjorde fysisk vondt i kroppen til tider. Og om jeg var blid, var jeg gørrglad, sier hun med sørlandsdialekt.

Først trodde legen at Lene Marie var utbrent på grunn av jobb, derfor ble hun sykemeldt en kort periode.

- Etter kort tid skjønte jeg at det ikke var på grunn av jobben, og jeg ba om å ta blodprøver hos legen for å se om jeg manglet noe. Og det gjorde jeg.

Ble medisinert med Levaxin (Thyroxin)

Det viste seg at Lene Marie hadde lavt stoffskifte igjen. Vitiligo assosieres med autoimmune sykdommer, slik som stoffskiftesykdom.

- Da falt brikkene på plass. Legen fortalte at jeg hadde fått påvist lavt stoffskifte på ungdomsskolen, noe jeg hadde glemt. Men da falt brikkene på plass.

30-åringen fikk medisinen Levaxin (Thyroxin), og hun klarer ikke å beskrive endringen hun opplevde. Det var som natt og dag.

- Jeg kan ikke leve uten medisiner, sier hun.

Den gode effekten Lene Marie fikk fra medisinene, varte ikke evig. En viss andel av stoffskifte-pasientene opplever at de ikke får stabilisert stoffskiftet godt nok med medisiner. Enkelte blir fortalt at prøvene er fine, og at stoffskiftet er innenfor normalområdet, men så har de fortsatt noen eller mange symptomer.

- Det siste året har stoffskiftet plaget meg veldig mye. Jeg har vært til og fra legen mange ganger; jeg pleier å ta blodprøver når jeg føler meg utmattet, for å se om det er noe som kan gjøres. Dette har jeg gjort hver tredje eller fjerde måned det siste året.

MYE BLODPRØVETAKING: Lene Marie er jevnlig hos legen for å kontrollere stoffskiftet. Foto: Privat
MYE BLODPRØVETAKING: Lene Marie er jevnlig hos legen for å kontrollere stoffskiftet. Foto: Privat Vis mer

Ekstremt trøtt og sliten

Lene Marie sover veldig mye i perioder fordi hun er så trøtt – hun kan gjerne sove 12-13 timer om natten.

- I disse periodene er jeg konstant trøtt og utmattet – uansett hvor mye søvn jeg får. Jeg prøver å trene for å få energi, men jeg får ikke noe overskudd av det. Jeg er fortsatt like trøtt. Jeg kan også drikke fem kopper kaffe eller trene rett før leggetid, uten at jeg har problemer med å sove. Det er veldig slitsomt å ha det sånn.

Lene Marie forteller at hun har leilighet, bil, gode folk rundt seg, og en bra jobb, i tillegg til at hun trener og spiser sunt. Likevel er hun til tider veldig nedstemt, og sliter med psyken.

- Jeg kan våkne opp med en klump i magen, og det kan være vanskelig å komme seg opp av senga. Det kan være mye tankekjør til tider, og jeg har slitt mye med angst. Jeg har gode dager også, men de vonde dagene er veldig tunge.

Vitiligo-utslettene er også verre enn noen gang. Det har ført til at hun også har mistet mye hår på hodet, og øyenbrynshår.

- Jeg har sjekket det ut hos lege, spurt om råd hos frisøren, gått på tabletter, prøvd kremer og diverse vitaminer, men ingenting hjelper. Stress påvirker hårtap, men jeg blir enda mer stressa når jeg ser at håret faller av. Jeg vet ikke om stoffskiftet påvirker dette, men jeg tror det har en viss sammenheng.

FRUSTRERT: Lene Marie har inntrykk av at lavt stoffskifte er noe man bare må leve med. Foto: Privat
FRUSTRERT: Lene Marie har inntrykk av at lavt stoffskifte er noe man bare må leve med. Foto: Privat Vis mer

Vanskelig å gjøre noe med

En ting Lene Marie nylig har blitt oppmerksom på, er at man ikke må ta medisinen på morgenen før man skal ta blodprøver. Det kan påvirke resultatet noe.

- Jeg har snakket med flere som har lavt stoffskifte, og mange synes det er vanskelig å regulere riktig medisindose. Når det eneste legen sier er at du er innenfor referanseområdet, er det vanskelig å få gjort noe mer med det. Det virker som at det bare er noe man må leve med, sier hun frustrert.

Vanlige symptomer på lavt stoffskifte

Det er mange symptomer som kan knyttes til lavt stoffskifte, men det aller vanligste er mangel på energi, ifølge Lars Omdal, lege ved Balderklinikken, og medlem i Stoffskifteforbundets faglige råd.

- Vanlige symptomer er unormal tretthet og slitenhet – det gjelder de fleste i en eller annen grad. Mange føler at de blir mer «ulne» i hodet; at de sliter med konsentrasjon, hukommelse og mentalt tempo. Alt går tregere. Noen sliter med å henge med på jobb, i lange samtaler og lignende.

LEGE: Lars Omdal. Foto: Privat
LEGE: Lars Omdal. Foto: Privat Vis mer

Enkelte opplever å gå opp i vekt, men langt ifra alle. Det er likevel vanlig å føle at kroppen er «hoven».

- Man kan føle at kroppen og ansiktet er mer «pløsete». Det er et ganske vanlig symptom på lavt stoffskifte. Noen går litt opp i vekt på grunn av væskeansamling.

Å være frossen selv om det er varmt, kan også være et symptom på lavt stoffskifte.

- Enkelte merker forandringer i hud og hår – for eksempel at man blir tørr i huden, og neglene blir flisete. Tarmproblemer er et annet symptom – man kan oppleve å bli tregere i magen.

Påvirker psyken

Lavt stoffskifte kan også påvirke psyken en hel del. Noen blir nedstemt, og andre kan oppleve å bli deprimert.

Omdal forklarer at det hender at pasienter blir feildiagnostisert. Psykiske plager som oppstår på grunn av lavt stoffskifte, kan forveksles med depresjon.

- Om pasienter kommer til legen og forklarer at de har lite energi, sliter med konstant tretthet, i tillegg til at de er nedstemt, bør man sjekke stoffskiftet. Om man går lenge med lite energi og er trøtt hele tiden, kan det påvirke psyken, så det blir en ond sirkel. Psykisk og fysisk helse henger ofte sammen.

Omdal understreker at symptomene som er nevnt ikke nødvendigvis handler om lavt stoffskifte – det er ganske vanlige symptomer, men han mener det er viktig å utelukke lavt stoffskifte.

- Enkelte pasienter har mange symptomer, mens andre knapt merker det. Noen har mange symptomer selv om prøvene er innenfor normalområdet, mens andre har tydelige utslag på prøvene, men føler seg fine.

Ubehandlet lavt stoffskifte

- Kan det være farlig å gå med ubehandlet lavt stoffskifte?

- Om man har veldig uttalt lavt stoffskifte, kan det øke blodtrykk og kolesterol, og derfor øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Om det påvirker psyken og man utvikler en depresjon, er det veldig uheldig.

Lavt stoffskifte kan også gjøre det vanskeligere å bli gravid.

- Selv med en mild grad av lavt stoffskifte, kan det bli vanskeligere å bli gravid, og risikoen for spontanabort øker. Om man er gravid, kan både ubehandlet, underbehandlet og overbehandlet lavt stoffskifte påvirke fosterutviklingen på en negativ måte, sier Omdal.

Mange pasienter har god effekt av standardbehandling med Thyroxin (T4), som stabiliserer stoffskiftet. Men en del pasienter føler ikke at de kommer i mål med denne behandlingen. Dette gjelder en andel på cirka 10-20 prosent, kanskje mer.

- Dette er et kjempeviktig aspekt jeg jobber mye med. Jeg får inn pasienter fra hele Norge, som sliter med stoffskiftet. Denne pasientgruppen blir ofte mistolket – de får høre at plagene «bare» er psykisk eller stress. Dessverre er forskningen som finnes til nå, relativt mangelfull, mener Omdal.

Vanskelig å medisinere riktig

- Hvorfor er det så vanskelig å medisinere riktig?

- Det kan være en mismatch mellom pasientens egne opplevelse av symptomene, og hvordan prøvene ser ut. Om stoffskiftet er innenfor normalområdet, kan legene ofte tenke at symptomene kommer på grunn av noe annet, som for eksempel depresjon, forklarer Omdal.

Det finnes en annen medisin det kan være verdt å prøve, for pasientene som ikke kommer i mål med vanlig behandling. Dette er en kombinert behandling, med stoffskiftehormonene T3 og T4.

- T4 finnes i vanlig behandling, men det er ikke et aktivt hormon – det er kun råvaren, som må omdannes til T3. Dette skjer trolig ikke i stor nok grad hos alle, og da må man få en kombinert behandling av begge to. Derfor er det logisk å tilføre litt T3, sier Omdal.

Omdal har over 20 års klinisk erfaring, og han har jobbet mye med denne behandlingen.

- En frisk skjoldbruskkjertel produserer både T4 og T3, og da er det ganske logisk å tilføye begge disse hormonene, for å «herme» etter en frisk skjoldbruskkjertel. Vår erfaring tilsier at mange av pasientene som sliter med lavt energinivå, nedstemthet eller hjernetåke, får det klart bedre med denne behandlingen.

Hvorvidt denne kombinasjonen skal brukes, er fortsatt omdiskutert i fagmiljøet.

- Det er ikke farlig å gi behandlingen et forsøk, om man er forsiktig med doseringen. Det kan være problematisk om man bruker for høye doser – da kan pasienten risikere å få høyt stoffskifte. Overdosering fører til at hjertet må jobbe hardere, og det kan ha flere negative helsekonsekvenser, sier Omdal, og fortsetter:

- Det er viktig å understreke at man ved kombinasjonsbehandling skal være forsiktig – det er snakk om å finne en god balanse. Med god erfaring er ikke dette et problem, men det krever et godt samarbeid mellom lege og pasient.

Kjertelekstrakt fra dyr

Et annet behandlingsalternativ som finnes, er kjertelekstrakt fra dyr. Dette bør kombineres med Levaxin.

- I gamledager brukte man kjertelekstrakter fra dyr for å regulere stoffskiftehormoner hos mennesker, kjertelekstrakter inneholder både T3 og T4. Det finnes ikke på blå resept, så det koster mer, men for noen har det vært en redning, forklarer han.

Kosthold og fysisk aktivitet

Noen mener at kostholdsendringer kan fungere bra, noe Omdal støtter.

- Et sunt kosthold med mye antioksidanter er bra. Og å følge generelle råd, som å ta vare på helsa så godt man kan, sørge for å få restitusjon, hvile og nok søvn, og begrense stress så godt det lar seg gjøre. Dette gjelder alle, men det er ekstra viktig for pasienter med lavt stoffskifte. Man kan oppleve å få betydelig flere symptomer om man stresser, og aldri får nok søvn.

Å være i fysisk aktivitet er svært positivt, både styrketrening og kondisjonstrening, ifølge Omdal.

- En aktiv muskelmasse bidrar til å gjøre stoffskiftet mer effektivt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer