Hyperhidrose

- Jeg kunne ikke støvsuge hjemme, uten å dusje etterpå

Marte Enberg Dahl (22) har slitt med overdreven svetting i mange år. Hun pleide alltid å ha med seg ekstra klær.

EKSTREM SVETTING: Marte Eneberg Dahl (22) har vært plaget med svette i mange år. Nylig fikk hun behandling som hadde god effekt. Foto: Privat
EKSTREM SVETTING: Marte Eneberg Dahl (22) har vært plaget med svette i mange år. Nylig fikk hun behandling som hadde god effekt. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Marte Enberg Dahl (22) har siden tenårene vært plaget med mye svetting, noe som har påvirket livskvaliteten hennes.

- Det er veldig flaut. Når jeg går tur i rolig tempo, blir jeg gjennomsvett. Jeg kunne ikke støvsuge hjemme, uten å dusje etterpå. Jeg har utsatt sånne små, hverdagslige ting, for å unngå å svette. Og selv om det er vinter, og jeg fryser, svetter jeg. Det er ganske irriterende.

Når Marte får spørsmål om når det startet, tenker hun tilbake til barndommen. Hun har alltid vært veldig varm.

- Jeg nektet å ha på meg votter på barneskolen, men fikk streng beskjed om å ta dem på. Mamma kledde på meg, og jeg kledde av meg. Det var alltid sånn.

Den som svettet mest

På ungdomsskolen, da Marte kom i puberteten, begynte hun å svette mye.

- Jeg har alltid vært den personen som svettet mest. Og jeg svetter på hele kroppen, inkludert hender, føtter, ansiktet og i hodebunnen. Jeg får raskt fett hår på grunn av det.

Marte husker at hun var den eneste i klassen på ungdomsskolen som dusjet etter gymtimen.

- Jeg var jo gjennomsvett, noe som ikke er unaturlig når man trener, men det føltes veldig flaut og rart å være den eneste.

Og selv om Marte dusjet, fortsatte kroppen å produsere svette i lang tid etter at treningen var ferdig.

- Det var ganske grusomt, forteller hun.

Trodde ikke det fantes hjelp å få

Marte brukte ikke mye tid på kjerringråd eller dyre deodoranter. Hun aksepterte at hun var en person som svettet mye, og hun ante ikke at det kunne dreie seg om en tilstand.

Det var først for to år siden, da hun ble kjent med ev jente via studiene, at hun ble oppmerksom på tilstanden hyperhidrose. Denne jenta hadde hyperhidrose, og fortalte at hun slet med ekstrem svetting.

- Jeg begynte å google og lese masse om tilstanden. Da slo det meg at jeg hadde alle symptomene, og jeg ble overbevist om at jeg har hyperhidrose. Det var en lettelse å få vite at det faktisk er en egen tilstand. Det er bare så synd at nesten ingen vet hva det er, eller tør å snakke om det.

Svært belastende

Hyperhidrose finnes i flere former: Idiopatisk (opptrer spontant, uten kjent årsak eller underliggende årsak), eller sekundær til andre tilstander, forklarer Linnea Torsnes, spesialist innen hud- og veneriske sykdommer ved Aleris Majorstuen.

- Alle områder på kroppen kan være affisert, men hyperhidrose i armhuler, hender og føtter er vanligst. Hyperhidrose er svært psykososialt belastende, sier hun.

HUDLEGE: Linnea Torsnes. Foto: Aleris
HUDLEGE: Linnea Torsnes. Foto: Aleris Vis mer

- Hvorfor får noen hyperhidrose?

- Det er ikke helt klarlagt hvorfor noen får primær idiopatisk hyperhidrose, men det er en overaktivitet i den delen av hjernen som styrer thermoregulering, som via det sympatiske nervesystemet styrer svettekjertlene, forklarer Torsnes.

Diagnostisering

Ifølge Torsnes er det rundt tre til fem prosent av befolkningen i den vestlige verden som har hyperhidrose. Tilstanden kan være arvelig.

- Vanligvis svetter man for å holde kroppstemperaturen nede når omgivelsene er varme, eller ved økt muskelaktivitet. Ved hyperhidrose svetter man overdrevent mye.

Ved mistanke om hyperhidrose, vil hudlegen kartlegge sykdomshistorikk grundig, i tillegg til å gjøre en klinisk undersøkelse.

- Det vil være aktuelt å ta blodprøver og andre undersøkelser for å utelukke bakenforliggende årsaker. Ved hjelp av en iod-test kan man se hvor på huden pasienten svetter, sier Torsnes.

Fikk behandling med tabletter

Marte tok kontakt med fastlegen, og fikk henvisning til en hudlege. Hun følte at hudlegen tok henne på alvor, og hun fikk resept på noen tabletter (Egazil) som skulle ha effekt.

- Jeg opplevde at tablettene hadde noe effekt, og jeg fikk ingen bivirkninger, men endringen var ikke så stor som jeg hadde håpet på, sier hun.

- Egazil er en medisin som brukes mot overdreven svette, selv om den ikke er laget for formålet. Medisinen brukes mot overdreven svette på grunn av bivirkningen at man blir tørrere, forklarer Peter Norman Svamo, lege og daglig leder ved Svetteklinikken.

- Ettersom Egazil er en veldig uspesifikk medisin, gjør det at man oftest har mange andre bivirkninger samtidig, slik som tørre øyne, tørr munn, treg mage med forstoppelse, og vanskeligheter med å urinere. De siste årene har det også kommet fram at det er sannsynlig at denne typen medisin kan kobles til demens i tidligere alder. Kognitive bivirkninger er ikke uvanlige, sier han.

Svamo forklarer at behandling med botox er et mye snillere valg, men at det er et dyrt alternativ for mange.

Botox-behandling

Da Marte skulle tilbake for en ny time, ble hun møtt av en ny hudlege. Det skulle vise seg å være flaks.

- Legen hadde god erfaring med hyperhidrose, og hun anbefalte meg å prøve botoxinjeksjoner for å stoppe svettingen. Jeg har fått det under armene to ganger, og det har vært som en helt ny verden! Jeg svetter fortsatt på andre steder av kroppen, men det har vært verst under armene.

- Gjør det vondt å ta botox?

- Det er ikke en god følelse, men jeg fikk beskjed om å bruke bedøvelseskremen Emla fra apoteket. Det fungerer veldig bra, men man merker det hvis man har smurt dårlig på et lite område.

Marte forklarer at hudlegen setter 25 små stikk med botox under hver arm.

- Det er vanskelig å forklare følelsen av stikkene, men det er ikke direkte vondt, bare litt rart.

NY VERDEN: Behandlingen med botox viste seg å ha veldig god effekt for Marte. Foto: Privat
NY VERDEN: Behandlingen med botox viste seg å ha veldig god effekt for Marte. Foto: Privat Vis mer

Må ta jevnlige injeksjoner

Marte har vært vant til at armhulene alltid er våte, og hun har måttet skifte t-skjorte flere ganger om dagen. Det trenger hun ikke lenger.

- Nå kan jeg gå i en klesbutikk og kjøpe en bluse – noe jeg aldri har kunnet bruke før. Å sitte på restaurant en hel kveld, uten å få svetteringer under armene, har vært en stor lettelse!

Botox varer ikke evig, derfor må Marte ta injeksjoner hver fjerde måned i starten, og deretter sjeldnere.

- Det er ikke sånn at jeg ikke svetter under armene i det hele tatt, men nå vil jeg tro at jeg har det på samme måte som folk flest. Når jeg trener svetter jeg masse, men på en helt vanlig dag kan jeg gå i samme t-skjorte uten å måtte bytte fordi jeg svetter sånn.

Åpen om plagene

- Har tilstanden bydd på vanskeligheter sosialt?

- Nei, jeg kan ikke huske at det har vært et stort problem. Jeg har hatt gode, trygge folk rundt meg, og jeg har vært ganske åpen om det. Jeg har ikke noe problem med å fortelle til noen at jeg svetter ekstra, og at det er fordi jeg har hyperhidrose. Men det er ikke sånn at jeg forteller folk at jeg skal gå på do for å tørke meg under armene, og skifte t-skjorte, sier hun med en latter.

Marte opplever at det kan være litt lite forståelse rund hyperhidrose, noe som sannsynligvis kommer av at det er så lite kjent.

- Mange kan nok reagere med å tenke at det er litt ekkelt, fordi de tenker at svette er ekkelt. Det er nok forbundet med en del skam, om man ikke vet at det skyldes en tilstand.

Tidligere måtte Marte planlegge godt, og alltid ha god tid når hun skulle steder, for å unngå å stresse.

- Jeg har også alltid pakket med meg ekstra klær. Noen ganger, når det har vært ekstra ille, har jeg lagt papir under armhulene. Det er ikke akkurat luksus, men det kan dekke for de verste krisene. Jeg har heller ikke gått i klær hvor svetten synes ekstra godt. Det er jo egentlig helt tullete, men om det gjør deg mer komfortabel, er det verdt det.

ÅPEN: Istedenfor å skamme seg over svettingen, har Marte valgt å være åpen om plagene. Foto: Privat
ÅPEN: Istedenfor å skamme seg over svettingen, har Marte valgt å være åpen om plagene. Foto: Privat Vis mer

Håper på bedre tilbud

I alvorlige og veldig plagsomme tilfeller av hyperhidrose, kan pasienter nå få botox på blå resept etter søknad til HELFO. Da vil behandlingen koste mindre. Dette har Marte fått.

- Hadde det kostet flere tusen per behandling, hadde jeg ikke gjort det. Men jeg mener at det er viktig å bruke tid på forskning, og forbedre tilbudet til oss som sliter med dette. Selv om det ikke er en tilstand som handler om liv og død, kan det redusere livskvaliteten betydelig.

- Hvordan har du klart å leve med det i alle årene før du fikk behandling?

- Først og fremst må du lære deg å stå i det. Jeg har selv erfart at dersom jeg stresser, svetter jeg mer. Jeg tror det er viktig å kunne si det høyt, om man føler på det, og forklare at det er en tilstand. Så kan man gjerne le litt av det, og bare ufarliggjøre det hele, sier Marte, og legger til:

- Jeg har også prøvd å tenke at folk har nok med seg selv. Det er ingen som egentlig bryr seg så mye om jeg svetter litt ekstra.

Det finnes flere behandlingsalternativer mot hyperhidrose:

1. Antiperspirant med aluminiumklorid

- Denne behanlingen er effektiv hos mange, og da særlig til armhuler. Brukes én gang daglig. Kan virke irriterende for huden, forklarer Torsnes.

2. Iontoforese

Behandlingen kan brukes ved hyperhidrose i armhuler, hender og føtter. Huden utsettes for svak elektrisk strøm.

- Dette må gjøres flere ganger ukentlig, i cirka en halvtime initialt, deretter mindre hyppig. Pasienten må utføre behandlingen over tid. Ikke alltid effektiv, sier Torsnes.

3. Fjerne svettekjertler

Svettekjertlene i armhulene kan fjernes.

- Det finnes flere metoder, som for eksempel kirurgi og laser, ser Torsnes.

4. Sympatektomi ved ekstrem håndsvette

Sympatektomi er et inngrep hvor nervefibrene som stimulerer svettekjertlene kuttes.

- Noen får bivirkninger i form av for eksempel tørre hender og økt svetting andre steder, sier Torsnes.

5. Botox

Injeksjoner med botox til områder med ekstrem svette.

- Botox reduserer eller stopper svette i fire til seks måneder. Gjentatte behandlinger gir samme eller bedre virkning. 90 prosent opplever effekt. Behandlingen kan være smertefull, avhengig av område som behandles, forklarer Torsnes.

Det finnes også andre legemidler som brukes mot hyperhidrose, opplyse Torsnes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer