Delte magemuskler

- Jeg ønsket ikke å leve med en kropp som ikke føltes som meg

Alexandra Hytten (32) hadde store plager med delte magemuskler etter tre svangerskap. Nylig ble hun operert, og KK fikk være med på operasjonsstua.

DELTE MAGEMUSKLER: Alexandra hadde mye smerter, og følte seg ikke vel i egen kropp, etter tre tette svangerskap. Foto: Ida Bergersen
DELTE MAGEMUSKLER: Alexandra hadde mye smerter, og følte seg ikke vel i egen kropp, etter tre tette svangerskap. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

KK skrev nylig en artikkel om delte magemuskler (rectus diastase), en tilstand én av tre kvinner får etter fødsel. For en del av disse kvinnene, er kirurgi det eneste alternativet som har effekt.

- Det er vanskelig å finne god informasjon om behandling av delte magemuskler, noe som er veldig synd. Mange av kvinnene jeg snakker med, har nedsatt livskvalitet på grunn av dette. Å kunne gi dem livskvaliteten tilbake, gir meg veldig mye, sier Mette Haga.

Haga er spesialist i plastisk kirurg ved Akademiklinikken i Oslo, og en av Norges mest erfarne kvinnelige plastikkirurger. Hun har tatt imot mange fortvilte kvinner med delte magemuskler, som har prøvd alt, uten at det har hatt effekt.

- Mange av disse kvinnene har en mage som buler ut som om man er gravid. Det kan være hyggelig å få spørsmål om du venter barn når du er gravid, men det er ikke noe hyggelig når du er ferdig med barn. Å være fysisk aktiv kan også være vanskelig, da mange sliter med å få kontakt med magemusklene. Dette kan igjen føre til dårlig holdning, som kan gi ryggsmerter.

KIRURG: Mette Haga. Foto: Akademiklinikken
KIRURG: Mette Haga. Foto: Akademiklinikken Vis mer

Operasjon

Haga har invitert KK inn på operasjonsstua for å se hvordan en operasjon av delte magemuskler foregår. Pasienten som skal opereres er Paloma Alexandra Hytten (32).

Alexandra har tre barn på to, fire og seks år. Hun forteller at hun gikk opp mye i vekt under svangerskapene, og at hun spesielt etter tredje svangerskap, syntes det var vanskelig å gå ned igjen i vekt. Hun merket godt at kroppen hadde forandret seg, og hun fikk konstatert at hun hadde delte magemuskler.

- For å være helt ærlig, så kjente jeg ikke igjen kroppen min lenger, sier hun.

Mye smerter

Hovedproblemet til Alexandra, er smerter i korsrygg og bekkenplager. Hun fikk bekkenløsning under de to siste svangerskapene, noe som resulterte i at hun måtte sitte hver kveld, fordi hun hadde så store smerter i bekkenet etter å ha jobbet eller gått en hel dag.

- Jeg prøvde alt: Trening, fysioterapi, hypoterapi og emsculpt – som flere av Kardashians-damene har brukt for å rette opp magemusklene, noe som har blitt veldig populært i USA. Men ingenting hadde effekt, sier hun, og legger til:

- Jeg begynte å lure på om det var noe galt med meg. Jeg så på andre kvinner som har født fem barn, og ser fantastiske ut – så jeg trodde jeg gjorde noe galt.

TRODDE DET VAR NOE GALT: Alexandra begynte å tvile på seg selv, da plagene ikke ble borte med tiden. Foto: Ida Bergersen
TRODDE DET VAR NOE GALT: Alexandra begynte å tvile på seg selv, da plagene ikke ble borte med tiden. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Etter ett år orket ikke Alexandra å gå rundt med det hun beskriver som en gravidmage, og smerter i bekken og rygg, i tillegg til inkontinens. Hun var på konsultasjon ved ulike klinikker i Oslo, før valget falt på Akademiklinikken i Oslo.

- Jeg var klar over at det var veldig dyrt, men det er viktig for meg å ha det greit med meg selv. Jeg er 32 år gammel, og ønsket ikke å leve med en kropp som ikke føltes som meg. Før graviditetene var jeg i grei form, og jeg visste det bare ville bli verre om jeg ikke gjorde noe med det. Jeg måtte være snill mot kroppen min.

Dette skal skje under operasjonen

I tillegg til at magemusklene skal sys sammen, skal Alexandra få utført en bukplastikk med figurforming. Det betyr at man fettsuges for figurforming, og deretter blir det utført en fettransplantasjon av fett til brystene for naturlig forstørring.

- Jeg gjør ofte kombinasjoner av bukplastikk med figurforming og et brystinngrep i tillegg, om kvinnen ønsker dette, forklarer Haga.

Vi beveger oss inn til operasjonsstuen. Hette, munnbind, frakk og hansker skal på. Haga har to assistenter som bistår under hele operasjonen, som tar cirka fire timer.

OMFATTENDE OPERASJON: Operasjonen er omfattende, og tar cirka fire timer. Foto: Akademiklinikken
OMFATTENDE OPERASJON: Operasjonen er omfattende, og tar cirka fire timer. Foto: Akademiklinikken Vis mer

Alexandra er lagt i narkose før vi kommer inn i rommet. Hun ligger på en varm madrass, slik at kroppen ikke skal bli for nedkjølt. Det er et stort rigg, med mye utstyr.

Før Haga setter i gang, setter hun på musikk på en høyttaler. Det er standard prosedyre på lik linje med alt annet – hun må alltid høre på musikk når hun opererer.

De fleste pasientene til Haga, er godt voksne kvinner. Aldersspennet er fra midten av 30-årene, og opp til 60.

- Mange av disse kvinnene har hatt plager i årevis, og vurdert operasjon lenge.

Tar vurderinger underveis

Først bruker Haga en kanyle til å sette lokalbedøvelse under huden, for å lindre smerte når pasienten våkner opp igjen.

Det er ikke slik at pasienten «bestiller» drømmekroppen – valgene tas basert på hva som ser naturlig ut, og er mest funksjonelt for hver enkelt. Fettransplantasjon er et tilleggsvalg ved slike operasjoner.

- Jeg tar vurderinger underveis, ut ifra hva som er mest hensiktsmessig, forklarer Haga.

Å stå og se på at en person blir snittet opp, og hele hudfolden ved magen løftes opp, er ganske sprøtt. Det er dog overraskende lite blod, for Haga bruker strøm for å stoppe blødninger.

- Ved å bruke strøm, kan vi «lime igjen» store blodkar. Pasienten mister derfor lite blod, forklarer hun.

Haga bruker en tykk, solid tråd til å sy magemusklene sammen. Først hele veien nedenfra og opp, og deretter syr hun ovenfra og ned igjen. Deretter «lukkes» huden igjen.

En stor operasjon

Etter å ha sett på hva som foregår under en slik operasjon, er det ingen tvil om at det er en stor påkjenning for kroppen.

- De aller fleste pasientene overnatter her, og reiser hjem dagen etter. Vi ønsker å ha dem på observasjon, i tilfelle det oppstår noen komplikasjoner. Det er svært sjelden det skjer, men det er en trygghet for begge parter, sier Haga.

Det tar som oftest to-tre uker før man fungerer noenlunde normalt, men noen hensyn må tas.

- Man bør vente i tre måneder før man trener magemusklene skikkelig. Magemusklene brukes vi jo i nesten alt vi gjør, men situps og lignende bør man vente litt med.

Tiden etter operasjonen

Når KK besøker Alexandra i hjemmet hennes, er det snart tre uker siden hun lå på operasjonsbordet. Hun forteller at smertene var ganske intense den første tiden, men at det går bedre, og at hun tror hun snart kan sove gjennom en hel natt uten smerter eller ubehag.

- Jeg tok keisersnitt med første barn, og tenkte at det sikkert ville bli litt av det samme. Men nei, kroppen glemmer alt – det var en tøff operasjon. Første uken etter denne operasjonen, klarte jeg ikke å stå helt oppreist – jeg måtte stå bøyd. Jeg fjernet en halv kilo hud, så det er normalt at kroppen bruker litt tid på å akseptere den nye fasongen.

Alexandra ble derimot overrasket over at hun klarte å gå rundt som vanlig etter to og en halv uke.

- Jeg kan fortsatt ikke bære tungt, men jeg kan gå på tur, og jeg føler meg allerede sterkere.

STERKERE: Alexandra merker stor forskjell, selv kort tid etter operasjonen. Foto: Ida Bergersen
STERKERE: Alexandra merker stor forskjell, selv kort tid etter operasjonen. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Var veldig nervøs

Før operasjonen var Alexandra veldig nervøs. Det var også første gang hun ble lagt i narkose.

- Jeg fortalte sønnen min om prosedyren, og da fortalte han meg: «Mamma, du kan dø». Da ble jeg litt ekstra nervøs, men jeg vet at sannsynligheten er ekstremt liten, sier hun med et smil.

Operasjonen gikk bra, og Alexandra har ikke fått noen komplikasjoner. De endelige resultatene vil hun se etter et halvt til ett år.

- Jeg merker allerede forskjell på ryggsmertene og bekkenplagene – jeg kan gå tur uten problemer. I tillegg sliter jeg ikke like mye med inkontinens. Jeg har et stort arr, men jeg føler meg mye mer vel med kroppen min, forteller hun.

Ofret oppussingsbudsjettet

- Hva sa mannen din da du fortalte om at du ønsket å operere?

- Jeg er veldig åpen med mannen min. Han visste hvor hardt jeg hadde prøvd, og han skjønte at det var veldig viktig for meg å gjøre noe med plagene jeg hadde. Men han var litt skeptisk til prisen, sier hun.

Likevel var Alexandra klar i sin tale, og tydelig på at det var noe hun ønsket å gjøre for sin egen del.

- Han sa at han ville støtte meg, og bruke oppussingsbudsjettet vårt på operasjonen. Den kommentaren har hjulpet meg mye mentalt – han sa at det er viktigere for han at jeg har det bra med meg selv, enn at vi får en ny peis.

Såbart tema for mange kvinner

Alexandra ønsker mer åpenhet rundt kvinnehelse, og problemer som kan oppstå etter graviditet og fødsel.

- Det er ikke alle som kommer tilbake i form. Dessverre er det et sårbart tema for mange kvinner, og det skal liksom holdes hemmelig.

Istedenfor å tie, snakker Alexandra gjerne åpent om hvorfor hun gjennomførte operasjonen.

- Fettransplantasjonen ga meg ekstra volum i brystene etter å ha ammet tre barn, og sammen med bukplastikk ble det et naturlig resultat, og jeg fikk styrken min tilbake. Jeg føler meg som meg selv igjen, derfor var både operasjonen og kostnadene verdt det.

ÅPENHET: Alexandra ønsker å dele sin historie, for å hjelpe andre kvinner som sliter med samme problematik. Foto: Ida Bergersen
ÅPENHET: Alexandra ønsker å dele sin historie, for å hjelpe andre kvinner som sliter med samme problematik. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Ikke alle kan få en slik operasjon

Etter et svangerskap, er det vanlig med en diastase på opptil 1,5 centimeter. Desto større avstanden er, jo mer buler magen. Men det er ikke alle som er egnet til en slik operasjon:

- Noen kommer til meg kort tid etter fødsel, men da ber jeg dem om å vente til det har gått opptil ett år. Ofte vil kroppen ordne opp. Det er også viktig at man ikke har planer om å få flere barn. Om man blir gravid etter en slik operasjon, er det ikke krise, men musklene kan gli fra hverandre igjen, sier Haga.

Noen kan få dekket operasjonen av det offentlige, men ventetiden er ofte lang, og det vil gi et annet resultat, forklarer Haga.

- Om du kun løfter opp huden, syr magemusklene sammen, og legger huden tilbake, blir det ikke et fint resultat. Det oppstår et misforhold mellom hudens løshet og eventuelt fettoverskudd. Jeg er opptatt av at det skal bli et estetisk fint resultat – derfor velger mange å ta denne operasjonen ved en privat klinikk.

Kostbart

Å bli operert ved en privat klinikk, koster. Haga forteller at prislappen for bukplastikk, og alt som følger med av kontroller, oppfølging og overnatting, ligger på cirka 85.000 kroner. Figurforming og eventuelt brystinngrep kommer i tillegg.

- Det er en kostbar operasjon, men om man kan få livskvaliteten tilbake, vil det for mange være verdt det. Det handler om å føle seg vel, å ha en kropp som fungerer, og kunne trene og være aktiv igjen.

Noen lar seg friste av mindre kostbare operasjoner i utlandet. Det vil Haga fraråde på det sterkeste.

- Vi gjør masse korreksjoner etter behandling som er blitt gjort i utlandet. Det er vanskeligere å korrigere, og ofte dyrere. Kommunikasjon og oppfølging i ettertid om det oppstår komplikasjoner, er vanskelig. Transport hjem etter et stort inngrep kan være belastende og risikabelt, med forhøyet risiko for blodpropp. Vi er også forsikret gjennom Norsk pasientskadeerstatning. Man bør virkelig tenke seg om, dersom man vurderer en operasjon i utlandet, sier hun.

Må se det psykiske aspektet

- Mange av disse kvinnene sliter med selvbildet, og føler seg som dårlige mødre fordi de ikke klarer å gjøre alt de vil gjøre, samt at de er redde for å overføre sitt kroppsbilde til barna. Det er en side av det som vi snakker for lite om, sier Nina-Margrethe Tennebekk Theodorsen.

Theodorsen er stipendiat ved universitetet i Bergen, og forsker på delte magemuskler.

FORSKER: Nina-Margrethe Tennebekk Theodorsen. Foto: Privat
FORSKER: Nina-Margrethe Tennebekk Theodorsen. Foto: Privat Vis mer

- En del av disse kvinnene burde fått tilbud om operasjon av det offentlige med bukplastikk, slik at de kan føle seg vel med seg selv. Det er ikke bare-bare å få kroppen endret etter et svangerskap, og at man i tillegg skal prestere på høyt nivå etterpå.

Thorsen forteller at hun har møtt mange pasienter som forteller at de ikke kler av seg foran andre, og skyver fra seg menneskene de er glade i, fordi de har et så anstrengt forhold til kroppen sin.

- Dette er ganske alvorlig. Det er vel så viktig å se på den psykiske helsen til disse kvinnene, men dessverre blir ikke det sett på som et medisinsk problem.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer