Kjærlighetsspråk:

- Jeg møter flere par med ulike kjærlighetsspråk, enn par som har det samme

Derfor er det viktig at du vet hvordan partneren din kommuniserer kjærlighet og omsorg.

KJÆRLIGHETSSPRÅK: Setter du mest pris på nærhet, gaver eller anerkjennende ord? Det kan det være lurt å finne ut av! FOTO: Shutterstock
KJÆRLIGHETSSPRÅK: Setter du mest pris på nærhet, gaver eller anerkjennende ord? Det kan det være lurt å finne ut av! FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Vet du akkurat hvordan du skal glede partneren din? Eller kanskje dere ofte møter på misforståelser fordi dere viser kjærlighet og anerkjennelse på forskjellige måter? Da kan det være at dere har forskjellig kjærlighetsspråk.

Den amerikanske psykologen og forfatteren Gary Chapman er kjent for konseptet om «de fem kjærlighetsspråkene». Det handler om hvordan du uttrykker omsorg og kjærlighet overfor partneren din, og at du må bruke et språk som partneren forstår. Vi har nemlig forskjellige måter å vise, og å ta i mot, kjærlighet og omsorg.

LES OGSÅ: Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold

De fem kjærlighetsspråkene

Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) har på sine nettsider gjengitt de fem kjærlighetsspråkene som Chapman tar for seg i boken «Kjærlighetens fem språk: hvordan uttrykke hjertevarme overfor den du er glad i». Her kommer en oversikt over de fem språkene. Kanskje du kjenner deg igjen i én eller flere av dem? Og - hvor viktig er det at du og kjæresten din forstår hverandres språk?

1. Anerkjennende ord
Det vi sier til hverandre som anerkjenner den andres personlighet, handlinger, holdninger eller verdier. Mange trenger å høre at man er ønsket og elsket. Ved å anerkjenne partneren din, viser du din støtte og hvorfor du liker å være sammen med akkurat ham eller henne.

Hvis du har en partner som trenger anerkjennende ord er ikke tause handlinger nok. I hverdagen kan det handle om en melding for å si at du tenker på ham eller henne, hilse og gi en klem når du kommer eller går, og kanskje aller viktigst: si takk for de små tingene.

2. Tid for hverandre
Dette kjærlighetsspråket handler om å prioritere tid til å være sammen. Tid er for mange noe vi har lite av i hverdagen. Du kan vise at du gjerne vil tilbringe tid sammen med kjæresten ved å invitere ham eller henne på en date - og sørge for at ikke mobil eller PC kommer i veien for å være sammen.

3. Gaver
Gaver kan være små eller store, kostbare eller enkle. Du kan gi en ting, en blomst, et minne eller du kan gi av deg selv. En gave kan være å lytte til din partners opplevelser og interesser. En blomsterbukett eller en bok som vi vet partneren har ønsket seg lenge sier mer enn mange ord, hvis mottakeren er en person som verdsetter symbolske tegn på kjærlighet.

4. Tjenester
Dette er noe vi gjør som vi vet at partneren setter pris på. Det kan være helt enkle ting som å lage mat, dekke bordet, støvsuge, klippe gresset eller å skrape bilen fri for is på ruten en kald vinterdag. Vi kan glede partneren vår mer enn vi aner ved å gjøre tjenester som uttrykker at vi bryr oss om ham eller henne.

5. Fysisk nærhet
Det fysiske er en viktig del av nærheten i et parforhold, og det handler om mye mer enn sex. Berøring er livgivende både for barn og voksne. Noen er helt avhengige av fysisk nærhet for å føle at de hører til. Uten fysisk nærhet, seksuell kontakt og berøring kan de føle seg avvist av partneren. Du kan gi partneren din fysisk nærhet ved å gi en klem, kysse, ha sex, holde partneren din i hånden eller ligge tett inntil.

Kilde: Bufdir / «Kjærlighetens fem språk: hvordan uttrykke hjertevarme overfor den du er glad i»

TID SAMMEN: For noen er tid sammen den aller fineste måten å vise kjærlighet og omsorg på. FOTO: Shutterstock
TID SAMMEN: For noen er tid sammen den aller fineste måten å vise kjærlighet og omsorg på. FOTO: Shutterstock Vis mer

Viktig å skaffe seg kunnskapen

Det er altså forskjellige måter vi kan vise vår kjære at vi setter pris på ham eller henne. Kanskje du setter stor pris på bekreftelse i hverdagen gjennom gode ord, mens partneren din foretrekker å ligge inntil hver kveld?

KK har spurt samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby, som også driver bloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par, om hvor stor rolle kjærlighetsspråkene spiller i et parforhold.

- Er det vanlig at par «snakker ulike språk»?

- Jeg møter flere par med ulike kjærlighetsspråk, enn par som har det samme, sier Huseby til KK.

Hun understreker at en del har hørt om kjærlighetsspråkene, men at de færreste par har tatt «testen»:

- Som innebærer at de hver for seg noterer ned sitt eget kjærlighetsspråk, pluss det de tror er partneren sitt. Deretter kommer gjetting og avsløring; veldig mange får ny innsikt her.

Flere par kan altså oppleve at de ikke var klar over partnerens foretrukne måte å vise kjærlighet på. Huseby sier at det ikke trenger å være et problem at man har ulike måter å uttrykke og oppfatte kjærlighet på - det er jo det det handler om:

- Når man er glad i noen og ønsker å vise det på en måte som treffer, er det én ting som gjelder: Å skaffe seg denne kunnskapen. Det kan man gjøre helt på egenhånd, jfr. testen over.

SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Privat
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Privat Vis mer

Det som derimot kan skje dersom man har ulike kjærlighetsspråk, er at én eller begge gir den andre en form for kjærlighet som man ønsker og trenger selv, uten at den andre oppfatter det eller kjenner seg elsket – og det ikke på noe tidspunkt blir avdekket og justert. Da kan det bli vanskelig, forklarer samlivsterapeuten.

- Det vil ofte være ensomt og trist for begge parter, men kommer gjerne til uttrykk som frustrasjon. Er det tilfelle, oppfordres man til å søke hjelp for å skifte spor. Det finnes familievernkontorer over hele landet, sier Huseby.

Derfor er det viktig å tilegne seg denne kunnskapen om hverandre. Selv om du viser din kjærlighet ved å gi en gave, er det ikke sikkert partneren din tolker det som en kjærlighetserklæring - kanskje han eller hun verdsetter anerkjennende ord eller tid sammen, fremfor dyre gaver?

Stor betydning for langvarig forhold

Å forstå hvordan partneren kommuniserer kjærlighet har stor betydning for flere ting, forklarer Huseby.

- De aller, aller fleste ønsker nærhet og en spesiell tilknytning til den de lever sammen med. For å få til det, må man kjenne hverandre, forstå hverandre og tilpasse seg hverandre – her kommer blant annet kjærlighetsspråkene inn.

Det har også stor betydning for et langvarig forhold og kan forebygge utroskap, sier hun.

- For når man kjenner seg elsket og får dekket sine behov i forholdet man er i, er sjansene mindre for at man søker behovene dekket et annet sted, sier Huseby.

Om dere er svært forskjellige når det kommer til å kommunisere kjærlighet til hverandre, er det noen ting dere kan prøve for å løse problemet.

Huseby peker på tre tiltak:

1) Lære seg å strukturere samtaler og regulere følelser, så man kan snakke konstruktivt sammen.

2) Gå skikkelig i dybden på hvordan det ser ut for den enkelte. Når man virkelig forstår hverandre, blir man som oftest både mer omsorgsfull og mer fleksibel.

3) Innse at kritikk og avvisning sjelden gir deg det du er ute etter. I stedet kan du invitere til en viktig prat om kjærlighetsspråk og be om det du trenger. Hvis ikke det funker: søk hjelp!

FYSISK NÆRHET: Mange liker å vise kjærlighet gjennom intimitet, sex, klemmer, kyss og kos. FOTO: Shutterstock
FYSISK NÆRHET: Mange liker å vise kjærlighet gjennom intimitet, sex, klemmer, kyss og kos. FOTO: Shutterstock Vis mer

Forskjellige ønsker om nærhet

Det femte kjærlighetsspråket, fysisk nærhet, kan være komplisert for noen. Forskjellig behov for sex, for eksempel, er ikke uvanlig, og noen er mer kosete enn andre.

Cecilie Kjensli er sexinspirator og innehaver av den erotiske nettbutikken Cpunktet.no. Hun sier at vi alle har forskjellige behov, og at vi kan vise eller gi uttrykk for kjærlighet på ulikt vis. Når det gjelder intimitet, tror hun kvinner og menn kommuniserer forskjellig.

- Som et eksempel sies det jo at kvinner har sex for å få kjærlighet, mens menn viser kjærlighet for å få sex, og ikke da på en kynisk måte, selv om det også skjer. Vi bare er sånn, sier hun til KK.

Hun understreker at kvinner er mer komplisert skrudd sammen når det kommer til sex, og er oftere mer plaget av seksuell sjenanse enn hva menn er.

- Flesteparten av kvinner får for eksempel ikke orgasme når de ligger med mennene sine, selv om de får det på egenhånd. I tillegg «faker» mange kvinner. De later som om det går for dem, for å være greie og kjærlige med mennene, og for ikke å føle seg dumme for at det ikke går for dem.

Altså setter noen kvinner sin egen nytelse til side for at mannen skal føle seg bra, og dette mener Kjensli er en stusselig måte å suge til seg kjærlighet på. Med små grep kan kvinner også få det helt topp - og det vil være til det beste for begge parter.

- Er du den i forholdet som trenger mest kos, så ta litt kos. Ikke vær passiv og vent på kjærtegn. Du kan hente de selv, så lenge det blir godt mottatt, så klart.

Noen elsker kos og nærhet, og ønsker å få det behovet dekket, selv om de ikke ønsker at det skal utvikle seg til sex.

- Selv er jeg en «gnekka-lus» som stadig er bort på mannen for å få en kos, og for å lukte litt på han. Ikke fordi jeg vil ha sex, men fordi det gir en deilig og trygg følelse, sier Kjensli og fortsetter:

- Hvis man koser bare for å få sex, så blir ikke det nødvendigvis oppfattet positivt, men heller nesten litt sleipt, selv om det ikke er sånn ment.

Det er heller ikke hyggelig å avvise eller bli avvist, men Kjensli understreker at man kan gjøre mye mer sammen enn å kun ha samleie.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer