Lipødem symptomer

– Jeg opplevde å bli mistrodd av folk i helsevesenet, alle var bare opptatt av vekten

Selv om hun gikk ned 70 kilo, angrer Bente (59) på slankeoperasjonen. Hadde hun fått diagnosen lipødem tidligere, ville hun valgt annerledes.

ARMLENER: Mange stoler er i trangeste laget for Bente. Hun opplever av og til at stolen følger med når hun reiser seg, det er en lite hyggelig følelse. Foto: Merete Sillesen
ARMLENER: Mange stoler er i trangeste laget for Bente. Hun opplever av og til at stolen følger med når hun reiser seg, det er en lite hyggelig følelse. Foto: Merete Sillesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Både pappa og jeg var tynne som spikre. Det tykkeste på beina våre var kneskålene, sier Bente Pedersen (59) og ler.

– På morssiden var kvinnene ganske breie over baken. Jeg fikk en kommentar som 16 åring om at det var synd jeg hadde arvet dette genet, men det ble sagt i en humoristisk tone og jeg ble overhodet ikke såret. Først i voksen alder har jeg tenkt over om jeg kan ha hatt diagnosen allerede da.

Bente var svært aktiv. Hun gikk på ski, turnet, var med i speideren, trente og løp så ofte hun kunne.

Hun bor i Fredrikstad med sin mann og har hytte i skogen i innlandet. Bente har tre barn og fem barnebarn. Hun fortsatte sitt aktive liv mens barna var små, da var det deres aktiviteter hun med glede fulgte opp. Hun er utdannet både servitør, barnehagelærer og regnskapsmedarbeider.

– Etter at jeg fikk det siste barnet i 1990, merket jeg etter hvert at kroppen gradvis begynte å endre seg.

Smertene økte etter hvert som beina og rumpa ble større. Fettcellene er betente, og berøring gjør vondt. Det å få målt blodtrykk er et mareritt. Jeg plages med press- eller voksesmerter, beina kan bli som tømmerstokker, huden blir for stram og sprekker, forklarer Bente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer