Ansiktsblindhet:

– Jeg kan leve med at folk tror jeg er overlegen, det som er vondt er at jeg sårer folk

Myriam kan passere gode venner uten å si hei, eller presentere seg på nytt til noen hun nettopp snakket med. Hun er en av rundt 100 000 nordmenn som ikke klarer å gjenkjenne ansikter.

Myriam var nærmere tretti da hun skjønte at ikke alle ser ansikter som henne: Tomt under hårfestet. De som er hardest rammet av ansiktsblindhet, gjenkjenner ikke engang sitt eget speilbilde. Foto: Ellen Jarli
Myriam var nærmere tretti da hun skjønte at ikke alle ser ansikter som henne: Tomt under hårfestet. De som er hardest rammet av ansiktsblindhet, gjenkjenner ikke engang sitt eget speilbilde. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Myriam Halden Bjerkli (57) fikk tidlig høre at hun var overlegen, men hun skjønte ikke at ikke alle hadde det som henne. Først da hun var nærmere 30 år leste hun om ansiktsblindhet, og forsto at andre mennesker gjenkjenner hverandre på en helt annen måte enn hun klarer.

Siden har hun prøvd å flette det inn i samtalen ved første anledning: Hvis jeg overser deg eller hilser på deg som om du er en ukjent, er det ikke fordi jeg ikke bryr meg. Jeg husker deg rett og slett ikke ved å se på ansiktet ditt.

– Jeg håper min åpenhet gjør at andre ansiktsblinde skjønner hva som feiler dem, og gjør det lettere for omgivelsene våre å forstå at vi verken er overlegne eller arrogante, sier Myriam fra Tromsø, som har bodd på Ringdal i Larvik siden 1986.

Aha-opplevelsen

Den første opplevelsen av at andre husker ansikter på en annen måte enn henne, kom på en messe da hun var i slutten av 20-årene. En dame som hadde møtt Myriam tilfeldig for ti år siden, gjenkjente henne og kom bort for å prate.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer