Lavt stoffskifte

- Jeg kan ikke leve uten medisiner

Lene Marie (30) er konstant trøtt og trodde hun var utbrent. Så fikk hun påvist lavt stoffskifte.

LAVT STOFFSKIFTE: Lene Marie Sarajervi (30) ble diagnostisert med lavt stoffskifte i niendeklasse på ungdomsskolen. Foto: Privat
LAVT STOFFSKIFTE: Lene Marie Sarajervi (30) ble diagnostisert med lavt stoffskifte i niendeklasse på ungdomsskolen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Da Lene Marie Sarajervi (30) gikk i niendeklasse på ungdomsskolen, ble hun plutselig ekstremt trøtt. Hun sov nesten to uker i strekk – hun var så trøtt at hun knapt klarte å stå opp av senga. Moren tok henne med til fastlegen, hvor hun fikk påvist lavt stoffskifte (hypotyreose).

Til tross for det, startet hun ikke med medisiner.

- Legen sa at stoffskiftet kan stabilisere seg av seg selv når man er i tenårene, derfor var det lurt å vente for å se om det gikk seg til av seg selv.

Den ekstreme trettheten forsvant etter kort tid, og Lene Marie tenkte ikke noe mer over det, før hun oppsøkte legen av en annen årsak da hun var i 20-årene. Da hadde hun fått hudsykdommen vitiligo. Tilstanden kjennetegnes av flekkvis utvikling av avgrensede, hvite områder i huden.

- Plutselig begynte jeg å få masse hvite flekker på kroppen. I tillegg til det, var humøret mitt veldig ustabilt, så jeg dro til legen for å få en utredning. Jeg trodde kanskje at jeg var bipolar.

Lene Marie utdyper:

- Om jeg ble sint eller irritert, kunne jeg få jeg raserianfall – det gjorde fysisk vondt i kroppen til tider. Og om jeg var blid, var jeg gørrglad, sier hun med sørlandsdialekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer